Yandex Metrica

2024 Banka mevduat faizleri artacak mı? Mart-Nisan-Mayıs mevduat faizi yükselecek mi?

2024 Banka mevduat faizleri artacak mı? Mart-Nisan-Mayıs mevduat faizi yükselecek mi?

2024 Banka mevduat faizleri artacak mı? Mart-Nisan-Mayıs mevduat faizi yükselecek mi? Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda yeni adımlar atmaya devam ediyor. TCMB, Parasal sıkılaşma konusunda aldığı yeni karara göre TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi. Bu karar sonrası mevduat faiz oranlarında bir artış bekleniyor. 

Ekonomi

13.03.2024, 13:07

Merkez Bankası (TCMB) arasal sıkılaşma ve enflasyonla mücadele kapsamında yeni adımlar atmaya devam ediyor. Merkez Bankası bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı. Bu durum bankada parası olan vatandaşları da mevduat faizi açısından yakından ilgilendiriyor. 

Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı Haberi Görüntüle

2024 MART-NİSAN-MAYIS MEVDUAT FAİZİ YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişikliğe gitti. Bankacılar, yapılan değişiklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağını söyledi. Uzmanlar kararın banka mevduat faiz oranlarının yükselmesi anlamına gelebileceğini belirtti. Bankacılara göre alınan yeni karar kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

 

2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak? Türkiye'nin kredi notu kaç? 2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak?... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI'NIN ATTIĞI YENİ HAMLE

- TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

- Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.

- Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.

- TCMB zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet Karakoca

TRHaber.com - Ekonomi


Merkez Bankası duyurdu! Dijital Türk Lirası için ilk adım

Merkez Bankası duyurdu! Dijital Türk Lirası için ilk adım

Merkez Bankası, 'Dijital Türk Lirası' projesi için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK ile işbirliği platformu oluşturdu.

Ekonomi

24.04.2024, 00:08

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.

Tek bir hata ile tapunuz elden gidebilir! E-Devlet hisseli tapu sahiplerini uyardı! Tek bir hata ile tapunuz elden gidebilir! E-Devlet hisseli tapu... Haberi Görüntüle

İMZALAR ATILDI

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu" oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Bakan Bayraktar 'petrol emaresi var' diyerek müjdeyi verdi: 'Birkaç ay içinde kazacağız' Bakan Bayraktar 'petrol emaresi var' diyerek müjdeyi verdi: 'Birkaç ay... Haberi Görüntüle

PİLOT UYGULAMA TESTLERİ YAPILACAK

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip "Dijital Türk Lirası Ağı" tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.

Ons ve gram altında yeni rekor! Bayram tatili dinlemeyip artmaya devam etti: İşte güncel rakamlar Ons ve gram altında yeni rekor! Bayram tatili dinlemeyip artmaya... Haberi Görüntüle

''NİHAİ BİR KARAR YOKTUR''

TCMB'nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır. Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading