Yandex Metrica

Geleceğin teknolojisi Metaverse nedir, ne zaman gerçekleşecek? Hangi metaverse evrenleri aktif olarak kullanılıyor?

Geleceğin teknolojisi Metaverse nedir, ne zaman gerçekleşecek?  Hangi metaverse evrenleri aktif olarak kullanılıyor?

Facebook isim değişikliği ile Meta evrenini duyurdu. Geleceğin teknolojisi denilen Metaverse nedir? Facebook Meta nedir? Detaylarıyla haberimizde...

Teknoloji

30.01.2024, 23:20

Son zamanlarda teknolojiyi ilginiz olsun olmasın Metaverse kavramını duymaya başlamışsınızdır. Birçok kişi hayatında ilk defa duyduğu 'Metaverse'ün ne anlama geldiğini merak ediyor. İlk olarak kelimenin kökenine inmek gerekirse “meta” Yunancada “sonra, öte” anlamına geliyor. Meta kelimesi ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilen Metaverse de “evrenötesi” anlamını taşıyor.

Köken olarak “evrenötesi” anlamına gelen, şimdiki bilinen adıyla “Metaverse” terimi ne anlama geliyor. Metaverse nedir? Meteverse kavramı nereden geliyor? Metaverse evrenine ne zaman geçeceğiz? Metaverse geleceğin teknolojisi mi? Metaverse ve Zuckerberg arasında nasıl bir bağ var? Metaverse tehlikeli mi? Metaverse nasıl alınır? Metaverse kavramına dair her şey haberimizde yer alıyor.

Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi uyarısı yapıldı! Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi... Haberi Görüntüle

METAVERSE NEDİR?

Basit olarak açıklarsak Metaverse, tüm dijital dünyaların birleşimiyle oluşturulan ortak bir sanal paylaşım alanına yani içerisinde tüm dijital dünyaların yer aldığı kurgusal evrene verilen addır. Pekçok kişiye göre, ileriki yıllarda yapılacak olan bu Metaverse’e, sanal gerçeklik gözlüğü ya da artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşılacak. Metaverse terimi ilk önce Neal Stephenson'un Snow Crash romanında kullanıldı. Bu romanda gerçek kişilerin avatarlarının yer aldığı üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse adı verildi. Bunun dışında bilim kurgu dünyasında pek çok kez, hatta bazıları Snow Crash’ten önce olmak,  metaverse benzeri sanal dünyalardan söz edilmişti.

Bu bilim kurguya en yakın örnek ise, 2018'de beyaz perdeye uyarlanan >Ready Player One isimli kitap oldu. Kitapta, kişiler sanal gerçeklik aracılığı ile dijital bir evrende gerçek dünyada yaptıkları gibi zaman geçirme imkanına sahip oluyorlar. Bu evren vasıtasıyla birbirleri ile etkileşim kurabiliyorlar. Metaverse’i anlamak açsından bir diğer örnek ise >Second Life isimli oyunu söyleyebiliriz. İnternet alt tabanlı sanal bir evrende geçen bu oyunda kendi avatarınızı oluşturuyor, kişilerle etkileşim kurabiliyor ve gerçek hayatta gerçekleştirdiğiniz şeyleri sanal olarak da yapabiliyorsunuz. İşte tam bu noktada Metaverse’ün de bu tip bir dijital evren olması amaçlanıyor.

2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen alır! 2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen... Haberi Görüntüle

METAVERSE NASIL ALINIR?

Zaten yukarında itibaren okumaya başladığınızda Metaverse'nin satın alınacak bir şey olmadığını anlamışsınızdır. Birçok kişi bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için Metaverse'i bir kripto para birimi olduğunu ya da yatırım aracı olduğunu zannediyor. Fakat bunun yakından uzaktan alakası yok.

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

METAVERSE: DİJİTAL ORTAMLARIN BİRLEŞTİĞİ SANAL BİR EVREN

Günümüzde kişiler zaten dijital platformlar aracılığı ile çevrimiçi olarak birbirleriyle iletişim kurma imkanına sahipler. Fakat Metaverse fikri, kişilerin etkileşimlerinin boyutunu bundan çok daha farklı bir yere taşımayı amaç ediniyor. Kişiler, Metaverse evreninde kendilerini, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik aracılığıyla dijital bir evren içine dahil edebilecek ve bu evrenin içinde kimlik kazanacaklar.

Sanal gerçeklik teknolojisi şimdilik daha fazla oyunlarda yer alıyor. Fakat Metaverse, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanım tarafını ciddi anlamda genişletecek. Metaverse dijital evreninde, tahminler ışığında üç boyutlu bir avatar yaratılarak; gezmek, çalışmak, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmak ve daha birçok günlük aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olması sağlanacak. Fakat bunların şu an için proje aşamasında yer aldığını ve gerçeğe dönüşümü için zaman gerektiğini belirtelim.

Tabi bu evrende harcamalar yapacağız. Fakat bu harcamaları bildiğimiz paralarla değil de kripto para birimleri ile yapabiliriz. Zaten son zamanlarda trend olan NFT satışlarından haberdarsanız metaverse’ün de bunlarla olan bağlantısını kurabilirsiniz. NFT olarak satılan eserler dijital dünyada yer alıyor. Satın alınan bu eserlerin de metaverse’te, sergilenmesi ve satılabilmesi planlar dahilinde yer alıyor. Metaverse, blockhain teknolojisiyle sahip olduğunuz herhangi bir sanal ürünü dijital evrende kullanabilme imkânını sahip olmanızı sağlayacak. Kısaca kripto para birimleri, sanal bir ekonominin hayatımızın merkezinde yer almasını sağlayabilir.

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

POPÜLER METAVERSE TEKNOLOJİLERİ NELER

  • (AXS) Axie Infinity 
  • (MANA) Decentraland 
  • (Starl) Starlink 
  • (SAND) The Sandbox 
  • (GHST) Aavegotchi 
  • (UFO) Ufo Gaming 

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

METAVERSE NEDEN POPÜLER OLDU?

Sanal dünyalara dair her dönem bazı yeni trendler ortaya çıkıyor fakat bu trendler daha sonra unutuluyor. Fakat Metaverse kavramıyla ilgili bunu söyleyemeyiz. Bunun başlıca sebeplerinden biri, birçok dev teknoloji şirketinin bu konu hakkında yaptığı çalışmalar. Bu dev şirketler, eğer her şey hayal edildiği gibi gerçekleşirse ve insanlar zamanlarını bu ‘alternatif evrende’ geçirmeye başlarsa düşüncesinde oldukları için yatırımlarını bu yönde yapıyorlar.

Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg de buna yatırım yapan şirketlerin başında yer alıyor ve Metaverse için şu ifadeleri kullandı: “Metaverse, sizinle aynı fiziksel alanda yer almayan insanlarla bir şeyler oluşturabileceğiniz, etkileşim kurabileceğiniz, keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan.” diyor.

Şirket, bu alandaki yatırımlarına 2014 senesinde sanal gerçeklik teknolojisi üreticisi Oculus’u 2 milyar dolara satın alarak hayata geçirdi. Geçtiğimiz dönem de “Horizontal Workrooms” adlı sanal ofislerini tanıttı ve iş dünyasının Metaverse’e taşınabilmesi konusunda önemli bir adım atmıştı. Aynı zamanda Facebook, geçtiğimiz hafta Metaverse inşası için 10.000 Avrupalı çalışanı işe alacağını ve şirketin isminin Metaverse’e uygun bir şekilde değiştireceğini açıklamıştı. “Metaverse’ün yeni sosyal, ekonomik, yaratıcı fırsatların önünü açma potansiyeli bulunuyor. Avrupalılar da bunu başlatan insanlar olacak.” ifadelerini kullandılar.

Dev şirketin kurucusu ve ceo'su Mark Zuckerberg de geçtiğimiz temmuz ayında Facebook’un bir Metaverse şirketi olmasını istediğini açıkladı. Zuckerberg aynı zamanda “Metaverse, insanlarla etkileşim kurabileceğiniz sanal bir ortam. Bunun mobil internetin geleceği olacağını düşünüyoruz.” gibi dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

Facebook dışında başka şirketler bu evrene büyük ilgi duyuyorlar. Fortnite’ın geliştiricisi olan> Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney de epey zamandır bu konuya dair hevesini dile getiren kişiler arasında yer alıyor : “İnsanlar Metaverse yoluyla beraber oyun oynayabilecek, >Netflix’ten film, dizi izleyebilecekler. Gerçek dünyaya çok benzer olacak.” dedi.

Fortnite, Roblox gibi oyunlar tam olarak Metaverse sayılmasa da bu kavrama uygun ögeleri içerisinde saklıyor. Fortnite son zamanlarda ürün yelpazesini genişletmiş, oyun içinde marka etkinliklerine yer vermeye başlattı. Hatta geçtiğimiz dönem ünlü rapçi Travis Scott’ın sanal bir konseri de Fortnite üzerindeki sanal bir dünyada yer almıştı. Konsere oyundaki avatarlarıyla milyonlarca kişi katıldı. Roblox da binlerce oyunun geniş bir ekosisteme bağlı olduğu bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Bu platformda oyunlar yaratılabiliyor ya da farklı kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunları oynayabiliyorsunuz. Bu da metaverse kavramına uygun nitelikler taşıdığını gösteriyor.

Metaverse’ün son süreçte bu kadar popüler hâle gelmesinin bir sebebi daha yer alıyor: COVID-19 pandemisi kişileri evlerine ya da kapalı alanlara mahkum etti. Son bir buçuk yıldır hayatlarımızı etkisi altına alan bu koronavirüsü nedeniyle her şeyi dijital olarak halletmeye alıştık. Dijitale ilginin artması nedeniyle metaverse kavramına duyulan ilgide büyük bir artış görüldü.

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

METAVERSE İNTERNETİN GELECEĞİ

Metaverse’ün sadece oyunlar için yapılacak bir evren olmayacağını, birçok işlevi yerine getirebileceğiniz bir sanal evren olduğunu yazımızın başında ifade etmiştik. Teknoloji'nin önde gelen şirketleri de oyunlar dışında heyecan duydukları birçok şeyin olduğunu ifade ediyorlar. Bu kişiler Metaverse’ün, gerçek zamanlı 3D grafiklere, kişiselleştirilmiş avatarlara, basmakalıp oyunlardan ziyade daha hedef odaklı sosyal etkileşimlere, insanlara ait sanal ortamların oluşturulabilmesine ve insanlara ait içerisinde kendi ekosistemini besleyen bir dünya olmasını istiyorlar.

Özetle metaverse, hayal gücünüzün 3 boyutlu hale gelerek sanal bir evren vasıtasıyla haya geçmesi diyebiliriz. Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi kişiler de bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini açıklıyor. Bunu şu anda içinde bulunduğumuz dönemdeki internet gibi düşünebilirsiniz. Uzmanlara göre akıllı telefonlar 1980’li yıllardaki cep telefonlarına kıyasla nasılsa, metaverse de şu anın sanal gerçeklik teknolojisi için o anlama geliyor. Yani metaverse düşünülenden çok daha uçsuz bucaksız bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Metaverse için anlatılanlar şu anda kulağa bilim kurgu gibi gelse dahi internetin geleceği olarak tanımlanıyor. Çoğu insan bu konuya şüpheyle yaklaşıyor olsa bile gelecekte her şeyin yapılabileceği sanal bir evrenin var olmasının heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz. Belki de ilerleyen  zamanda bütün hayatımızı burada geçireceğiz ya da kim bilir belki de bu teknoloji o kadar fazla gelişecek ki metaverse’e bilinç aktarımı gibi durumlar bile işin içine gelecek. Zamanla göreceğiz.

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

FACEBOOK META 

Whatsapp, Instagram, Oculus VR ve Messenger'i da bünyesinde bulunduran Facebook Metaverse vrenine geçiş yapacağını açıkladı. Facebook Inc. ismini 'Meta' olarak değiştirdi. Mark Zuckerberg şirketinin aldığı yeni adla beraber artık metaverse evrenine odaklanacaklarını söyledi. Dün akşam yapılan etkinlikte Facebook şirketin gelecek vizyonununu insanlara tanıttı. Şirket, 'Metaverse' isimli teknolojiyle sanal ve gerçek dünyayı bir araya getirmeyi planlıyor. 

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

FACEBOOK HORIZON 

Facebook Connect 2021 etkinliğinde açıklamalar yapan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, internetin yeni formu olarak da adlandırıldığı metaverse platformunun adı Horizon olduğunu açıkladı. Horizon fiziksel dünya ile dijital dünyayı, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri ile bir arada deneyimlemeye odaklanan Horizon, Horizon Home, Horizon Worlds, Horizon Workrooms gibi platformlardan oluşacak. Horizon Marketplace üzerinden sanal ürün satışının da yapılacağı Facebook’un metaverse’ünde NFT’ler (benzersiz dijital varlık) de yer alacak. Horizon platformunda, oyun, spor, konser, parti ve ofis gibi sosyal hayatın hemen hemen her alanına yönelik sanal evrenler (metaverse) yer alacağı açıklandı.

Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Metaverse https://www.reuters.com/technology/what-is-metaverse-2021-10-18/ https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58960465 https://www.theverge.com/22701104/metaverse-explained-fortnite-roblox-facebook-horizon

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading