Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kripto Para nedir? Kripto Para nereden nasıl alınır?

Kripto Para nedir? Kripto Para nereden nasıl alınır?

Son dönemlerde herkesin dilinde olan Kripto Para nedir? Kripto Para nasıl alınır? Kripto para nasıl satılır? Detayları haberimizde yer alıyor.

Ekonomi

27.01.2024, 06:47

Teknolojisinin gelişmesiyle birlikte paralar da bundan nasibini aldı. Dijital dünyanın bir getirisi olarak paralar da dijital dünyaya uyum sağladı ve yeni para birimleri ortaya çıktı. Bu noktada yeterli bilgisi olmayan kişiler: Kripto para nedir? Kripto para nasıl üretilir? Kripto para nasıl alınır? Kripto para nasıl satılır? Kripto para güvenli mi? gibi sorulara yanıt aradı. Bizler de yeni başlayanlar için kripto paraya dair her şeyi anlattık. 

2024 Mart-Nisan fındık fiyatları ! Güncel Fındık kg fiyatı kaç... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para, takas yapılabilen, tamamen dijital ortamda bulunan, özel kodlarla şifrelenmiş, sanal para birimi verilen isimdir. Birçoğuna göre geleceğin para birimidir. Bugünlerde kripto para birimleri çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar çok fazla kişinin ilgisini çekmiş durumda, bilinmeyeni çok olan bir yapıdır. Takas işlemlerini doğrulamak aynı zamanda bunu güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi sistemi kullanılır. Bu paraların fiziksel bir karşılığı yoktur.

Bakıldığında banka kartları ya da kredi kartlar ile harcanılan yahut aktarılan paralar da aslında fiziksel olmayan sanal paralardır, çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde meydana gelen değişikliği görürüz. Kripto paralar da aynı mantıkta çalışma prensibine sahiptir. Fakat herhangi bir otorite (bankalar vs.) ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani belirli bir merkezi olmayan (decentralized) bir sistem mevcut, bu durum da sistemin daha güvenli olmasına olan sağlıyor.

Araç sahiplerine 3. şok! Bir zam haberi de LPG'den geldi:... Haberi Görüntüle

KRİPTOLOJİ NEDİR?

Kriptoloji, temel anlamda şifreleme bilimidir. Eldeki verilerin bir sisteme göre şifrelenmesi olayıdır. Kripto paraların ortam üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığı ile transferi sağlanır. Hash fonksiyonları gibi algoritmalardan yararlanılır.

TCMB faizi yükseltme kararı aldı! Uzman isimden dolar ve altının... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARALARIN TARİHİ

Teknolojinin hızlanma çağı olan 90'lardan beri dijital bir para birimi oluşturmak için birçok uğraş verildi. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler oluturuldu, fakat bu girişimler sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden dolayı başarısızlığa uğradı. Bütün bu çalışmalar güvenilir, üçüncü elden yaklaşım düşüncesini fikir oldu.

İlk kripto para birimi olarak bilinen Bitcoin, 2009'un başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından oluşturuldu. Satoshi Nakamato tarafından oluşturulduğu söylenmesine rağmen kim ya da kimler olduğu belli olmayan bu kişi(ler) tarafından açık kaynak kodlu yazılım olarak herkesle paylaşıldı. Bu ağ uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformlarına benzer konseptli bir platform üzerinden ilerliyor.

2024 Mart-Nisan fındık fiyatları ! Güncel Fındık kg fiyatı kaç... Haberi Görüntüle

Emeklilere 100 bin TL karşılıksız destek! PTT 2024 yılında emeklilere... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARALAR GÜVENLİ Mİ?

Kripto parayla tanışanların ilk sorduğu sorular arasında yer alıyor. Ödeme sistemleriyle ilgili olarak en ciddi problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması olasılığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, yapılan işlemlerin kaydını bünyesinde saklı tutan merkezi bir aracı (bankalar) koymaktır. Fakat bu metot araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesine neden oluyor ki bu durum da güvenilirliği azaltıyor.

Fakat merkezsizleştirilmiş, başka bir deyişle dağıtık bir ağda -Bitcoin gibi- işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekiyor. Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılıyor, bu sayede yapılan her işlem herkes tarafından görülüyor.

Sistemde yer alan bütün transfer işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafından doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafından onay verilmelidir. Onaylama süreci sadece madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek yapılabilir. Bir işlem onaylandığı takdirde asla geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hack'lenme ve saldırı ihtimalidir.

En ucuz ayçiçek yağı hangi markette satılıyor? 5 litre ayçiçek... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR

Kripto paraların üretim sistemi de kendileri gibi dağıtık bir sistem üzerinden yapılıyor. Yani esas olarak kullanıcı temellidir. Sanılanın aksine kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı çoğaldıkça kripto para üretmek için çözülmesi gereken işlemler de o denli zorlaşır.

Son dakika... SGK'dan emeklilere promosyon müjdesi: 19 banka ile protokol... Haberi Görüntüle

KRİPTO MADENCİLİĞİ NEDİR?

Kripto parada üretim işlemi madencilik yoluyla yapılıyor. Fiziksel bir madencilik olmasa da matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yoluyla yapılıyor. Yani işlemci gücü ve internet bağlantısına sahip olduğunuz takdirde madencilik görevini, birisi tarafından görevlendirilmeksizin yapabilirsiniz. Bu da ciddi bir enerji gerektiyor.

İslam Memiş'ten SEÇİM ÖNCESİ altın yorumu! Uzmanların yeni altın yorumu!... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA YASAL MI?

Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Bazı ülkelerde yasallık durumu hala belirsiz ya da değişken durumda, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin veriyor. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı ya da kullanıma sınır/kural getirdi.

"Bitcoin yasal mı?" tarzında sorular çok kişinin aklını kurcalıyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından Bitcoin kullanımına ilişkin kısıtlama ya da yasa getirilmedi. Bu nedenle Bitcoin ya da diğer kripto paraları cüzdanınızda bulundurmaktan, almaktan ya da satmaktan dolayı ceza almazsınız.

SGK uzmanı kulis bilgiyi paylaştı! Borcu olanlar milyonlarca kişiye müjde:... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ YASAL MI?

Bitcoin ya da kripto para üretmek, yani madenciliği yapmak suç kapsamında değildir. Yasal olmayan bir durum yoktur. Sadece dikkat etmeniz gereken, üretim aşamasında ciddi bir elektirik kaybınız olacaktır. Bunda herhangi yasa dışı bir yol izlemediğiniz sürece yasal olmayan bir durum söz konusu değildir.

5 litre ayçiçek yağı 195 TL! O market ayçiçek yağında... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARALAR VERGİLENDİRİLİYOR MU?

Kullandığını hesabınıza düzenli para girişi tespit edilirse, kazancınız üzerinden vergi talep edilmesi mümküdür. Eğer ki Maliye tarafından bu kazancınız sorgulanır ise bu geliri kripto para takas işleminden veya madencilikten elde ettiğinizi anlaşılır, gerekli durumlarda bu işlemlerinizi hesap dökümlerinizi kullanarak doğrulayabilirsiniz.

Emekli banka promosyon başvurusu sorgulama! 2024 Emekli promosyonları ne zaman... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA NASIL ALINIR/SATILIR?

Kripto para almanın iki yolu vardır: platformlar üzerinden (binance, btc, paribu vs.) üzerinden gerçek para birimleri karşılığı satın almak veya Kripto Para kazanabileceğiniz kriptografik şifreleri çözerek blok üretimi (madencilik) sonucu ödül olarak almaktır. Almak istediğiniz Kripto Para değerinin madencilik için istediği şartlar değişiklik gösterebilir.

Kripto Para birimleri küçük parçalara bölünebildiğinden dolayı istediğiniz tutarda kripto para alabilirsiniz. Kripto Para alım ve satımı için sanal bir cüzdana, yani Kripto Para adresine sahip olunması gerekmektedir.

Bayram öncesi emeklileri sevindiren haber! Emeklilere 4900 TL ilave zam... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARALARIN AVANTAJLARI NELER?

Hiçbir merkezi yapıya bağlı olmaması yani bankası olmadığı için ülkelerin mevcut ekonomik durumundan etkilenmemektedir. Hesabınız dondurulması ya da hesaba el konulması olanak dışıdır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading