Yandex Metrica

Dünya çözüm arıyor! Gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde

Dünya çözüm arıyor! Gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde

Gıda fiyatlarındaki artış sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın kabusu. FAO'nun yayımladığı Gıda Fiyat Endeksi'ne göre 2021'in mayıs ayında kaydedilen küresel değer, son 10 yılın en yüksek seviyesi. Gıda fiyatlarına paralel yükselen enflasyon rakamları, ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde de uzun yıllardır görülen en yüksek değerlerde.

Genel

23.01.2024, 18:05

Gıda fiyatları Türkiye'de tartışma konusu. Fahiş artışlara karşı hükümet devrede. Ancak sadece Türkiye'de değil dünyada da gıda fiyatları büyük yükselişte..

Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi vurduktan sonra kendi kafasına sıktı! Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi... Haberi Görüntüle

FİYATLAR NİSAN 2020'DEN BU YANA ARTIYOR

Küresel gıda fiyatları, pandemiyle birlikte yükselişte. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nünün Gıda Fiyat Endeksi'ne göre, gıda fiyatları 2020'nin nisan ayından bu yana artıyor. 

Uzmanlara göre, salgının etkisiyle petrol fiyatlarında, gıda üretim ve nakliye maliyetlerinde görülen artış gıda fiyatlarını da etkiliyor. Salgın nedeniyle yaşanan istihdam sorunları da emtia fiyatlarındaki artışların bir başka küresel nedeni olarak öne çıkıyor.

fao

ÖSYM duyurdu: YKS tercihleri başladı! İşte YKS 2024 tercih kılavuzunda yer alan bilgiler... ÖSYM duyurdu: YKS tercihleri başladı! İşte YKS 2024 tercih kılavuzunda... Haberi Görüntüle

SON 10 YILIN EN YÜKSEK DEĞERİ

Bitkisel yağlar, tahıllar, et ve şeker dahil olmak üzere bir dizi gıda ürünündeki değişikliklerin birleşik sonuçlarını aydan aya karşılaştıran FAO endeksinde 2021'in mayıs ayında kaydedilen değer, Arap Baharı'nın yaşandığı 2011'den buna, yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesinde oldu. Mayıs ayında 127,8 değerine ulaşan endeks, 10 yıl önce Eylül 2011'de 130,4 değerini kaydetmişti.

Mayıs ayının ardından haziranda sınırlı bir düşüşle 125 değerine gerileyen endeks, temmuzda 123,5 oldu, ağustosta ise 127,4 değerine yükseldi.

bakliyat

Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi vurduktan sonra kendi kafasına sıktı! Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi... Haberi Görüntüle

EN YÜKSEK ARTIŞ BİTKİSEL YAĞLARDA

Peki dünyadaki gıda fiyatlarında en fazla yükseliş hangi üründe yaşanıyor? Son yayımlanan küresel gıda fiyatları bültenine göre, yükseliş en çok bitkisel yağlardan kaynaklı. Bitkisel yağ fiyatlarındaki artış ağustosta yıllık yüzde 67,9'a ulaştı. FAO raporlarına göre bunun nedeni, biyodizel için artan talep ve destekleyici olmayan hava koşulları olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde en yüksek artış kaydedilen ikinci ürün ise yüzde 48,1 ile şeker oldu. Şekeri yüzde 31,1'le tahıl, onu da yüzde 22 ile et ürünleri izledi.

Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi vurduktan sonra kendi kafasına sıktı! Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi... Haberi Görüntüle

GIDA FİYATI ARTTIKÇA ENFLASYON ARTIYOR

Gıda fiyatlarındaki bu artış dünya genelinde artan enflasyonun da itici güçlerden biri.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta yıllık bazda yüzde 5,3 artarken, gıda enflasyonun aynı dönemde yüzde 3,7 yükseldi. Gıda enflasyonundaki yükselişte et fiyatları dikkati çekti.

Ülkede ağustosta kırmızı et, beyaz et, balık ve yumurtadaki yıllık fiyat artışları yüzde 8'i buldu.

Almanya'da yıllık enflasyon eylülde 1993'ten beri ilk kez yüzde 4'ün üzerine çıktı ve yüzde 4,1 olarak ölçüldü. Bunda enerji ve gıda fiyatlarının artmasının etkili olduğu belirtildi. Ülkede gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 4,9 olarak kayıtlara geçti.

İngiltere’de ise enflasyon ağustosta yüzde 3,2 ile son 9 yılın en yüksek seviyesine yükselsi. Gıda, akaryakıt ve ikinci el otomobil fiyatlarının bu yükselişe katkı sağlayan temel faktörler olduğu ifade edildi.

İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? Haberi Görüntüle

''HÜKÜMETLER İÇ PAZARA MÜDAHALE ETMELİ''

Göttingen Üniversitesi Tarım Ekonomisi Profesörü Xiaohua Yu'ya göre pandemi dünyasında enflasyon küresel bir olgu. Düşüş trendinin 2022'nin ikinci yarısında başlaması bekleniyor. 

Yu'ya göre gıda enflasyonunun önüne geçmek için hükümetlerin de iç gıda pazarına müdahale etmesi gerekiyor. Enflasyonun global pazardan gıda alıp iç pazara satarak baskılanabileceğini ifade eden Yu, tüketicilere ihtiyaçtan fazla almamaları uyarısının yapılabileceğini belirtiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading