Yandex Metrica

Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı

Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı

Son dakika haberleri... Yurt içi piyasaların merakla beklediği faiz kararı bugün açıklandı. Merkez Bankası faizi sabit tuttu. Merkez bankası, yüzde 50 olan faiz oranını değiştirmedi.

Ekonomi

03.05.2024, 08:47

Fatih Karahan başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit bıraktı.

Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi. Hatırlanacağı üzere geçen ay politika faizi yüzde 45'ten yüzde 50 seviyesine yükseltilmişti.

Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt halka arz ne zaman? Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt... Haberi Görüntüle

DOLAR VE EURO'DA SON DURUM

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamanın ardıdnan gözler Dolar ve Euro'ya çevrildi. Dolar/TL, Merkez Bankası nisan ayı faiz kararının ardından 32,52 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL 34,96'da seyrediyor.Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 105,7 seviyesinde bulunuyor.

Halka arz ile para kazanılır mı? 1 hesaptan çok sayıda halka arz hissesi alınır mı? Halka arz ile para kazanılır mı? 1 hesaptan çok sayıda... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

İstanbul-Sivas YHT seferleri başladı! Seyahat arası bakın kaç saat sürecek İstanbul-Sivas YHT seferleri başladı! Seyahat arası bakın kaç saat sürecek Haberi Görüntüle

''SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK''

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Merkez Bankası açıkladı! Rezervler bakın ne kadar oldu? Merkez Bankası açıkladı! Rezervler bakın ne kadar oldu? Haberi Görüntüle

''MAKRO FİNANSAL İSTİKRAR KORUNACAK''

Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.

Bu habere bakmadan benzinliğe gitmeyin! LPG'ye bu gece tarihi indirim geliyor! Bu habere bakmadan benzinliğe gitmeyin! LPG'ye bu gece tarihi indirim... Haberi Görüntüle

HEDEF FİYAT İSTİKRARI

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading