Yandex Metrica

İsrailli bakan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi: Hamas'tan 'savaş' uyarısı

İsrailli bakan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi: Hamas'tan 'savaş' uyarısı

İsrail Ulusal Güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Ben-Gvir 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren ilk İsrailli bakan olurken Hamas ise bunu "eşi benzeri görülmemiş bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve savaş uyarısı yaptı.

Dünya

23.01.2024, 20:15

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu sabah işgal altındaki Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa yerleşkesine bir saldırı düzenledi ve Harem-i Şerif'e girdi. Ben-Gvir Mescid-i Aksa ziyaretini günler önceden açıklamış ve Hamas ise Mescid-i Aksa'ya yönelik herhangi bir saldırıya karşılık verileceğini duyurmuştu. Geçmişte İsrail yönetimi tarafından Mescid-i Aksa'ya yapılan ziyaretlerin saldırı ile sonuçlandığı ve 2000 yılında da İkinci Filistin İntifada'sına yol açtığı bilinirken bugünkü ziyaretin kritik sonuçlarının olması bekleniyor. 

Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren ilk İsrailli bakan oldu. Hamas ise Ben-Gvir'in provokatif ziyaretini "savaş" olarak nitelendirdi.

Amerikalı öğrenciler ne istiyor? Kelebek etkisi yaratan protestoların çıkış sebeni ne? Amerikalı öğrenciler ne istiyor? Kelebek etkisi yaratan protestoların çıkış sebeni... Haberi Görüntüle

YAİR LAPİD'DEN NETANYAHU'YA ÇAĞRI

İsrail eski Başbakanı Yair Lapid, dün planlanan bu baskını kınadı ve "kasıtlı bir provokasyon" olarak nitelendirdi. Henüz geçen hafta istifa eden Lapid, yeni Başbakan Benjamin Netanyahu'yu Ben-Gvir'i dizginlemesi için çağrı yaptı. 

İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron tedarik edilecek İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron... Haberi Görüntüle

'HAMAS BOŞ DURMAYACAK'

İsrail'in yeni Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, pazar günü, Mescid-i Aksa'yı ziyaret edeceğini duyurmuştu. Hamas'tan dün yapılan açıklamada Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi durumunda Hamas'ın da boş durmayacağı bildirildi. Ben-Gvir ise Hamas'ı açıkça tehdit ederek İsrail hükümetinin tehditlere boyun eğmeyeceğini söylendi.

İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri Haberi Görüntüle

MESCİD-İ AKSA'YA YAPILACAK SALDIRININ SORUMLUSU BEN-GVİR

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Netanyahu'yu Ben-Gvir'in Mescid-, Aksa saldırısından ve bölgedeki sonuçlarından sorumlu tuttukları belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Aşırılık yanlısı Bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya saldırısını şiddetle kınadığını ve bunu benzeri görülmemiş bir provokasyon ve bölgesel istikrara yönelik ciddi bir tehdit olarak görüldüğü" belirtildi.

Kenya'da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 asker hayatını kaybetti Kenya'da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 asker... Haberi Görüntüle

'YERLEŞİMCİ KÜSTAHLIĞININ ÖRNEĞİ'

İbrani medyası Netanyahu ve Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa ziyarerini erteleme kararı aldıklarını iddia etmişti. Netanyahu'nun genel başkan olduğu Likud partisi ise Başbakan'ın  Ben-Gvir'den ziyareti ertelemesini talep ettiğine yönelik haberleri yalanlandı. 

Hamas Sözcüsü Abd al-Latif al-Qanua dün yaptığı açıklamada planlanan Mescis-i Aksa ziyaretinin "yerleşimci hükümetin küstahlığının Mescid-i Aksa'ya zarar verme ve bölme planlarının bir örneği" olduğunu söyledi ve şu şekilde konuştu:

Filistin direnişi, neo-faşist işgal hükümetinin kırmızı çizgileri aşmasına, halkımıza ve kutsal değerlerimize tecavüz etmesine izin vermeyecek.

Almanya'da Filistin hazımsızlığı: Polis, Filistin destekçilerinin çadır kampını boşalttı Almanya'da Filistin hazımsızlığı: Polis, Filistin destekçilerinin çadır kampını boşalttı Haberi Görüntüle

'PROVOKATİF EYLEMİ ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ'

Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır,  Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskınına yönelik kınama geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ben-Gvir'in, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.

ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar Haberi Görüntüle

ŞARON'UN ZİYARETİ İKİNCİ İNTİFADA İLE SONUÇLANMIŞTI

Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya ilk saldırısı değil. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Ben-Gvir, eşi ve çocuğu ile birlikte Mescid-i Aksa'nın yerine bir sinagog kurmak istediklerini belirten bir fotoğraf yayımlamıştı. 

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron ise 2000 yılında bölgeye bir gezi düzenlemiş ve bu ziyaret İkinci Filistin İntifadası ile sonuçlanmıştı. Dolayısıyla, Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya olası bir ziyaretinin kanlı çatışmalara yol açması bekleniyor. 

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklandı! Dikkat çeken Kıbrıs vurgusu AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklandı! Dikkat çeken Kıbrıs... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN KATLİAM BİLANÇOSU

İsrail güçleri 2022'de işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve abluka altındaki Gazze'de 48'i çocuk olmak üzere en az 220 Filistinliyi öldürdü. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading