Yandex Metrica

Türk devletlerinden ortak petrol hamlesi: Ülkeler kapımızda sıra olacak

Türk devletlerinden ortak petrol hamlesi: Ülkeler kapımızda sıra olacak

Azerbaycan ve Türkiye petrol ve türevlerinin verdiği zarar için kollarını sıvadı. Petrol sızıntılarının önüne geçilmesi için AR-GE projelerine devam eden akademisyenler 'Biyoremediasyon ile Temizlenmesi' kapsamında dev projeye ortaklık ediyor.

Dünya

22.05.2024, 00:48

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları, farklı nedenlerden dolayı denize ve bazı durumlarda toprağa karışan petrolü temizleyecek alternatif bir yöntem üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Petrol ve petrol türevlerinin çevreye verdiği zarar, patlama sonucu petrolün etrafa saçılması veya tankerlerde sızma yaşanmasından dolayı çevreye oldukça zarar verebiliyor. Bu kirliliği temizleyebilmek adına bilim insanları, petrolü toprak ve deniz suyundan arındıracak nanoteknolojik ve biyolojik yöntemler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

Fransa'da İsrail isyanı! Katiller olimpiyatlardan men edilsin: Rus sporculara uygulanan ambargo Siyonistlere işlemedi Fransa'da İsrail isyanı! Katiller olimpiyatlardan men edilsin: Rus sporculara uygulanan... Haberi Görüntüle

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'DEN PETROL HAMLESİ

TÜBİTAK ile Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS) arasında yapılan işbirliği çerçevesinde yayımlanan AR-GE projeleri kapsamında ve SOCAR Enerji Ticaret A.Ş. ortaklığıyla Petrol Atıklarpı ile Kirlenmiş Deniz Suyunun ve Toprağın Mikroorganizma Yüklenmiş Çekirdek/Kabuk Tipi Manyetik Nanopartiküller Kullanılarak Nanoteknoloji ile Geliştirilmiş Biyoremediasyon ile Temizlenmesi" adında dev bir proje yürütülüyor.

Ağaoğulları hem doğal olarak mikroorganizmaları kullanarak biyoremediasyon yaptıklarını hem de 1 ile 100 nanometre arasında bulunan nanopartikülleri bu sisteme entegre edilerek deniz suyundaki petrolün küçük moleküllere parçalanmasını sağladıklarını, deniz yüzeyinden hızlı bir şekilde toplanarak çok daha hızlı ve geri dönüşümlü olarak kullanılabildiği bir yöntem geliştirdikleri vurgulandı.

Petrol provokasyonu! DEM'li vekil boru hattını hedef gösterdi: Binlerce Şırnaklının çalıştığı bölgede istihdam yok dedi Petrol provokasyonu! DEM'li vekil boru hattını hedef gösterdi: Binlerce Şırnaklının... Haberi Görüntüle

İKİ KARDEŞ ÜLKE BİRLEŞTİ

Azerbaycan ve Türkiye'nin iki kardeş ülke olarak doğadaki petrol kirliliğinin önüne geçilmesi için alternatif bir yöntem arayışının çabaları son derece önemli.

Doç. Dr. Ağaoğulları, "Petrolle kirlenmiş deniz suyu ve toprak örneklerini alıp manyetik nanopartiküllerle tanıştırdıktan sonra tekrarlı kullanımları ve verimliliği üzerine birçok deneme gerçekleştireceğiz. Bunu da yine Azerbaycan'da bulunan Katkı Maddeleri Kimya Enstitüsü ile birlikte yapacağız. Partiküllerin mikroorganizmalarla kombine olduğu ve verimliliğinin de yüksek bir şekilde elde edilebildiği bir sistemi 2 yıl sonra tamamıyla ispatlamış olmayı hedefliyoruz." ifadeleriyle 2 yıl içerisinde verimliliğin ispatlanacağını dile getirdi.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading