Yandex Metrica

Yemen'de Türk şehitliğine saldırı! İran destekli Husiler başkentteki şehitlik anıtını yıktı

Yemen'de Türk şehitliğine saldırı! İran destekli Husiler başkentteki şehitlik anıtını yıktı

Son dakika haberi... Yemen'de İran destekli Husi militanları, bölgede taşları yerinden oynatacak bir provokasyona imza attı: Sana'da bulunan Türk şehitliği anıtını iş makinesiyle yıktılar!

Dünya

20.03.2024, 14:51

Yemen'in önemli kentlerinin kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Şii militanlar büyük bir saldırıya imza attı. 

Husi militanlar Yemen'in başkenti Sana'da bulunan Türk şehitliği anıtını tahrip etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler infial uyandıracak nitelikte. 

Osmanlı Devleti idaresindeyken o bölgede şehit düşen on binlerce Mehmetçiğin anısını yaşatmak için 2011 yılında dikilen anıt, Husiler tarafından iş makineleriyle yıkıldı. 

İran yönetiminin iradesinden bağımsız düşünülemeyecek bu adım, Ankara-Tahran ilişkilerinde yeni bir krizin habercisi olarak görülüyor. 

Tahran'ın Yemen'deki proxy örgütleri aracılığıyla Türk eserlerine yönelik cüret ettiği son saldırı, İsrail ile Türkiye'nin karşılıklı normalleşme adımlarından sonra geldi. 

BAE ve Suudi Arabistan orduları 2014 yılından beri Yemen'de Husi militanlarına yönelik geniş çaplı operasyonlar yapıyor. Ancak İran destekli Husi/Zeydî militanlara yönelik şimdiye dek etkili bir sonuç alınamadı. 

Yoğunlukla hava saldırıları şeklinde devam eden operasyonlar Husi militanlardan çok sivillerin ölümüne, Yemen halkının trajik sonuçlarla karşılaşmasına neden oldu. 

Sana'daki Türk şehitliğine yönelik İran güdümlü son saldırının bölgesel denklemde ciddi sonuçları olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Yemen'deki Türk Şehitlik Anıtı 2011 yılında resmi bir ziyaret için Yemen'e gelen dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılmıştı.

Ülkedeki Türk varlığının ve eski Osmanlı kışlalarının bulunduğu bölgede yapılan şehitlik anıtı, 400 yıl boyunca Yemen topraklarında hayatını kaybeden Mehmetçiğin hatırasını yaşatıyor.

Bloomberg duyurdu: 'Türkiye İsrail ile tüm ticareti durdurdu' Bloomberg duyurdu: 'Türkiye İsrail ile tüm ticareti durdurdu' Haberi Görüntüle

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı Yemen'deki Türk varlığına yönelik saldırıya tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "(Yemen'de) Sana Türk Şehitlik Anıtı’na 12 Mart sabahı Huti unsurlarınca gerçekleştirilen ve tahribata yol açan hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denildi. 

Hamas'tan ateşkes açıklaması: Arabulucuların teklifine yanıt verilecek Hamas'tan ateşkes açıklaması: Arabulucuların teklifine yanıt verilecek Haberi Görüntüle

İŞTE BÖLGEDEN GELEN SON FOTOĞRAFLAR

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading