Yandex Metrica

Avrupa, Çin eksenine kayıyor: ABD'yi kızdıracak adım Macron ve Xi Jinping'den geldi...

Avrupa, Çin eksenine kayıyor: ABD'yi kızdıracak adım Macron ve Xi Jinping'den geldi...

Avrupa'nın ABD ekseninde çıkması gerektiğini defalarca dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çinli mevkidaşı ile ana gündemi ticaret olan bir görüşme gerçekleştirdi. Emmanuel Macron, Avrupa ile Çin arasındaki ticarette "herkes için eşit kuralların" uygulanması yönünde bir mesaj gönderdi.

Dünya

17.05.2024, 20:05

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile üçlü zirve gerçekleştirecek olan Macron kritik zirve öncesi "Kıtamızın geleceği, Çin ile ilişkileri dengeli bir şekilde geliştirmeye devam etme yeteneğimize de bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

Macron, Ukrayna ve Orta Doğu'daki "büyük krizler" karşısında Pekin ile "koordinasyonun" "kesinlikle hayati" olduğunu da sözlerine ekledi.

"Çin ve Avrupa Birliği'nin barış ve güvenlik konusunda ortak çıkarları vardır" diyen Von der Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlık savaşını sona erdirme ve adil ve kalıcı bir barış kurma konusundaki kararlılığını" teyit etti.

İsrail askerleri insani yardım konvoyunu vurdu: AB'den sert tepki İsrail askerleri insani yardım konvoyunu vurdu: AB'den sert tepki Haberi Görüntüle

AVRUPA'DA ÇİN ADIMLARI

Komisyon başkanı, Brüksel ile Pekin arasındaki "önemli ekonomik ilişkinin" "zorluklarına" dikkat çekerek, "İş birliğimizin sonuç ürettiğini göstermek istiyoruz" dedi.

Çin cumhurbaşkanı da bugün Paris'ten, ülkesinin ve Avrupa Birliği'nin ticaretten İnsan Haklarına kadar çeşitli alanlardaki sayısız farklılıklara rağmen "stratejik koordinasyonunu  "güçlendirmesini" ve "ortak " olarak kalmasını istedi.

Xi, üçlü görüşmenin başında yaptığı konuşmada, "İki büyük küresel güç olarak Çin ve Avrupa Birliği ortak olarak kalmalı, diyalog ve iş birliğini sürdürmeli, stratejik iletişimi derinleştirmeli, karşılıklı stratejik güveni güçlendirmeli, stratejik fikir birliğini pekiştirmeli ve stratejik koordinasyon içinde ilerlemelidir ." dedi. 

İki günlük resmi bir ziyaret için dün Fransa'ya gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılını kutlayacak.

Yeni pandemi kapıda: Kemirgenlerden insanlara ölümcül virüs bulaştı! 200 binden fazla kişide tespit edildi! Yeni pandemi kapıda: Kemirgenlerden insanlara ölümcül virüs bulaştı! 200 binden... Haberi Görüntüle

5 YIL SONRA İLK KEZ

Çin cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği'nin elektrikli araç ihracatı da dahil olmak üzere Çin endüstrilerini araştırması ve Pekin'in Fransız konyak ithalatına odaklanmasıyla artan ticari gerilimlerin ortasında beş yıl içinde ilk kez Avrupa'yı ziyaret ediyor.

Açıklamalarından dakikalar önce Macron ve Xi, Elysee avlusunda el sıkışırken, Cumhuriyet Muhafızları Bandosu resmi konuğu müzikal ile karşıladı.

Bugün ilerleyen saatlerde Palais des Congrès'de yapılacak törenin ardından Çin cumhurbaşkanının Macron'la bire bir görüşme daha yapmak ve ardından resmi bir akşam yemeği için Elysee'ye dönmesi bekleniyor. İki başkan, yarın eşleriyle birlikte daha kişisel bir kaçamak için Pireneler'e gidecek.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading