Yandex Metrica

İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri

İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri

İran'ın intikam operasyonuna İsrail'den tepki gelecek mi? Dünyadan peş peşe gerilimi azaltın çağrıları gelmesine karşın, Netanyahu ve Savaş Kabinesi İran'a yönelik askeri bir müdahale kararını masaya yatırdı. Peki İsrail'in hedefine hangi bölge ve isimler var?

Dünya

18.04.2024, 11:27

Cumartesi gecesi İran saldırısı ile karşılaşan İsrail, misilleme yollarını masaya yatırdı. 2 gün üst üstte toplanan savaş kabinesi İran'a karşı askeri bir müdahalenin yapılmasını konusunda mutabakata vardı. Peki tüm dünyanın gerilimi azaltın çağrısına kulak tıkayan Savaş Kabinesi İran'ın hangi bölgesini gözüne kestirdi. İsrail ordusunun hedefinde hangi İranlı yönetici var?

Dış basında yer alan haberlere göre, İsrail'in İran'a yanıtı nasıl ve ne zaman geleceği yapacağı henüz netlik kazanmazken İrail kaynakları, "İran'ın acı çekmesini keyifle izleyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Reuters'e göre İsrail'de savaş kabinesi son kararı vermek üzere bugün yeniden toplanacak. NYT'nin aktardığı bilgide ise farklı seçenekler ise hala masa, İran'dan gelecek benzer bir saldırının önlenmesi, ve ABD'nin baskılarını dikkate alarak topyekun savaştan uzak durması bekleniyor.

Everest'te kaybolan dağcının eşine yazdığı mektuplar 100 yıl sonra bulundu Everest'te kaybolan dağcının eşine yazdığı mektuplar 100 yıl sonra bulundu Haberi Görüntüle

ORTADOĞU'DA KURALLAR DEĞİŞTİ

İran'ın yüzlerce balistik füze ve insansı hava aracıyla İsrail'e saldırmasının ardından iki düşman ülke arasındaki gölge savaşında sessiz kurallar değişti.

Tarihinde ilk kez İsrail'e doğrudan saldırı düzenleyen İran'ın yaktığı ateş sonrası Ortadoğu'da artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak gibi gözüküyor.

Öte yandan İsrail savaş kabinesi askeri bir tepkiyi değerlendirmek üzereyken, diğer ülkeler çatışmayı azaltmak amacıyla hem İsrail'e hem de İran'a diplomatik baskı uyguluyor.

Hem ABD hem de AB Batılı liderler İsrail'e itidalli davranma çağrısında bulunurken, İran'a İsrail'e yönelik saldırısı nedeniyle ek yaptırımlar açıklandığını duyurdu.

Fakat İsrail'e sürekli yaptırım kararı alacağını ifade eden Batı dünyası ise cumartesi gecesi İran füzelerinin İsrail'e ulaşmaması için ek mesai yapmıştı.

Analistlere göre, Şam'daki büyükelçilik binasına yapılan kanlı saldırıyı İsrail'in gölge savaşı kurallarının ihlali olarak gören İran, vekilleri kendisini misilleme yapmak zorunda hissetti.

İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri İran'a yanıt gelecek mi? İşte İsrail'in potansiyel hedefleri Haberi Görüntüle

İSRAİL İRAN'DA NEREYE SALDIRCAK?

İsrail hükümetinin "karşılık vermesi" durumunda Suriye gibi İran dışında bir ülkede Devrim Muhafızları üssüne saldırı gerçekleştirebilir.

İran'da bir saldırı hazırlığı düşünmesi durumunda ise İsrail, İran içindeki sembolik bir hedefe saldırı gerçekleştirebilir. 

Bir başka alternatif ise İran'ın altyapısı... İsrail İran'ın altyapısını hedef alabilir veya siber saldırı düzenleyebilir. 

Masada duran seçenekler arasında ise Mossad tarafından gerçekleştirilen hedefli suikastlar da dahil olmak üzere İran içerisinde küçük çaplı saldırıların hızlandırılması da var. Peki bu saldırılar bir savaşı tetikler mi?

Gazze'nin ahı tuttu! Irkçı Bakan Itamar Ben-Gvir trafik kazası geçirdi Gazze'nin ahı tuttu! Irkçı Bakan Itamar Ben-Gvir trafik kazası geçirdi Haberi Görüntüle

İRAN İSRAİL SAVAŞI ÇIKAR MI?

Knesset'in Dışişleri ve Savunma Komitesi'ne başkanlık eden Netanyahu'nun Likud partisi milletvekili Yuli Edelstein , İsrail'in vereceği herhangi bir tepkinin Tahran'a "düşmanlıkların çemberini çizerek" caydırıcı bir mesaj göndermeyi amaçlayacağını söyledi.

Ancak İran'ın İngiltere'deki üst düzey diplomatı, Guardian'ın haberine göre Netanyahu'yu " Batı'yı Ortadoğu'da, bölge ve dünya için hesaplanamaz sonuçlar doğuracak topyekun bir savaşta tuzağa düşürmeye çalışmakla " suçladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'i, İran'ın hafta sonu bombardımanına yanıt olarak "en ufak bir eyleme" geçmesi durumunda "acı verici bir tepkiyle" karşılaşacağı konusunda uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden, "ABD'nin İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu" ve çatışmanın yayılmasını önlemek istediğini vurguladı.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, İsrail'in en büyük müttefiki ve silah tedarikçisi Washington'un İran'a yönelik bir saldırıya katılmayacağını açıkça belirttiğini söyledi.

İsrail televizyon kanalı "13" tarafından yapılan ankete göre, İsrail vatandaşlarının tutumuna ilişkin olarak, ankete katılanların yüzde 29'u İran'a acil bir saldırı yapılmasını destekliyor , yüzde 37'si daha sonraki bir tarihte saldırı yapılmasını destekliyor ve yüzde 25'i böyle bir eyleme karşı çıkıyor.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading