Yandex Metrica

İki lider, krizin ardından ilk kez görüştü: Biden güldü, Macron'un görüntüsüne yer verilmedi

İki lider, krizin ardından ilk kez görüştü: Biden güldü, Macron'un görüntüsüne yer verilmedi

ABD ve Fransa arasındaki "denizaltı krizi"nin patlak vermesinden bu tarafa iki ülke lideri ilk kez görüştüğü anın tek kare fotoğrafta Macron'un görüntüsüne yer verilmemesi ve Biden'ın gülümsemesi dikkat çekti.

Dünya

23.01.2024, 18:00

ABD ve Fransa arasındaki "denizaltı krizi" sürerken, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğü anın tek kare fotoğrafını paylaşırken, fotoğrafta Macron'un görüntüsüne yer verilmemesi ve Biden'ın gülümsemesi dikkat çekti.

Hem Fransa hem de ABD'den ortak bir yazılı açıklama yapılarak, Biden'ın talebi üzerine, iki liderin, denizaltı projesine yönelik yapılan açıklamanın sonuçlarını değerlendirmek üzere telefonda görüştüğü bildirildi. Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından duyuru paylaşımı yapan ABD Başkanı Biden'ın, yalnızca kendi görüntüsüne yer verdiği tek kare fotoğraf paylaşması ve gülerek verdiği poz konuşuluyor. Biden'ın adeta Macron'la dalga geçer gibi paylaştığı bu gönderide Biden'ın gülümsemesi, herkese "her şey yolunda" mesajı, bir taraftan da Fransa'ya "sus"  talimatı verildiğinin resmi gibi.

"Macron ve Biden, müttefiklerin arasında Fransa'nın ve Avrupalı ortakların stratejik çıkarlarına ilişkin meselelerde yapılan açık istişarelerin bu durumu önleyebileceği hususunda mutabık kaldılar."ifadelerinin yer verildiği yazılı açıklamada, Biden'ın bu konudaki kararlığını dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca "İki devlet başkanı, güveni garanti eden şartları oluşturmak ve ortak hedeflere ulaşmak için somut önlemler önermeyi amaçlayan derin istişare sürecini başlatmaya karar verdi." denildi.

9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın intikam saldırısında tüm detaylar 9 füze İsrail'e ulaştı iki hava üssü vuruldu! İşte İran'ın... Haberi Görüntüle

EKİM AYINDA AVRUPA'DA GÖRÜŞECEKLER

Macron ve Biden'ın anlaşma noktalarına ulaşmak ve bu sürecin dinamik şekilde devamlılığını sağlamak amacıyla ekim ayının sonunda Avrupa'da bir araya geleceği belirtilen açıklamada, Macron'un bu bağlamda Fransa'nın Washington Büyükelçisi'nin gelecek hafta ABD'deki görevine dönmesine karar verdiği kaydedildi. Açıklamada, ABD'nin, Fransa'nın ve Avrupa Birliği'nin (AB) Hint-Pasifik bölgesindeki angajmanının stratejik önem taşıdığını teyit ettiği belirtildi.

ABD'nin transatlantik ile küresel güvenliğe olumlu katkıda bulunarak ve NATO'nun rolünü güçlendirerek "Avrupa'nın savunmasının" daha güçlü ve verimli olmasının gerekli olduğunu kabul ettiği ifade edilen açıklamada, ABD'nin terörle mücadele kapsamında Sahel bölgesinde Avrupa ülkelerinin yürüttüğü teröre karşı operasyonlara desteği güçlendirmeyi taahhüt ettiği kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN duyurdu: İşgal ordusunda peş peşe üst düzey istifalar İsrail devlet televizyonu KAN duyurdu: İşgal ordusunda peş peşe üst... Haberi Görüntüle

NELER YAŞANMIŞTI?

Avustralya, ABD ve İngiltere tarafından 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlaşmasından sonra geçtiğimiz günlerde flaş bir karar alarak, Fransız Naval Group'la anlaştığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltı inşasını öngören 90 milyar Avustralya doları (66 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşmenin iptal edildiği açıklayarak, Fransa'nın tepkisini çekmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bu gelişme üzerine 16 Eylül'de "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile bir güven ilişkisi kurmuştuk ve bu güvene ihanet edildi." ifadeleriyle açıklama yapmıştı.

Diğer taraftan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 17 Eylül'deki talimatıyla, Fransa'nın Canberra ve Washington Büyükelçilerini danışmak amacıyla acilen geri çağırma kararı aldıklarını söyleyen Le Drian, ABD'nin tutumunu "hayal kırıklığı" olarak nitelendirmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading