Bu kişilere EYT'siz emeklilik imkanı! Şartları sağlayanlar 15 yıl erken emekli olabiliyor: İşte erken emeklilik fırsatı olan meslekler
Emekli olma hayali kuran milyonlarca vatandaş, erken emekli olmanın yollarını aramaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar ise sigorta primleri, başlangıç tarihleri, cinsiyet ve yaş faktörlerini göz önünde bulundurarak erken emekli olma gibi fırsatlar yakalayabiliyor. Ancak yıpranma payına dahil edilen bazı meslek grupları içinde erken emekl olma şansı bulunuyor. Peki erken emeklilik fırsatından kimler faydalanabiliyor? Hangi şartlar gerekli?
Milyonlarca emekli olma hayali kuran vatandaşlar sigorta primleri veya yaşları dolduğu takdirde emekli olabiliyor. Ancak bazı istisnai durumlarda ise vatandaşların erken emekli olma imkanı da mevcut. SGK aracılığıyla kamuoyuna aktarılan bilgilere göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor. Yıpranma hakkı olarak bilinen uygulama, çalışanların erken emekli olmasına olanak veriliyor.
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?
Birçok meslek grubu için erken emeklilik imkanı bulunuyor. Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı meslekler ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanıyor. Bu tarz iş kollarında çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor.
EN ÖNEMLİ ŞART PRİM GÜN SAYISI
Erken emekli olmanın en önemli şartı istenen prim gün sayısını doldurmak. Süreyi dolduramayanlar bu kapsam içerisine yer almıyor. Yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin 1800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3600 gün fiili hizmet süresine tekabül ediyor.
YIPRANMA PAYINA GİREN MESLEK GRUPLARI
Mesleklerin çeşidine göre yıpranma hakkı süresi birbirinden farklı. Bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün faydalanabilirken bazıları da 60 ila 90 gün arasında faydalanabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun açıkladığı meslekler şu şekilde;
180 Gün Faydalananlar:
- Madencilik ve yeraltı işleri.
90 Gün Faydalananlar:
- Cıva üretimi işleri,
- Asit imalatı yapan atölye ve fabrikalar,
- Sahil Güvenlik Komutanlığı,
- Emniyet, polis ve MİT mensupları,
- TBMM yasama organı üyeleri,
- Radyoaktif işlerde çalışanlar,
- Türk Silahlı Kuvvetleri,
- Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar,
- Ceza İnfaz Kurumu personelleri,
- Basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar,
- TRT’de haber hizmetinde görevli olanlar,
- Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.
60-90 Gün Faydalananlar:
- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar,
- Su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar.
60 Gün Faydalananlar:
- Alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri,
- Hemşireler,
- Ebeler,
- Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar,
- Termik santrallerde görev yapanlar,
- İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde görevli olanlar,
- İhtiyat pilotları,
- Diş doktoru,
- Hasta bakıcı hemşireler,
- Toplum sağlığı teknisyenleri,
- Eczacılar,
- Doktorlar.