Yandex Metrica

Sırplar ayaklandı! Oy kullanmaya izin verilmeyince Kosova sokakları karıştı

Sırplar ayaklandı! Oy kullanmaya izin verilmeyince Kosova sokakları karıştı

Sırbistan'daki seçimler için Kosova'daki Sırpların oy kullanmalarına daha önce izin veriliyordu ancak hükümet, 3 Nisan seçimlerine ilişkin farklı bir karar alınca ortalık birdenbire karıştı.

Dünya

23.01.2024, 19:02

Sırbistan'da 3 Nisan'da seçim var. Cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerinin belirleneceği seçim, Sırbistan ile güney komşusu Kosova arasında kriz çıkardı. Çünkü Kosova hükümeti, ülkede bulunan Sırbistan vatandaşlarının seçimlerde oy kullanmalarına müsaade etmeyeceğini açıkladı. 

Ardından hükümet, Sırbistan'da düzenlenen Milli Güvenlik Konseyi’ne katıldığı gerekçesiyle Mitrovica Mahkemesi Başkanı Sırp asıllı Ljiljana Stevanovic'i görevden uzaklaştırdı. Bu gelişmeler tansiyonu bir anda tırmandırdı. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Sırplara saldırmaya karar verdiğini söyleyerek zehir zemberek bir açıklamada bulundu. Sosyal medya hesabından bir vidyo paylaşan Vucic, "Kurti, Sırplara saldırmaya karar verdi. Bu eylemiyle barışı yıkmak istiyor. Kosova Başbakanı Kurti, Brüksel Anlaşması'nı çiğnedi. Kosova’daki huzur ve barışa zarar vermek istiyor" dedi. 

Yüzyılın görülmemiş doğa olayı: Dubai'de 'bulut tohumlarıyla' yapay yağmur yağdırıldı! Yüzyılın görülmemiş doğa olayı: Dubai'de 'bulut tohumlarıyla' yapay yağmur yağdırıldı! Haberi Görüntüle

KOSOVALI SIRPLAR GÖREVDEN ALINIYOR

Tüm Sırp vatandaşlarına seslendiğini belirten Vucic, şunları söyledi: "Saygıdeğer Sırplar, Ljiljana Stevanovic, Kurti’nin talebi üzerine görevden alındı. Sırbistan Milli Güvenlik Konseyi Toplantısı'na gelen Kosovalı Sırpların (komutan ve polis memurları) da görevden alınacağını duydum. Bu girişimiyle Kurti, Sırplara saldırmaya karar verdiğini gösterdi. Brüksel Anlaşması ihlal edildi ve artık yok hükmünde."

Vucic, Sırbistan’ın barış ve istikrarı korumak istediğinin ve uluslararası toplumun bu olaya tepki göstermesi gerektiğinin altını çizerek, "Sırp halkı nerede olursa olsun Sırbistan sizinle beraber, arkanızdadır" dedi.

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

BAŞBAKAN: BRÜKSEL ANLAŞMASI ÖLDÜ

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic de Twitter'dan yaptığı açıklamada, Kosova hükümetini eleştirerek, "Kosova ve Metohiya’da Sırplara yönelik şiddet devam ediyor. Kurti, aldığı her yeni kararla barış ve istikrarı baltalıyor. Uluslararası anlaşmalar, ihlal ediliyor. Kosova ve Metohiya’daki insanlarımızın temel insani hakları ellerinden alınıyor. Buna göre, Brüksel Anlaşması öldü" paylaşımında bulundu.

Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Haberi Görüntüle

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Kosova hükümeti, 3 Nisan'daki Sırbistan cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinde Kosova’daki Sırpların oy kullanamayacağını açıklamıştı.

Ardından Mitrovica Mahkemesi Başkanı Sırp asıllı Ljiljana Stevanovic, 22 Mart’ta Sırbistan’da düzenlenen Milli Güvenlik Konseyi’ne katılmış ve Vucic ile bir araya gelmişti.

Vucic, "Kosovalı Sırplar, önümüzdeki günlerde protesto gösterileri düzenlemek istiyor. Anlıyorum, bu onların demokratik hakları, buna müdahale edemem" demişti.

