Yandex Metrica

Hamas'tan İsrail basınının açıklamasına yalanlama: 'Ucuz propaganda'

Hamas'tan İsrail basınının açıklamasına yalanlama: 'Ucuz propaganda'

Hamas'tan yapılan açıklamada Hamas'ın lider kadrosu Gazze'yi terk ederse öldürülmeyecekleri yönünde bir teklifin Tel Aviv'e sunulduğu ve bu teklifin kabul ettiği iddiasının ucuz propagandadan ibaret olduğu bildirildi.

Dünya

06.04.2024, 18:29

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail basınında yer alan dezenformasyon maksatlı haberi yalanladı. Rişk, ABD'nin "Hamas liderliği Gazze'den ayrılırsa öldürülmeyeceği" önerisini Tel Aviv'in kabul ettiğini, Hamas'ın yanıtının beklendiğini ileri süren İsrail basınındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İsrail basınındaki bu haberleri ucu propaganda olarak nitelendiren Rişk, "Hamas liderliği halkıyla birlikte toprağına dirençle bağlı; ya zafer ya şehadet. Suçlu düşmanın liderleriyse bu toprağı (Gazze'yi) terk edecek olanlar." ifadelerine yer verdi. İsrail basını, Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takasına ilişkin Doha'da devam eden müzakerelerde "taraflar arasındaki görüş ayrılığının sürdüğünü ABD'nin yeni teklifini Tel Aviv'in kabul ettiği Hamas'ın yanıtının beklendiği" ileri sürmüş, İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan bir İsrailli yetkili ise taraflar arasında, "Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesi, karşılıklı esir takasında bırakılacakların kimliği ve sayısı, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi, savaşın sonlanması" başlıklarında görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtmişti. Aynı yetkili ABD'nin bir teklif ortaya attığını, İsrail'in de bunu kabul ettiği ancak Hamas'ın yanıtının beklendiğini iddia etmişti.

İddia edilen ve Hamas tarafından yalanlanan teklifte "İsrail'in Hamas liderlerini Gazze dışına çıkarlarsa öldürmeyeceği, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılacağı ve Gazze Şeridindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılacağı, Bu planın sonunda da İsrail ordusunun Gazze'den çekileceği" öne sürülmüştü. Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, ABD dış istihbarat teşkilatı CIA Direktörü Bill Burns ile eş zamanlı, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla 22 Mart'ta Hamas ile Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakereleri için Doha'ya gitmişti.

İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' Haberi Görüntüle

GAZZE'DE SON DURUM

7 Ekim'de Gazze'ye yönelik saldırı başlatan İsrail ordusu okul, hastane, ibadethane, sivil yerleşim birimi farketmeksizin sivillerin olduğu her yeri bombalıyor. Bu saldıırlarda şimdiye kadar en az 14 bini çocuk, 9 bin 220'si kadın olmak üzere 32 bin 142 Filistinli öldürüldü, 74 bin 412 kişi yaralandı. Cenazelerine ulaşaılamayan binlerce Filisitinli ise tabloyu daha korkunç hale getiriyor. İsrail ordusu ise 7 Ekim'den bu yana toplamda 594 askerinin öldüğünü duyurdu. Kamuoyu baskısı nedeniyle bu sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Çatışmalara 24 kasım 2023'te ara verilip esir takası gerçekleştirilmesine rağmen İsrail, bu anlaşmayı da ihlal edip binlerce Filistinliyi gözaltına alıp hapsetmeyi sürdürdü. Toplamda 7 gün süren "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filisitnli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. İşgal güçleri sadece Gazze'de değil Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de saldırılarına devam etti. 7 Ekim'den bu zamana kadar Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 449 Filistinli hayatını kaybetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading