Yandex Metrica

Sitede Ara

Bayramda çalışana çift maaş ödenecek: Yevmiye hesaplaması nasıl yapılır?

Bayramda çalışana çift maaş ödenecek: Yevmiye hesaplaması nasıl yapılır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazan bayramı tatilinin kamuda idari izin ile birlikte 9 gün olacağını açıklamıştı. Özel sektörde ise durum biraz daha değişiyor. Bayram tatilinde çalışmak durumunda kalan işçilerin ücretleri, yevmiyeleri farklı hesaplanacak. Bayram tatilinde çalışan işçilere çift maaş ödenecek. Peki yevmiye hesaplaması nasıl yapılır? İşte detaylar...

Ekonomi

29.04.2024, 14:18

Bayram tatilinin kamuda 9 gün olmasının yanı sıra özel sektörde de 9 gün tatil yapma imkanı mevcut. Fakat bayramda mesai yapacak işçilerin sayısı da bir hayli fazla. Bayram tatilinde çalışacak işçilerin mesai ücretleri diğer günlerden farklı olarak hesaplanacak. Peki kim ne kadar alacak?

Piyasalara vurulan darbe çok can yakacak: Ne doğalgaz ne petrol... Ekonomi acı çekiyor Piyasalara vurulan darbe çok can yakacak: Ne doğalgaz ne petrol...... Haberi Görüntüle

BAYRAM TATİLİ 15 NİSAN'A KADAR DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki Ramazan Bayramı tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkartıldığını müjdelemişti. Bayram tatili buna göre 6 Nisan Cumartesi günü başladı, 15 Nisan Pazartesi günü sona erecek. Arada yer alan 8 Nisan pazartesi tam gün ve 9 Nisan Salı yarım gün tüm kamu çalışanları idari izinli sayılacak. İdari izinli sayılan dönemde ücret ve diğer haklarında herhangi bir eksilme de olmayacak.

İdari izin ya da ücretli izin yapılsa bile işçilerin maaşlarından kesinti yapılamıyor. Ek olarak idari izinde yıllık izinden de düşülemiyor. Bu süre zarfında da çalışanların hakları tam 'Ücret' olarak veriliyor. Bayram tatilinde (resmi tatilde) 10-11-12 Nisan günlerinde çalışma yapanlar için farklı haklar doğuyor.

Yasalarımızda dini ve milli bayramlar resmi olarak kabul edilir. Bu sebepten arefe günü ile birlikte ramazan bayramı 3,5 gün resmi tatil olacak. Resmi tatillerde işçilerin çalışma zorunluluğu yok. Resmi tatillerde çalışmayan işçilere ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekiyor.

Gram altın güne yükselişle başladı: İşte 14 Mayıs güncel altın fiyatları Gram altın güne yükselişle başladı: İşte 14 Mayıs güncel altın... Haberi Görüntüle

BAYRAM GÜNÜ ÇALIŞANLARA İKİ KAT MAAŞ VERİLMESİ ZORUNLU

Fakat birçok sektör üretimin devam etmesi açısından çalışmalara devam ediyor. Bu durumlarda ise işçilere farklı bir ücretlendirme sistemi uygulanıyor.Bu günlerde çalışan işçilere ise her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

Bayram günü çalışacak olan işçilere günlük kazançlarının iki katı kadar yevmiye verilmesi zorunlu bulunuyor. Yani günlük 1000 TL kazanan bir işçi, bayram günü çalıştığında 2000 TL alacak.

Temmuz ayı emekli zammı belli oldu: Merkez Bankası kritik veriyi açıkladı: İşte zam oranı Temmuz ayı emekli zammı belli oldu: Merkez Bankası kritik veriyi... Haberi Görüntüle

MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Aylık maaş alarak çalışan bir kişinin toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek günlük bir ücret tutarı hesaplanmış olur. Çıkan rakam iki ile çarpılarak bayramda çalışacağı günlük kazanç miktarını bu sayede hesaplayabilir.

Bayramda çalışan kişiler fazladan yevmiye alırken, ek olarak fazla mesai yapmışlarsa haftalık çalışma saat süresini geçirmişlerse bu kez ek olarak çalışma ücreti de alıyor. Fazla mesailerin bir mali zorluk yoksa ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat alma hakkını tanıyor. İş Kanunu'nun 24. maddesi bu hakkı doğruluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Loading