Yandex Metrica

Sitede Ara

Erken emeklilikte yeni umut! SGK erken emekli olacak mesleklerin listesini yayınladı! 45'ten fazla meslek o listede yerini aldı...

Erken emeklilikte yeni umut! SGK erken emekli olacak mesleklerin listesini yayınladı! 45'ten fazla meslek o listede yerini aldı...

Sosyal Güvnlik Kurumu (SGK), ağır ve insan sağlığını ciddi dercede olumsuz etkileyen bazı meslek gruplarında çalışanlar için Fiili Hizmet Süresi Zammı adı altında bazı meslek gruplarının yıpranma paylaını göz önünde bulundurarak erken emekli olmalarına imkan tanıyor. Kamu ve özel sektörde birçok meslek gruplarının yer aldığı erken emekli olabilecek meslek grupları sistesini yayınladı. İşte erken emekli olma imkanı bulunan 45'ten fazla meslek grubu.

Ekonomi

05.04.2024, 09:18

Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş, erken emkli olmanın yollarını arıyor. Prim gün sayılarındaki eskiklik, borçlanma, yaş sınırı gibi emekli olmayı etkileyen faktörler mevcut. 

Emekli olmayı etkileyen önemli faktörler arasında da yıpranma payı da göz önünde bulunduruluyor.

1 ay boyunca bunu yaparsanız milyoner olursunuz! İslam Memiş'ten son dakika uyarısı 1 ay boyunca bunu yaparsanız milyoner olursunuz! İslam Memiş'ten son... Haberi Görüntüle

O MESLEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

SGK, Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ)'na göre bazı meslek gruplarının ağır iş yükü nedeniyle ve uzun mesai süreleri dolayısıyla 45 farklı meslek dalına belirli oranda gün ekleyerek, emeklilik yaşını düşürme fırsatını sağlıyor. 

SGK'nın sunduğu FHSZ'den yararlanan 45 meslek grubundan olan gazeteciler, sağlık personelleri, maden işçileri, çimento fabrikası çalışanları yer alıyor. 

Bu meslek gruplarında çalışan vatanadşların yıllık çalışmalarına ek 60- 180 gün arasında erken emeklilik hakkı tanınıyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensubu çalışanları'nın süre sınırlaması ise 8 yıla kadar çıkabiliyor.

Yerin altında çalışma sağlayan bazı meslek gruplarında ise 1. 800 gün FHSZ kapsamında çalışma şartı aranmakta. 

SGK uzmanı açıkladı: Temmuz'da çalışanları ne bekliyor? Maaş zammı gelecek mi? SGK uzmanı açıkladı: Temmuz'da çalışanları ne bekliyor? Maaş zammı gelecek... Haberi Görüntüle

ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ

Ancak ağır işlerde çalışanları kapsayan bu sitemin bazı meslek grupları için de geçerli olması için bazı kamu ve özel sektör çalışanları da FHSZ için talepte bulunuyor.

Zor şartlarda çalışan bireylerin sağlıklarının göz önünde bulundurularak erken emekli olmalarını sağlayan bu sistemde çalışanların yaşam kalistenin artırılması ve genişletilmesi açısından büyük önem arz etmekte. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Ekonomi


Loading