Yandex Metrica

Sitede Ara

4 Avrupa ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor: İsrail'e karşı diplomatik zafer

4 Avrupa ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor: İsrail'e karşı diplomatik zafer

İspanya ve İrlanda Filistin'i resmi olarak devlet olarak tanımayı düşünüyor. Söz konusu haber Filistin'in BM Genel Kurulu'na tam katılımına ilişkin oylamadan bir gün önce geldi. İspanya ve İrlanda'nın yanı sıra Slovenya ve Malta'nın da aynı kararı alması bekleniyor.

Dünya

18.05.2024, 19:16

İspanya ve İrlanda, İspanya Bakanlar Konseyi toplantısına denk gelen 21 Mayıs'ta Filistin'i resmi olarak devlet olarak tanımayı düşünüyor. İrlanda kamu yayıncısı RTE News, kimliği belirsiz iki kaynağa dayandırarak, Avrupa Birliği'nin "diğer bazı üye devletlerinin" de aynısını yapacağını bildirdi.

Her ne kadar bu kararda diğer ülkelerin Madrid ve Dublin'e katılacağından bahsedilmese de, dört ülkenin bu konuda temaslarını sürdürmesi nedeniyle Slovenya ve Malta'nın "diğer Üye Devletler" arasında yer alması mümkün.

Dönemin İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile İspanyol, Maltalı ve Sloven mevkidaşları, 22 Mart'ta ortaklaşa imzalanan bir bildiride, "koşullar uygun olduğunda Filistin'i tanımaya hazır olma durumunu" tartıştıklarını söylediler.

İran'dan İngiltere'ye nota: Büyükelçi Bakanlığa çağırıldı İran'dan İngiltere'ye nota: Büyükelçi Bakanlığa çağırıldı Haberi Görüntüle

AVRUPA FİLİSTİN'İN YANINDA

Bu arada, bu Pazartesi günü İrlanda Hükümeti'nin yeni başkanı Simon Harris, Pedro Sánchez ile "Ortadoğu'daki ciddi durum" hakkında "iyi ve eksiksiz bir görüşme" yaptı. Her ikisi de "resmi tanınmanın iki devletli çözümün önemli bir parçası olduğu konusunda hemfikir" ve "bölgede barış ve istikrarı sağlamanın tek yolunun Filistin Devleti ile İsrail Devleti'nin yan yana yaşaması olduğu"nu açıkladı. 

Haber, Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na tam katılımına ilişkin oylamadan bir gün önce geldi. Katılım, 18 Nisan'daki BM Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından zaten engellenmişti, ancak bu Cuma günü tekrar oylanacak: veto edilen tüm kararlar yeni bir tartışma için Meclis'e gitmek zorunda kalıyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD ile ilişkileri gözden geçirmekle tehdit etmesine yol açan ABD vetosundan bu yana, Arap ülkeleri, Meclis'in Filistin'e şu anda bir gözlemci devlet olarak sahip olmadığı bazı hakları vermesini öneren yeni bir karar yayınladı. 

İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4 bin 800 hava savunma füzesi üretilmeli İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4... Haberi Görüntüle

SÜREÇ BİR AY ÖNCE YENİDEN BAŞLADI

Filistin ilk kez 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusunda bulundu. Nisan ayı başında yeni hükümetin yemin etmesiyle Filistin Ulusal Otoritesi tam üye olma sürecini resmen yeniden başlattı.

Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ortasında, Filistin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Riyad Mansour, Genel Sekreter António Guterres'e hitaben bir mektup göndererek BM Güvenlik Konseyi'nden 13 yıl önce yapılan üyelik talebini analiz etmesini istedi. evvel.

France-Presse haber ajansının aktardığına göre Riyad Mansur'a göre İsrail saldırganlığı, Filistin'in mümkün olan en kısa sürede gözlemciden tam üyeye geçmek istemesinin nedenlerinden biri.

Örgütün ana hedeflerinden biri, "uluslararası barış ve güvenliği korumak ve bu amaçla, barışa yönelik tehditleri önlemek ve ortadan kaldırmak ve saldırı eylemlerini veya diğer barış ihlallerini bastırmak için etkili kolektif önlemler almaktır". Birleşmiş Milletler Şartı.

Bugüne kadar Filistin'i resmi olarak tanıyan 140 ülke var, henüz tanımayan 53 ülke var. Diplomat Riyad Mansour'un o dönemde iddia ettiği gibi, 1947'de iki devlet kurulmasına karar veren uluslararası toplumdu. Dolayısıyla, “Filistin'i bir devlet olarak kabul ederek bu süreci tamamlamak, Filistin halkıyla birlikte uluslararası toplumun görevidir. üye devlet” diye tamamladı.

 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading