Yandex Metrica

DEAŞ elebaşını MİT öldürdü, ABD buna çok bozuldu: Bin dereden su getirdiler

PKK/YPG'nin Suriye'yi işgali için DEAŞ/IŞİD'i anahtar olarak kullanan güçler, MİT'in Afrin'deki operasyonundan pek de memnun olmadı. DEAŞ elebaşının öldürülmesini önce görmezden gelmeye daha sonra küçümsemeye çalışan Washington'da yetkililer, TRT muhabirinin soruları karşısında zor anlar yaşadı.

Dünya

04.04.2024, 18:08

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bir süredir takip ettiği DEAŞ/IŞİD elebaşını Suriye'de öldürdü. Afrin güneyindeki Cinderes kasabası kırsalında DEAŞ elebaşını geçtiğimiz cumartesi gecesi saklandığı villada kıstıran Türk istihbaratı, dünyanın peşinde koştuğu bu tehlikeli teröriste başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirdi. 

Teslim olmayı reddeden Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşî'nin üzerindeki patlayıcıların pimini çekerek intihar ettiği açıklandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu büyük operasyonu pazar gecesi TRT Türk ekranlarında duyurdu. Uluslararası ajansların son dakika gelişmesi olarak duyurduğu flaş bilgi ABD cenahı tarafından sessizlikle karşılandı. 

Suriye işgali süresince DEAŞ'ı her kapıyı açan bir anahtar olarak kullanan güçler, MİT'in son Afrin operasyonundan hiç de memnun olmamış göründü. 

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Haberi Görüntüle

Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Haberi Görüntüle

'DOĞRULAYAMADIK, BİLGİMİZ YOK'

Erdoğan'ın operasyonu duyurmasından bir gün sonra Amerika'nın Sesi VOA'ya konuşan Washington güvenlik bürokratları, 'DEAŞ liderinin gerçekten öldürüldüğüne dair bir işaret görmediklerini' ileri sürdü. Sözkonusu bilgiyi doğrulayamadıklarını savunan Amerikalılar, "Bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilgimiz yok" iddiasında bulundu. 

Ukrayna-Rusya cephesinde yaşananlara ilişkin istihbarat bilgilerinin geçtiğimiz haftalarda sızdırıldığı olayda 'dünyanın her noktasından anlık bilgi aldığı' anlaşılan Amerikan istihbaratı, sözkonusu Türkiye'nin DEAŞ'a operasyonu olunca sağır ve dilsiz kaldı. 

VOA'ya konuşan ABD'liler aynı zamanda MİT operasyonunu küçümsemeye çalıştı. Öldürülen Ebu el-Hüseyin'in DEAŞ'ı kuran grubun parçası olmadığını ileri süren yetkililer, "Öldürüldüğü iddia edilen kişi terör örgütünün rotasını çizen yeni nesil liderlerden ilkiydi" dedi. 

2013 yılından itibaren hem Fetullahçı Terör Örgütü'nü hem de yurt içindeki etki ajanlarını kullanarak Türkiye'yi "DEAŞ'a destek veren ülke" gibi göstermeye çalışan, üstelik 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin binlerce DEAŞ'lı teröristi temizlediği Fırat Kalkanı Harekâtı'na karşı çıkan ABD'nin son operasyondaki tavrı şaşırtıcı bulunmuyor. 

İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı Haberi Görüntüle

Bill Gates açıkladı: Yapay zeka bu 3 mesleği ele geçiremeyecek Bill Gates açıkladı: Yapay zeka bu 3 mesleği ele geçiremeyecek Haberi Görüntüle

TRT MUHABİRİ İKİ İSMİ SIKIŞTIRDI 

Washington'un küçümsemeye ve görmezden gelmeye çalıştığı operasyon, TRT World muhabiri Yunus Paksoy tarafından hem Dışişleri hem de Pentagon yetkilisine soruldu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel'e "Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyindeki varlığının DAEŞ’le mücadeleyi ABD’ye göre sekteye uğrattığını söylemiştiniz. Türkiye’nin DAEŞ liderini öldürmesiyle ilgili konuşabilir misiniz?" diyen Paksoy, muhatabından şu cevabı aldı:

"Bu, ABD’nin derinden bağlı olduğu bir şey. ABD’nin bölgede DEAŞ/IŞİD'in kalıcı şekilde mağlup edilmesi için güçleri bulunmakta. Türkiye’nin IŞİD’in mağlup edilmesine olan değerli katkılarını da içtenlikle her zaman takdir ettik."

Patel, toplantı sonrası Paksoy'un ısrarlı sorularını cevaplamadan oradan uzaklaştı.

TRT World muhabirinin, MİT operasyonuna ilişkin soru sormak için adresi daha sonra Pentagon oldu. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Türk istihbaratı bir operasyonla DAEŞ liderini öldürdü. Bunu Türk Cumhurbaşkanı duyurdu. Yorumunuz?" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

"Doğrulayamadık ancak bunu kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz eğer doğruysa."

TRT muhabiri bunun üzerine "Türkiye’nin bölgedeki varlığının DAEŞ ile mücadeleyi sekteye uğrattığını söylediğiniz zamanlar oldu. Türkiye’nin DAEŞ ile mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz peki?" sorusunu yöneltti. Tuğgeneral Ryder buna şöyle tepki verdi:

"Türk güçleri geçmişte Suriye’nin kuzeyinde IŞİD ile çarpıştı. Yeniden söyleyeyim, uluslararası toplumun IŞİD’in kalıcı mağlubiyeti için yapacağı her şey oldukça yardımcı oluyor bana göre."

Netanyahu gücünü kaybetti: İsrail ordusunda arka arkaya üst düzey 2 istifa! Netanyahu gücünü kaybetti: İsrail ordusunda arka arkaya üst düzey 2... Haberi Görüntüle

IŞİD/DEAŞ'I OBAMA VE CLINTON KURDU

DEAŞ elebaşını Türkiye'nin etkisiz hale getirmesinden dolayı ABD'nin yaşadığı 'üzüntü', sosyal medyada manidar paylaşımlarla karşılandı. Çok sayıda vatandaş, ABD eski başkanı Donald Trump'un o ünlü konuşmasını paylaştı. Trump, terör örgütü IŞİD'i Barack Obama ve Hillary Clinton ikilisinin kurduğundan bahsetmişti. 

  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading