Yandex Metrica

Tarihin ilk yapay zeka soykırımı: Lavender gösterdi, onlar vurdu! 36 bin hedef daha var

Tarihin ilk yapay zeka soykırımı: Lavender gösterdi, onlar vurdu! 36 bin hedef daha var

Yahudiler Gazze'de tarihin ilk yapay zeka soykırımına imza attı. İsrail istihbaratından 6 askerin itirafları, 'Lavender' adlı bir uygulama tarafından otomatik olarak belirlenen hedeflerin, her defasında '15-20 sivil ölecek şekilde' bombalandığını ortaya koydu. Katliamcı İsrail askerleri, yapay zekanın gösterdiği yerin vurulmasına onay vermek için sadece 20 saniye ayırıyor.

Dünya

13.05.2024, 00:29

İsrail ordusu Gazze'de 7 Ekim'den beri 33 binden fazla Filistinliyi öldürdü. Katledilenler arasında yaklaşık 15 bin bebek/çocuk ve 9 bin 500 kadın bulunuyor. Bombardıman sırasında yıkılan binaların enkazı altında binlerce şehidin naaşı da henüz çıkarılmadı. 

Dünyanın gözü önünde soykırıma imza atan Yahudiler bombardıman hedefi belirlemek için yapay zeka aygıtlarını kullanıyor. Bunlar arasında 'Lavender' adlı bir uygulamanın varlığı, İbranice yayın yapan Local Call sitesi ile 972 Magazine adlı platformun haberiyle ortaya çıktı. 

Gazeteci Yuval Abraham'ın uluslararası basında ilk olarak İngiliz The Guardian gazetesiyle paylaştığı ifadeler korkunç katliamların geri planındaki zihniyeti açığa vuruyor. 

Katliama katılan İsrail ordusu istihbarat birimlerine göre, Gazze'deki bombardıman sırasında yapay zeka destekli bir veritabanı kullanıldı. Uygulama, Hamas'la bağlantılı olduğu iddiasıyla 37 bin hedef belirledi. 

İsrail Büyükelçiliği yakınında silah sesleri: Çok sayıda polis ekibi bölgede İsrail Büyükelçiliği yakınında silah sesleri: Çok sayıda polis ekibi bölgede Haberi Görüntüle

HER KATLİAMA 20 SANİYE AYIRIYOR

Gazeteye konuşan İsrail askerlerinin ifadeleri, Filistinlileri 'yok edilmesi gereken Amelek halkı' olarak gören zihin yapılarını da bir kez daha gözler önüne serdi. Yapay zeka aygıtı Lavender'i kullanan bir istihbarat yetkilisi, "Bunun gibisini daha önce görmedim. Programın istatistik hesaplarına güveniyoruz. Makine hedefleri soğukkanlılıkla belirliyor. Bu da işimizi kolaylaştırdı" diyor. 

Başka bir Lavender kullanıcısı ise her katliam için sadece 20 saniye ayırdığından bahsediyor. "Her hedefe 20 saniye ayırıyordum. Her gün onlarcasını yapardım. Açıkçası programın belirlediği hedefleri onaylamak dışında insan olarak sıfır katma değerim vardı. Lavender bize çok zaman kazandırdı"

Hükümet acil toplantı yaptı? İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümünün ardından yerine kim geçecek, süreç nasıl işleyecek? Hükümet acil toplantı yaptı? İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümünün ardından yerine... Haberi Görüntüle

37 BİN HEDEF BELİRLENMİŞTİ

Lavender'i kullanan İsrail askerlerinden 6'sı da bu programın işlerini ne kadar kolaylaştırdığından bahsetti. Hedef alınacak kişileri hızlı bir şekilde belirlemek için yığınla verinin Lavender sayesinde işlendiğini anlatan İsrailliler, "Savaşın başlarında Lavender'in yapay zekası, Hamas ve İslamî Cihad'la bağlantılı 37 bin Filistinliyi erkeği listelemişti" dedi. 

Türkçede 'Lavanta' anlamına gelen Lavender programı, İsrail ordusunun istihbarat birimi olan Unit-8200 tarafından geliştirildi. Bu birim İngiliz basınına göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) veya İngiltere'deki GCHQ aynı işlevi ifade ediyor. 

AB'den Putin'e çağrı: 'Bombalamayı durdur ertesi gün barış görüşmeleri başlasın' AB'den Putin'e çağrı: 'Bombalamayı durdur ertesi gün barış görüşmeleri başlasın' Haberi Görüntüle

'EVLERİN TAMAMI YIKILIYOR, HEPSİ DE ÖLÜYOR'

Lavender'e dair bilgi veren istihbaratçılar, 'Hamas bağlantılı' olarak damgalanan kişilere yönelik bombardımanlar sırasında, her hedefi yok etmek için '15-20 sivilin de ölmesine izin verildiğini' anlattı. Katliamcıların pervasızlığı şu itirafla daha net açığa çıkıyor:

"Bu tür hedeflere yönelik saldırılarda genellikle güdümsüz 'aptal' bombalar kullanıyoruz. Böylelikle evlerin tamamı yıkılıyor. İçindekilerin hepsi de ölüyor. Pahalı bombaları önemsiz insanlara harcamak istemezsiniz; bunlar çok pahalı ve bu tür bombalarda kıtlık var." 

İsrailli ırkçı bakan Gazze'nin tamamen işgal edilmesini istiyor: 'Gazze'de yaşamak istiyorum' İsrailli ırkçı bakan Gazze'nin tamamen işgal edilmesini istiyor: 'Gazze'de yaşamak... Haberi Görüntüle

HEDEFLERİN SONU GELMİYOR, 36 BİN DAHA VAR

"Saldırıların genellikle aptal bombalarla yapılması tüm evin yıkılması anlamına geliyor. Ancak bunu yaparak bir saldırıyı bile önlüyorsak kârdır. Ardından hemen diğer hedefe geçiyoruz. Sistem gereği hedeflerin sonu gelmiyor. Bombalanmayı bekleyen 36 bin kişi daha var." 

Soykırımda yapay zeka skandalının ortaya çıkmasının ardından bir açıklama yayınlayan İsrail ordusu, Lavender'in varlığını kabul etti, ancak hedeflerin belirlenmesi için bu programın kullanılmadığını savundu. 

"İsrail ordusu terörist ajanları tespit eden veya bir kişinin terörist olup olmadığını tahmin etmeye çalışan bir yapay zeka sistemi kullanmamaktadır" ifadesiyle skandalı örtbas etmeye çalışan Tel Aviv yönetimi, bu tür uygulamaların hedef analizi için sadece küçük araçlar olduğunu savundu. 

Hayalet uçuş radarları uykuda yakaladı: Ukrayna pilotlarından Vietnam taktiği Hayalet uçuş radarları uykuda yakaladı: Ukrayna pilotlarından Vietnam taktiği Haberi Görüntüle

TEK HEDEF İÇİN 100'DEN FAZLA SİVİLİ ÖLDÜRMEYE İZİN VAR

Lavender'i hedef belirleme amacıyla kullanmadıklarını savunan İsrail ordusunu kendi personeli yalanlıyor. 7 Ekim sonrası bombardımanların haftalar geçtikçe hız kazandığını hatırlatan bir asker, "Sürekli baskı altındaydık. 'Bize daha fazla hedef getirin' diye bağırıyorlardı. 'Bedeli ne olursa olsun Hamas'ı mahvetmemiz gerekiyor. Nereyi olursa olsun bombalayacağız' diyorlardı" itirafında bulunuyor. 

Sözde Hamas üyelerini belirlemek için çeşitli algoritmalar kullanan yapay zeka sistemi Lavender, itiraflara göre, bir hedefi belirliyor, İsrail ordusu ise o kişiyi öldürmek için onun eve gitmesini bekliyordu. İtirafçı bunu şöyle anlatıyor: 

"Hamas görevlilerini sadece askerî bir binadayken veya askerî bir faaliyetteyken öldürmekle ilgilenmiyorduk. Bir ailenin evini bombalamak çok daha kolay. Sistem bu durumlarda onları aramak üzere tasarlandı. IDF (İsrail ordusu) üst düzey Hamas yetkililerine yönelik saldırılarda 100'den fazla sivilin öldürülmesine izin verdi. Tugay komutanı için kaç sivilin öldürüleceğine ya da bir tabur komutanı için kaç sivilin öldürüleceğine dair bir hesaplamamız vardı." 

"Genç militanları ortadan kaldırmak için savaşçı olmayan sivillerden 15 kişinin öldürülmesine izin veriyorduk. Ancak bir binada kaç kişinin bulunduğunu kesin olarak bilmenin mümkün olmaması nedeniyle sivil kayıplara ilişkin tahminler de kesin değil.

Yakın zamanda 'ikincil hasar' sayısı yeniden belirlendi. Rütbelerine, askeri önemlerine ve yaşlarına bakılmaksızın tek bir ajan için 20'ye kadar sivili öldürme yetkisine sahibiz. 

Bu, uluslararası hukuk açısından izin verilen meşru olan, Hamas askeri olan herhangi bir kişiyi öldürebileceğiniz anlamına geliyor. Size doğrudan şunu söylüyorlar: Birçok siville birlikte onları da öldürmenize izin var."

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading