Yandex Metrica

Sitede Ara

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sisi ile buluşması dünyada manşet: Yunan gazete Erdoğan'ın planı yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye 12 yıl sonra yaptığı ziyaret dünya medyasında geniş ses getirdi. Birçok gazete iki liderin mesajlarını öne çıkardı. Yunan medyasından ise dikkat çeken bir analiz geldi. Yunan Ethnos gazetesi Erdoğan'ın Doğu Akdeniz planını yazdı ve 'İklim çok olumlu' yorumunda bulundu.

Dünya

19.05.2024, 17:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra dün Mısır'ı ziyaret etti ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es Sisi ile görüştü.

12 yıl sonra gerçekleşen tarihji ziyarette iki lider görüşmenin ardından "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına" yönelik mutabakata imza attı.

Erdoğan ve Sisi, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığı mesajını verdi. Mısır ile iç içe geçmiş bir tarihleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kalındığını da açıkladı.

12 yıl sonra gerçekleşen tarihi ziyaret dünya medyasında geniş yankı uyandırırken uluslararası ajanslar son dakika koduyla geçti.

4 Avrupa ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor: İsrail'e karşı diplomatik zafer 4 Avrupa ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor: İsrail'e karşı diplomatik zafer Haberi Görüntüle

''BEŞİNCİ BÜYÜK TİCARET ORTAĞI''

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), ''Erdoğan Kahire'yi ziyaret ederken Türkiye ve Mısır yeni bir sayfa açıyor'' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Ajans, Erdoğan ve Sisi'nin 10 yıldan fazla süren soğukluğun ardından ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını söylediğini yazdı. Sisi'nin Erdoğan'ı Kahire havalimanında büyük bir törenle karşıladığını ve ziyarette çok sayıda anlaşma imzalandığını belirten AFP, Ankara-Kahire hattında yeni hedefin ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu yazdı. Ayrıca ajansın haberinde diplomasideki uzaklaşmaya rağmen halihazırda Türkiye'nin Mısır'ın beşinci büyük ticaret ortağı olduğunu bildirdi.

Tarihi binaya kırmızı boya püskürttüler: İsrail'le işbirliği yapan Manchester Üniversitesi, eylemcilerin hedefi oldu Tarihi binaya kırmızı boya püskürttüler: İsrail'le işbirliği yapan Manchester Üniversitesi,... Haberi Görüntüle

MISIR VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı 'Türkiye ve Mısır liderleri, Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta eli kulağında olan İsrail saldırısını durdurmak için birleşiyor' başlığını kullanmayı tercih etti. AP, iki liderin basın toplantısını geniş şekilde aktardı ve Gazze Şeridi'ndeki savaşa dair mesajlara dikkat çekti. Söz konusu haberde liderlerin görüşmesindeki bir numaralı gündemin Gazze olduğu aktarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretin Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını söylediğini belirten Al Jazeera, Türk liderin Mısırlı mevkidaşını Türkiye'ye davet ettiğini de ekledi.

Avustralya'da Filistin hazımsızlığı: Meclis'te kefiye takılması yasaklandı Avustralya'da Filistin hazımsızlığı: Meclis'te kefiye takılması yasaklandı Haberi Görüntüle

BUZLAR ERİYOR

Times of Israel, 'Erdoğan, 2012'den beri Mısır'a ilk ziyaretinde Sisi ile Gazze'deki savaşı görüşüyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Söz konusu haberde Hamas heyetinin de aynı gün Kahire'de olmasının beklendiğine vurgu yapıldı. Haberde, Türkiye-Mısır ilişkilerinde 2013'teki kopukluğun ardından buzların eridiği yazıldı.

Middle East Eye, ise şu ifadelere yer verdi; ''Yeni bir dönem: Erdoğan, 10 yıllık aranın ardından ilk kez Mısır'da. Türk ve Mısırlı liderlerin İsrail'in Gazze'deki savaşı ve ikili ilişkilere odaklandı.''

İsrailli milletvekilinden ABD'ye tepki: 'Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vururuz' İsrailli milletvekilinden ABD'ye tepki: 'Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vururuz' Haberi Görüntüle

BLOOMBERG: ERDOĞAN YENİDEN İNŞA EDİYOR

Amerikan Bloomberg haber ajansı 'Erdoğan, dönüm noktası Kahire ziyaretiyle Mısır ilişkilerini yeniden inşa ediyor' başlığını attı, Türk liderin Sisi ile Gazze'deki savaş, enerji ve bölgesel çatışmaları konuştuğunu belirtti.

Avrupa, Çin eksenine kayıyor: ABD'yi kızdıracak adım Macron ve Xi Jinping'den geldi... Avrupa, Çin eksenine kayıyor: ABD'yi kızdıracak adım Macron ve Xi... Haberi Görüntüle

YUNAN MEDYASI ERDOĞAN'IN AKDENİZ PLANINI YAZDI

12 yıl sonra gerçekleşen ziyaret, Yunan medyasında da geniş yer aldı. Yunan Ethnos gazetesi 'İklim çok olumlu' yorumunda bulunurken 'Erdoğan-Sisi görüşmesi sonrasında 'Türkiye ne başardı?' sorusuna yanıt aradı. Haberde ''İlk bakışta açıklamalar, resepsiyonlar ve kırmızı halılardan, Erdoğan'ın özellikle Doğu Akdeniz'de ivme kazanmasını umduğu çok olumlu bir havanın oluştuğu görülüyor'' analizi yapıldı.

Analizin devamında ''Erdoğan'ın istediği, Akdeniz gazından en büyük payı alabilmeleri için MEB anlaşmasının tohumlarını atmaktı. Sisi'ye mutlaka "Doğu Akdeniz'in en büyük iki ülkesiyiz" dedi. Burada ikimiz birlikte yatırım yapabilir ve var olan enerji zenginliğinden faydalanabiliriz. Kesinlikle Yunanistan'la anlaştığından daha fazlasını Mısır'a gönderdi.'' ifadelerine yer verildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Loading