Kosova hükümeti, Sırbistan'daki konsey toplantısına katılan Stevenovic’i görevden uzaklaştırma kararı aldığını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin müjdecisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin... Haberi Görüntüle

'BEŞLİ GRUP' TEPKİ GÖSTERDİ 

Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD, Kosova vatandaşı Sırpların 3 Nisan'da yapılacak Sırbistan seçimlerinde oy kullanmasına izin vermediği için Kosova yönetimine tepki göstermişti.

'Beşli Grup' olarak da bilinen Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD'nin konuya ilişkin ortak yazılı açıklamasında, Sırbistan seçimlerinde oy kullanmaya elverişli Kosova vatandaşlarının 3 Nisan'daki Sırbistan cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinde bu haklarını kullanmalarına izin verecek pragmatik bir çözüm bulmak amacıyla iki hükümetle yoğun şekilde çalışıldığı kaydedilmişti.

Su savaşları... Kuraklık isyan getirdi: Yerli halk ve turistler birbirine düştü Su savaşları... Kuraklık isyan getirdi: Yerli halk ve turistler birbirine... Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE İZİN VERİLİYORDU 

Sırbistan'ın Kosova'daki Sırp topluluk için de gerçekleştirdiği son seçimler, 21 Haziran 2020'de yapılmıştı. Daha önceden uygulanan bir uygulamayla yapılan bu seçimlerdeki oylar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu tarafından toplanıyor, ardından Sırbistan'ın Raşka ve İvranye şehirlerinde sayılıyordu. 2017 yılından itibaren başlatılan bu uygulamaya, Kosova yetkilileri tarafından izin veriliyordu.

Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar bize sadece güç verir Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar... Haberi Görüntüle

KOSOVA SIRPLARI SOKAĞA ÇIKTI

Kosova'nın bu tavrı, özellikle ülkenin kuzeyindeki Mitroviçe ve Graçaniça çevresinde eylemlerle sonuçlandı. Sokağa dökülen binlerce kişi, 'Haklarımızı istiyoruz', 'Kurti'nin şiddetine karşı barış', 'Kurti, Sırpları Kosova ve Metohiya'dan kovamayacak', 'Pes etmiyoruz' yazılı pankartlar taşıdı.

Kosova Meclisindeki siyasi parti Sırp Listesi Başkan Yardımcısı ve Kosova'daki İşterpçe Belediye Başkanı Dalibor Jevtic, Graçaniça'daki protestoda yaptığı açıklamada, bu eylemin ana mesajının, "Sırplara karşı kurumsal şiddetin durdurulması" olduğu görüşünü paylaştı.

Jevtic, "Mitrovitsa Temel Mahkemesi Başkanının (Ljiljana Stevanovic) askıya alınmasının ardından bu sabah tüm Sırp asıllı savcı ve hakimler ofislerini terk etti ve tüm Sırp siyasi temsilciler çalışmalarını durdurdu. Bunu, açık bir mesajla yaptı. O mesaj da şu: Haklarımıza saygı gösterilmeli ve bize karşı kurumsal şiddet sona ermeli." değerlendirmesini yaptı.

Sırbistan'daki seçimler kapsamında Kosova topraklarında da oy kullanılmasına izin verilmemesinden, Priştine'deki iktidar yetkililer ve uluslararası toplum temsilcilerinin sorumlu olduğunu savunan Jevtic, "Amacımız, demokratik bir şekilde mücadele etmek. Sorumluluk, bugün Priştine'de iktidarı oluşturanlar ve kurumsal koruma talep ettiğimiz uluslararası toplum temsilcilerine aittir" dedi.

Öte yandan Sırp Listesi Başkanı Goran Rakic, Kuzey Mitrovitsa'daki protestoda yaptığı açıklamada, Sırp Listesi ve Kosova yargısındaki Sırp çalışanların, Stevanovic görevine tekrar geri getirilinceye kadar ülke kurumlarındaki çalışmalarını durdurduklarını açıkladı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading