Yandex Metrica

İtalyanların vosvosu emekli oluyor: Satış rekorları kıran o araba artık satılmayacak

İtalyanların vosvosu emekli oluyor: Satış rekorları kıran o araba artık satılmayacak

Türkiye ve dünyada satış rekorları kıran Fiat 500 emekli oluyor! Yaklaşık 16 yıl sonra içten yanmalı motorlu Fiat 500'ün üretimi sona erecek. Bunun nedeni başarısızlık değil. İşte sizi çok şaşırtacak o neden...

Ekonomi

20.05.2024, 15:51

"Bella Machina!" ve "Bravo!" 2007 yılında Torino'da yapılan test sürüşleri sırasında duyuldu. Yoldan geçen İtalyanların coşkusunun sebebi ise 4 Temmuz'da resmen gün ışığına çıkan küçük bir araçtı: Fiat 500.

Zaten İtalyanların açıkça ifade ettiği onay da bunu gösteriyordu. Fiat 500 geldi. Ne kadar iyi olduğu hızla ortaya çıktı.

Cinquecento zafer yürüyüşüne yalnızca İtalya'da başlamadı. Diğer şeylerin yanı sıra "Dolce Vita" vaadiyle, 350.000'den fazlası Almanya'da olmak üzere dünya çapında 3,2 milyondan fazla kopya satıldı. Ama artık veda etme zamanı. Yeni güvenlik ve veri koruma düzenlemeleri 16 yılın ardından son anlamına geliyor.

MB dolardaki baskıyı azalttı! Dolar 10 lira birden fırlayacak! İşte güncel fiyatlar MB dolardaki baskıyı azalttı! Dolar 10 lira birden fırlayacak! İşte... Haberi Görüntüle

EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNE GİRMİŞTİ

Fiat, 4 Temmuz 2007'de 500'ü gün yüzüne çıkardığında, 1957 ile 1977 yılları arasında üretilen (Nuova) 500'ün piyasaya sürülmesinden tam 50 yıl sonraydı. Bazı diş çıkarma problemlerinden sonra, neredeyse üç metre uzunluğundaki araba İtalya'da en çok satanlar arasına girdi ve bir "Volkswagen" oldu.

O zamanlar bile Fiat, akıllı pazarlama kampanyaları, yeni versiyonlar, detaylardaki iyileştirmeler ve birçok özel modelle kısa dört koltuklu otomobili taze tutmayı başarmıştı. Topolino (Küçük Fare) olarak da bilinen araba, üretim bandından toplam 3,7 milyon kez çıktı.

2007 Fiat 500'ün başlangıcı hiç de inişli çıkışlı değildi. Müşteri talebi beklentileri aştı ve Polonya'daki Tychy fabrikasının üretim rakamlarının artırılması gerekti. Ancak başlangıçta uzun bekleme süreleri vardı. Fiat tasarımcıları hedefi tutturmuştu. Yuvarlak farlar, küçük tekerlekler ve iyi şekillendirilmiş virajlar gibi retro unsurlar, 3,55 metre uzunluğundaki 500'ü hemen beğenilen bir otomobil haline getirdi.

Fiat, güneşe tapanlar için 2009 yılında elektrikli katlanır tavana sahip C versiyonunu piyasaya sürdü. Tasarımcılar ayrıca içeride retroya yöneldiler. İki tonlu gösterge paneli ve güzel yuvarlak göstergeler ünlü atayı anımsatıyordu.

İntikam yemini! İsrail'in Yemen'e saldırısı ortalığı yangın yerine çevirdi: Saldırılar peş peşe geliyor İntikam yemini! İsrail'in Yemen'e saldırısı ortalığı yangın yerine çevirdi: Saldırılar... Haberi Görüntüle

FIAT 500 EMEKLİ OLUYOR

Yeni versiyon aynı zamanda dört koltuklu olarak tasarlandı. Ve aracın kısalığı göz önüne alındığında, alan miktarı modern bir bakış açısıyla bile aslında fena değil. Önü oldukça rahat ama arkası daha sıkışık. En büyük zorluk aslında koltuğun arkasına doğru yol almaktır. Fiat 500 iki kapılı bir otomobildir.

Ancak 500'ün çekiş konsepti geriye dönük değildi, yani arkadan çekiş yerine önden çekişli ve motor öndeydi. Motor seçimine gelince, yıllar içinde dört tane oldu. Üç ve iki silindirli güç aralığı 69 ila 105 hp arasında değişiyordu. 75 ve 95 hp gücünde 1,3 litrelik dizel de teklif edildi. Atalarda olduğu gibi, sportif Abarth versiyonları (135 hp ila 190 hp) daha fazla canlılık ve sürüş keyfi sağlıyordu. Daha sıkı süspansiyon ayarları sayesinde Abarth araçları virajlarda kullanılabilir. Normal Cinquecento'lar buna uygun değildi; konforlu seyir için tasarlanmıştır.

Şirketin yeni geliştirmeler için yeterli parası olmadığı için başarılı model güncel tutuldu. Bunun en önemli aracı ise elbette Fiat'ın küçük otomobil için çıkardığı 25'i aşkın özel model oldu. Birçoğu yalnızca bir süreliğine fiyat listelerinde yer aldı, bazıları ise çok nadirdi ve koleksiyon ürünü olarak tasarlandı. İsrailli kavramsal sanatçı Ron Arad'ın siyah lake üzerine grafik Fiat 500 silueti ile tasarladığı ve yalnızca 200 adet üretilen baskı gibi. Mart ayında tanıtılan Tributo Trepiuno baskısı daha nadirdir.

Özel modeller aynı zamanda yeni teknik başarıların sunulmasına da hizmet etti. 2014 yılında tanıtılan Cult Edition, normal modellerde yer almadan önce ilk kez merkezi ekran olarak büyük bir TFT monitöre sahipti. Star ve Rockstar'ın (2019) odak noktası akıllı telefonları Apple ve Android Auto aracılığıyla entegre etmekti.

Fiat, resmi olarak Fiat 500 by Diesel (2008), Fiat 500 by Gucci (2011), Fiat 500 GQ (2013), Fiat 500 Riva (2016), Fiat 500 Anniversario (2017) ve Fiat 500 dahil olmak üzere dokuz özel modelden vazgeçiyor. Bunun nedeni başarısızlık değil, daha ziyade yeni güvenlik ve veri koruma düzenlemeleri.

 

Habere Tepki Ver

0

0

2

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading