Yandex Metrica

DOLAR

32.48

%0.02 expand_less

EURO

34.76

%-0.6 expand_more

ALTIN

2440.20

%0.21 expand_less

BIST

9915.62

%2.05 expand_less

BTC ($)

63418.01

%-2.1 expand_more

CIA'nın merkezinde tarihi karar: ABD kendi adamını savaş suçlusu ilan etti

CIA'nın merkezinde tarihi karar: ABD kendi adamını savaş suçlusu ilan etti

ABD mahkemesi, CIA devşirmesi Halife Hafter'in Libya'da savaş suçu işlediğini sonunda gördü. Hafter, Amerika nezdinde de artık resmen 'işkenceci ve savaş suçlusu'.

Dünya

23.01.2024, 19:36

ABD'de federal mahkeme, Libya'da savaş baronu darbeci Halife Hafter hakkında ilginç bir karar verdi. Hafter, 2019-2020 yıllarında Libya'da gerçekleştirdiği yargısız infaz ve işkenceler nedeniyle mahkeme tarafından 'savaş suçlusu' ilan edildi. 

Libya-Çad savaşında Çad ordusuna esir düştükten sonra Fransızlar tarafından kurtarılan ve sonrasında ABD'ye yerleşen Hafter, 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin ortadan kaldırılmasıyla birlikte Libya'yı ele geçirmek için bölgeye gönderilmişti. ABD istihbaratının merkezi olarak bilinen Virginia'da onlarca yıl yaşayan ABD vatandaşı Hafter, CIA devşirmesi olarak biliniyor. 

Bir Amerikan mahkemesinin, Amerikan çıkarları doğrultusunda hareket eden darbeci Hafter aleyhine karar vermesi dikkat çekici bulunuyor. Aile üyeleri Hafter'e bağlı paralı askerler tarafından katledilmiş Libyalıların Virginia'daki yerel mahkemeye başvuruları sonucunda verilen karar, bundan sonraki süreçte Afrika'nın en ünlü savaş lorduna zor günler yaşatacak. 

Arap Birliği olağanüstü toplandı: Konu Gazze'deki İsrail soykırımı Arap Birliği olağanüstü toplandı: Konu Gazze'deki İsrail soykırımı Haberi Görüntüle

TOPLU MEZARLAR BULUNMUŞTU 

Kendisine bağlı paralı askerlerle birlikte 2019 yılında başkent Trablus'un kapısına dayanan Hafter, Türkiye'nin devreye girmesiyle geri çekilmek zorunda kalmıştı. Meşrû Libya ordusu, Hafter güçlerinden temizlenen bölgelerde, özellikle Tarhune'de çok sayıda toplu mezar bulmuştu. Elleri bağlanarak öldürüldüğü tespit edilen Libyalılardan kimilerinin ise canlı canlı gömüldüğü ortaya çıkmıştı. 

Toplu mezarların bulunmasının ardından Hafter'in uzun yıllar yaşadığı ve büyük servete sahip olduğu Virginia'da mahkemeye başvuran Libyalılar, cuma günü açıklanan kararla birlikte sevince boğuldu. Yargıç Leonie Brinkema'nın Halife Hafter'in savaş suçu işlediğine hükmetmesiyle birlikte aileler için tazminat yolu da açılmış oldu. 

Hizbullah, İsrail'i kalbinden vurdu: Tarihi misilleme! Hizbullah, İsrail'i kalbinden vurdu: Tarihi misilleme! Haberi Görüntüle

AVUKATLARI ONU ARTIK SAVUNMAYACAK

Kararın açıklanmasıyla birlikte Hafter'in avukatlarının bundan böyle onu savunmayacaklarını dile getirmeleri ilgi çekti. 

Dava sürecini takip eden Libya Amerikan İttifakı Başkanı Esam Omeish, "Savaş suçlusu Hafter'in Libya'da yıllardır yaptıklarına karşı verdiğimiz hukuk mücadelesinde zafere ulaştık. Üç yıl içerisinde pek çok avukat, hakim ve onlarca duruşmadan sonra nihayet mahkeme Hafter'in savaş suçlarını işlemekten sorumlu olduğuna ilişkin kararını verdi" diye konuştu. 

Birleşmiş Milletler duyurdu: Gazze halkının sağlığı tehlikede Birleşmiş Milletler duyurdu: Gazze halkının sağlığı tehlikede Haberi Görüntüle

YÜZ MİLYONLARCA DOLAR SERVETİ VAR

Şimdi sıra, mağdur ailelere ödenecek tazminata geldi. Bir sonraki duruşmada bunun karara bağlanması bekleniyor. Hafter'in sadece Virginia eyaletinde milyonlarca dolar değerinde çeşitli mülklere sahip olduğu biliniyor. 

Mağdurları temsil eden avukatlardan Mark Zaid, "Hafter'in dünyanın neresinde mülkü varsa peşine düşeceğiz. ABD'deki servetinin yüz milyonlarca dolar olduğu söyleniyor. Dünya çapında belki daha da fazlası vardır" açıklaması yaptı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading