Yandex Metrica

1915 Çanakkale Köprüsü açıldı! İşte asrın projesinin detayları

1915 Çanakkale Köprüsü açıldı! İşte asrın projesinin detayları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın mega projesi 1915 Çanakkale Köprüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile bugün açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 4 yılda bitirilen köprünün marka olmasını sağlayacak detayları paylaştı. Bakan Karaismailoğlu 1915 Çanakkale Köprüsü için '2053 vizyonu ile tam bağımsız Türkiye'nin bir mührüdür' ifadelerini kullandı.

Genel

23.01.2024, 18:58

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün sabah gündoğumunu karşıladığı 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile açılacağını belirtmişti. Bakan Karaismailoğlu, mega proje için" 2053 vizyonu ile tam bağımsız Türkiye'nin bir mührüdür" ifadelerini kullandı. 

Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun gayrisafi yurt içi hasılaya 2 milyar 442 milyon euro, üretime ise 5 milyar 362 milyon euro etkisi olduğunu bildirdi. 

Türkiye mega projeleriyle tarihe adını altın harflerle yazdırıyor. Simgelerin köprüsü 1915 Çanakkale'nin toplam uzunluğu 4608 metre iken orta açıklığı 2023 metre olarak tasarlandı. Kulelerin yüksekliği ise 318 metreye kadar ulaştı. 

1915 Çanakkale Köprüsü ile 2 kıta arasındaki 1 saatlik yolculuk süresi 6 dakikaya kadar düşüyor. 

Yıllık 118 bin kişiye kadar istihdam sağlayacak olan köprü, dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü unvanıa sahip. 

Gidiş geliş 3 şerit olan köprü toplam 6 şeride sahip olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü yıllık 415 milyon euro tasarruf sağlayacak. 

İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? Haberi Görüntüle

5 BİN 100 PERSONEL GÖREV ALDI

Projenin yatırım tutarının 2 milyar 545 milyon euro olduğunu ve devletin kasasından para çıkmadan yapıldığını ifade eden Karaismailoğlu, "Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesi ile gece gündüz çalışarak tamamladığımız projemizi sadece halkımızın değil, dünyanın da hizmetine sunacağız. Proje ekonomiye de büyük katkı sağlayacak. Projemizle zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro ve 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro tasarruf edilecek. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon avroya ulaşacak. Projenin 1,5 yıl önce açılması ile ekonomiye 628 milyon avro katkı sağlanmış olacak" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul’da kavrulacak: Termometreler ilk kez bu dereceyi görebilir! İşte haftalık hava durumu... İstanbul’da kavrulacak: Termometreler ilk kez bu dereceyi görebilir! İşte haftalık... Haberi Görüntüle

GÜZERGAH 40 KİLOMETRE KISALACAK

Karaismailoğlu, projenin yıllık istihdama katkısının 118 bin kişi olduğunu belirtirken, "1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğunda. 2 bin 23 metrelik orta açıklık cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünü sembolize edecek ve dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşmaktadır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i işaret edecek. " ifadelerine yer verdi. 

Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi vurduktan sonra kendi kafasına sıktı! Aracın içinde dehşet saçtı! Sokak kan gölüne döndü: İki kişiyi... Haberi Görüntüle

DÜNYADA NADİR OLAN BİR PROJE

Bakan Karaismailoğlu, "İki çelik kule arasındaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip. Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısaltacak." ifadelerini kullandı. 

Savunması tüyler ürpertti! Akılalmaz olay: Annesinin cesedini 5 yıl boyunca sakladı! Savunması tüyler ürpertti! Akılalmaz olay: Annesinin cesedini 5 yıl boyunca... Haberi Görüntüle

KÖPRÜDEN İNCE DETAYLAR 

Bakan Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, bu projenin ecdada saygı geleceğe armağan olduğunu belirtti. 

Köprünün kulelerinin tepesinde Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarından olan Seyit Onbaşı'nın sırtladığı top mermisine atıfta bulunularak top mermisi figürü konuldu. 

Bir diğer detay ise viyadüklerin Çanakkale Şehitler Abidesi'ne benzemesi. Ayaklar anıtın dört ayak şeklini sembolize ediyor. 

Asrın projesi olan köprünün ana kablosunda ise dünyayı dört kez sarabilecek 152 bin kilometrelik tel kullanıldı. 

İstanbul’da kavrulacak: Termometreler ilk kez bu dereceyi görebilir! İşte haftalık hava durumu... İstanbul’da kavrulacak: Termometreler ilk kez bu dereceyi görebilir! İşte haftalık... Haberi Görüntüle

BU PROJE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE'NİN MÜHRÜDÜR

Açıklamanın devamında Karaismailoğlu, "Kulelerin kırmızı beyaz rengi de al bayrağımızı temsil ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü; dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek için azimle çalışan yeni Türkiye'nin, bu yolda son dönemeçte olduğunun göstergesidir. 18 Mart 1915'te kazanılan Çanakkale Deniz Zaferi'nden bugüne Türkiye'nin aldığı mesafeyi, tüm dünyaya gösterecek bir nişanedir. Pandemiye rağmen büyüyen ve ihracatta Cumhuriyet rekoru kıran, yarını değil 2053 vizyonu ile tam bağımsız Türkiye'nin bir mührüdür" ifadelerine yer verdi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading