Yandex Metrica

Almanya koltuğu kaybetti, Avrupa artık lidersiz

Almanya koltuğu kaybetti, Avrupa artık lidersiz

Ukrayna savaşı Avrupa'da yaşanan liderlik zafiyetini de belirginleştirdi. Angela Merkel'in koltuğu bırakmasının hemen ardından başlayan savaşta, Fransa kıtanın 'yeni lideri' olma konusunda hevesli. Ancak somut bir başarı elde edebilmiş değil. Koalisyon Almanya'sı da Kiev'e destek konusunda hala 'kararsız'. Gündemde hala eski Şansölye Merkel var.

Dünya

23.01.2024, 19:07

Ukrayna'daki savaş Avrupa'da bir liderlik krizini de açığa çıkardı. Savaş, seçim gündeminin hakim olduğu Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un oyunu 4 puan yükseltti.

Ancak Fransızların önemli bir kısmı Macron'un halkın sorunları ve beklentilerini dinlemek yerine Avrupa'da liderlik tacını kapma yarışına giriştiğini düşünüyor. 

Tayvan Boğazı'ndaki gerilimden sonra ilk ziyaret: ABD'li Bakan Blinken, Çin'e gidiyor Tayvan Boğazı'ndaki gerilimden sonra ilk ziyaret: ABD'li Bakan Blinken, Çin'e... Haberi Görüntüle

MACRON AB'YE LİDERLİK EDEBİLİR Mİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görevinin sona ermesinden sonra “AB’nin lideri” pozisyonuna en yakın siyasetçi olduğunu düşünüyor. 

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa'da yaşanan bu en büyük konvansiyonel savaş diplomasisinde, Fransa’yı ön planda tutmaya çalışsa da somut bir başarı elde edemedi. Yani AB'nin Merkel sonrası yeni 'lideri' olma konusunda henüz umut vadeden bir pozisyona sahip değil. 

macron

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Haberi Görüntüle

KOALİSYONDA 'KİEV' TARTIŞMASI

Ukrayna Savaşı Fransa'da değil, AB'nin bir diğer lokomotif ülkesi Almanya'da da liderlik tartışmasını beraberinde getirdi. Hedefte halef-selef Başbakan, Scholz ve Merkel var. 
Alman Bild gazetesi Şansölye Olaf Scholz'un Ukrayna savaşındaki tutumuna dikkat çekici bir iddiada bulundu.
Almanya Aile Bakanı Anne Spiegel'in istifasıyla kabineden kısa sürede ilk fireyi veren  Alman Şansölye Scholz,  politikacıların Kiev'i ziyaret etmesini engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

scholz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin müjdecisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Irak ziyareti dünyada manşet: Yeni bir dönemin... Haberi Görüntüle

ALMANYA RUSYA İLE İLİŞKİLERİN ZAYIFLAMASINDAN MI ENDİŞELİ?

Bild'in gündeme getirdiği iddiaya göre, koalisyon ortağı Yeşiller partisi üyeleri Kiev'i ziyaret etmek istedi ancak şansölye ofisinin 'baskı' ve 'geciktirme taktikleri' ile karşı karşıya kalındı. 

Scholz'un henüz Kiev'i ziyaret etmemesi Alman basınında tartışma konusu. İddiaya göre Scholz, olası ziyaretlerin Almanya'nın Rusya ile müzakere pozisyonunu zayıflatabileceğinden endişe duyuyor. 

Başarılı pusu: Kassam Tugayları, İsrail askerlerini kendi F16 füzeleriyle vurdu! Başarılı pusu: Kassam Tugayları, İsrail askerlerini kendi F16 füzeleriyle vurdu! Haberi Görüntüle

Gazze'nin kuzeyinde askeri hareketlilik: İşgalci İsrail ordusu yeni bir katliama hazırlanıyor Gazze'nin kuzeyinde askeri hareketlilik: İşgalci İsrail ordusu yeni bir katliama... Haberi Görüntüle

''ALMANYA UKRAYNA'YA SEVKİYATI YAVAŞLATTI''

Bild'in bir diğer iddiası, Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatını yavaşlatmasından bizzat Scholz'un sorumlu olduğu yönünde. Gazete, Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in gecikmelerden hayal kırıklığına uğradığını, ancak 'Şansölyenin katı emirleri'ne karşı gelemediğini öne sürdü.

Ukrayna savaşının ilk günlerinde Berlin yönetimi, Almanya üretimi silahların bu ülkeye gönderilmesini istememiş, Ukrayna halkına sadece “miğfer göndereceğini” açıklamıştı. Bu durum yoğun eleştirilere nedden olmuştu.

Beyazıt'tan Ayasofya'ya Gazze'ye destek yürüyüşü: İstanbul Filistinli kardeşlerinin yanında! Beyazıt'tan Ayasofya'ya Gazze'ye destek yürüyüşü: İstanbul Filistinli kardeşlerinin yanında! Haberi Görüntüle

ÜÇLÜ KOALİSYON LİDERLİK POZİSYONUNU ZAYIFLATTI MI?

Scholz iddialar ve zaafiyetlerle gündemde olsa da, Ukrayna savaşı konusunda hala  eski Şansolye Angela Merkel yoğun şekilde konuşuluyor. Üçlü koalisyonla birlikte küresel krizlerdeki liderlik pozisyonu zayıflayan Almanya'da Merkel'in geçmişte attığı Rusya ve Ukrayna adımları gündemin ana başlıklarından. 

Üniversite öğrencilerinin Filistin gösterileri Netanyahu'yu korkuttu: ABD'ye 'gösterileri durdurun' çağrısı Üniversite öğrencilerinin Filistin gösterileri Netanyahu'yu korkuttu: ABD'ye 'gösterileri durdurun' çağrısı Haberi Görüntüle

merkel

Sorbonne Üniversitesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un konuştuğu sırada dışarıda Filistin'e destek gösterisi düzenlendi! Sorbonne Üniversitesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un konuştuğu sırada dışarıda Filistin'e destek... Haberi Görüntüle

MERKEL HALA GÜNDEMDE: ''RUSYA'YI TAHRİK ETMEK İSTEMEDİ''

Emekli Şansölye, görev süresince Rusya’ya yönelik yumuşak siyaset yürüttüğü gerekçesiyle eleştirilerin odağında. Merkel 2008 yılında yapılan NATO Bükreş Zirvesi’nde Ukrayna'ya verilen üyelik vaadinin geri çekilmesinden sorumlu tutuluyor.

Ukrayna'ya yardım kararına Rusya'dan tehdit geldi: Hesap vereceksiniz! Ukrayna'ya yardım kararına Rusya'dan tehdit geldi: Hesap vereceksiniz! Haberi Görüntüle

2008'DE NE OLMUŞTU?

NATO'da yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle zirvede Ukrayna ve Gürcistan'ın Üyelik Eylem Planı statüsü kazanması mümkün olmadı. İddiaya göre ''Rusya’yı tahrik etmek istemeyen” Almanya ve Fransa’nın tutumları nedeniyle Ukrayna ve Gürcistan NATO’nun “Üyelik Eylem Planı” uygulaması kapsamına alınmadı.

MERKEL SUÇLAMAYI REDDETTİ

Eski Almanya şansölyesi Merkel, eleştirilerle ilgili yaptığı açıklamada "2008 yılında NATO'da alınan kararların arkasındayım" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading