Yandex Metrica

Çin-ABD gerilim artıyor! 'Suriye'den petrol ve tahıl çalıyorlar'

Çin-ABD gerilim artıyor! 'Suriye'den petrol ve tahıl çalıyorlar'

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı Pekin'de düzenlediği basın toplantısında ABD'yi hedef aldı. Lijian açıklamasında ABD'nin Suriye'den petrol ve tahıl kaçakçılığı yaptığını belirtti.

Dünya

23.01.2024, 20:08

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında ABD'yi hedef aldı. 

Lijian açıklamasında, ABD ordusunun 1 Aralık'ta Suriye'nin kuzeyindeki petrol yüklü 54 tankeri Kuzey Irak'taki üslerine transfer iddiası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Lijian ABD'nin yasadışı faaliyetlerinin bugüne dek Suriye'de 100 milyar dolardan fazla kaynak kaybına yol açtığını belirtti. 

Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır çalıyor Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır... Haberi Görüntüle

'ABD SURİYE'DEN PETROL VE TAHIL ÇALIYOR' 

Sözcü, 2011-2022 yılları arasında ABD'ni Suriye'de ciddi zarara sebep olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: 

ABD'nin Suriye'de asker bulundurması yasadışıdır, ABD'nin Suriye'den petrol ve tahıl kaçırması yasadışıdır, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi de yasadışıdır.

Lijian, bazı Suriyelilerin çalınan petrol sebebiyle halkın kış aylarında sorun yaşadığını belirtti. Sözcü bu iddiaların uluslararası toplum sebebiyle incelenmei gerektiğini belirtti. 

Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi ile kadın istihdamına yönelik görüşmeler gerçekleştirildi! Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi... Haberi Görüntüle

ABD HEGEMONYASINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN BAHANE ARIYOR 

Sözcü, ABD’nin bir yandan "kurallara dayalı uluslararası düzeni" savunurken, diğer yandan uluslararası hukuku ve kuralları ihlal etmekle suçladı. Zhao konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

ABD, kurallardan söz ettiğinde, genelde yalnızca kendi çıkarlarına hizmet etmek veya hegemonyasını sürdürmek için bahane bulmaya çalışıyor. Fransa'nın eski Washington Büyükelçisi Gerard Araud'un ve pek çoklarının söylediği gibi, 'Amerikalılar, kendi dilediklerini yapıyorlar, kendi tanımladıkları uluslararası hukuka aykırı olsa bile.' İşte dünyanın geri kalanı bu düzeni böyle görüyor.

Göçmenleri sınır dışı etmeye hazırlanıyorlar: Yasa kabul edilirse yüz binlerce mülteci deport edilecek Göçmenleri sınır dışı etmeye hazırlanıyorlar: Yasa kabul edilirse yüz binlerce... Haberi Görüntüle

'İSTİKRARI KİMİN BALTALADIĞI ÇOK NET' 

Diğer yandan sözcü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'i hedef alan konuşalarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Lijian açıklamasında şu konuşmayı yaptı: 

ABD askeri harcamaları dünyada ilk sırada yer alıyor ve sonraki dokuz ülkenin toplamından daha fazla. Yaklaşık 250 yıllık tarihi boyunca ABD sadece 16 yıl savaşmadı. 800'den fazla denizaşırı askeri üssü yönetiyor. Irak, Afganistan ve Libya gibi ülkelerdeki askeri operasyonları sayısız insani trajediye yol açtı. ABD askeri uçakları ve savaş gemileri dünyanın dört bir yanında sürekli kaslarını esnetiyor. Uluslararası ve bölgesel güvenlik ve istikrarı kimin baltaladığı çok açık.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading