Yandex Metrica

Sitede Ara

260 milyar avronun faizi nereye gidecek? Atıl durumdaki fona ilişkin önemli karar

260 milyar avronun faizi nereye gidecek? Atıl durumdaki  fona ilişkin önemli karar

Ukrayna işgalinin başlamasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin el koyduğu Rus parası Kiev için umut oldu. Bankalarda bloke edilmiş halde tutulan 260 milyar avronun faiz ve fon gelirleri yakında Ukrayna'ya aktarılacak. 

Dünya

13.02.2024, 15:57

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) bankalardaki Rus fonlarına el koydu. AB'nin yetki alanı dahilinde Rusya Merkez Bankası'na ait paranın toplamda 260 milyar avro olduğu belirtiliyor.

Muhtemel askerî başarılarla Rus işgali sonlandırılırsa bu devasa fonun Ukrayna şehirlerinin yeniden inşasında kullanılması planlanıyor. Ancak savaş hâlâ sürdüğü için 260 milyar dolar atıl durumda beklemeye devam ediyor. 

Image

Ukrayna'ya ABD yardımının kesintiye uğradığı ve 50 milyar avro tutarındaki Avrupa Birliği yardımının da Macar blokesine takıldığı süreçte Kiev'in imdadına dondurulmuş Rus parası yetişebilir.

Bloke edilen 260 milyar avronun faiz ve fon gelirlerine ilişkin önemli gelişmeler yaşanıyor.

Ukrayna Adalet Bakanı Yardımcısı Irina Mudra, Rus nakit varlıklarından elde edilen kârların Kiev yönetimine verilmesi için AB ülkeleriyle çalışma halinde olduklarını bildirdi. 

Selçuk Bayraktar, 'Memnuniyet duyduk' diyerek paylaştı: Baykar'a Brezilya'dan sürpriz ziyaret! Selçuk Bayraktar, 'Memnuniyet duyduk' diyerek paylaştı: Baykar'a Brezilya'dan sürpriz ziyaret! Haberi Görüntüle

PARANIN HEPSİ EUROCLEAR'DA TOPLANACAK

260 milyar avronun 210 milyar avroluk kısmı Belçika ve Lüksemburg'da tutuluyor. Çoğunlukla tahvil ve diğer finansal araçlardan oluşan fon, vade süreleri doldukça nakit rezerve dönüşüyor. Irina Mudra, AB dönem başkanlığını yürüten Belçika hükümetinin Rus fonlarının faiz gelirini Ukrayna'ya aktarma konusunda mümkün olan her şeyi yapacağını belirtiyor. 

Image

Irina Mudra

AB ülkelerinde Rus'ya bağlı tüm varlıkların yerini tespit etme ve envanterini çıkarma çalışmaları da devam ediyor. Plana göre tüm AB'nin finansal kapsama alanındaki tüm bankalarda Rus varlıkları AB'ye bağlı merkez bankası işlemleri gerçekleştiren Euroclear yatırım bankasında toplanacak. Sonrasında 260 milyar avroyu aşan Rus parasının faiz ve fon gelirleri düzenli olarak Ukrayna'ya devredilecek. 

Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Haberi Görüntüle

URSULA 300 MİLYAR AVRO DEMİŞTİ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 2022 Kasım'ında yaptığı açıklamada Ukrayna'nın karşı karşıya kaldığı zararın 600 milyar avroya ulaştığını belirterek şunları söylemişti:

"Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 300 milyar avroluk kısmını bloke ettik ve Rus oligarklarının 19 milyar avroluk parasını dondurduk. Kısa vadede, ortaklarımızla birlikte bu fonları yönetecek ve yatırım yapacak bir yapı oluşturabiliriz.

Bu fonları yaptırımlar kaldırıldıktan sonra da Ukrayna için kullanmalıyız. Yaptırımlar sonrasında da Rusya Ukrayna'ya verdiği zararın tamamını tazmin etmeli. Bunun yasal yollarını bulabiliriz. Rusya'nın korkunç suçları cezasız kalmayacak."

Ukrayna'daki yıkımdan ötürü Rusya'yı kıyasıya eleştiren Ursula von der Leyen, Gazze'de soykırım yürüten ve 12 bini çocuk 26 binden fazla insanı katleden İsrail'i şimdiye dek hiç eleştirmedi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading