Yandex Metrica

Fransa'yı kovup Türk SİHA'ları satın aldılar! Mali'de 5 adet TB2 için tören düzenlendi

Fransızların tamamen kovulduğu Afrika ülkelerinden Mali, Türkiye'nin desteğiyle istikrara kavuşuyor. Bu ülkeye gönderilen 5 adet Bayraktar TB2, Batı destekli terör örgütleriyle mücadelede kullanılacak.

Savunma

25.03.2024, 20:34

Bir süre önce Fransa askerlerini ülkeden kapı dışarı eden Mali, Türkiye ve Rusya'nın desteğiyle istikrara kavuşuyor. Batı destekli terör örgütleriyle mücadele için bu ülkenin Türkiye'den sipariş ettiği silahlı insansız hava araçları başkentte törenle hizmete girdi. 

Baykar yapımı Bayraktar TB2 SİHA'lar, Mali'nin başkenti Bamako'daki Modibo Keita Uluslararası Havalimanı'nda sergilenerek güvenlik güçlerine teslim edildi. Geçtiğimiz aralık ayında bu ülkeye 2 adet TB2 ulaştırılmış ve SİHA'lara ilişkin görüntüler Mali televizyonlarında yayınlanmıştı. 

Türkiye'den Mali'ye son olarak 3 adet daha TB2 sevk edildi. Savunma sitesi Military Africa'da yayınlanan bilgiye göre Mali ordusunun envanterinde bir yer istasyonuyla birlikte 5 adet Bayraktar TB2 bulunuyor. 

Modibo Keita Havalimanı'nda TB2'lerle birlikte teslim alınan bir uçak grubu daha vardı: L-39C Albatros... Mali ordusu, Çekya orijinli fakat Rusya'da üretilen eğitim ve hafif taarruz uçağından 4 tane teslim aldı. Hem Albatros uçakları hem de TB2'ler önümüzdeki dönemde terör örgütü el-Kaide ve türevleriyle mücadelede kullanılacak. 

Rusya Mali'ye aynı zamanda iki ay önce 2 adet Mi-17 tipi helikopterle bir adet Su-25 savaş uçağı tedarik etmişti. Ancak Su-25 uçağı 4 Ekim 2022'de Goa Havaalanı yakınlarında düşmüş ve bir Mali askeri, Rus pilotuyla birlikte hayatını kaybetmişti. 

TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım başladı TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE VE RUSYA'YA TEŞEKKÜR EDERİZ

Törene Mali geçici Cumhurbaşkanı ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı Albay Assimi Goita da katıldı. Burada bir konuşma yapan Savunma ve Gazi İşleri Bakanı Albay Sadio Camara, "Bayraktar TB2 tipi insansız hava araçları ve L-39 ALBATROS savaş uçaklarından oluşan bu yeni silah sistemleri, Mali ile Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ortaklığın meyvesidir. Mali'nin güvenilir ve samimi ortakları Rusya ve Türkiye Cumhuriyeti'ni selamlıyor ve onlara teşekkür ediyoruz" dedi. 

Camara, "Bu yeni kazanımlar, yalnızca vuruş gücünün iyileştirilmesine değil, aynı zamanda Mali Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat aracının etkinliğine de katkıda bulunuyor. Bu satın almalar, başta ulaşım ve savaş teçhizatı olmak üzere, hâlihazırda alınanlara ilavedir" diye konuştu.

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Haberi Görüntüle

WESCAM DEĞİL ASELSAN KAMERASI

Afrika medyasında yayınlanan bilgilere göre Baykar, Kara Kıta'ya ihraç ettiği SİHA'larda -müşteri aksini tercih etmedikçe- standart olarak ASELSAN yapımı elektro-optik kamera CATS'i kullanıyor. Etiyopya'ya ihraç edilen TB2'lerde olduğu gibi Mali'ye giden SİHA'ların da CATS kullandığı belirtiliyor. 

Müşterinin talebi halinde CATS yerine Kanada yapımı L3 Wescam MX-15 kamera kullanılabiliyor. Bu elekro-optik kamera konusunda Kanada'nın Türkiye'ye ambargosu nedeniyle geçtiğimiz yıllarda birtakım sıkıntılar yaşanmıştı. 

ASELSAN, SİHA'lar için ürettiği ASELFLIR kameranın ardından modern CATS'i 2021 yılında duyurmuş ve bu cihazı seri üretime almıştı. Üstün menzil ve görüntüleme performansına sahip CATS, kızılötesi (termal) kamera, gündüz görüş kamerası, düşük ışıkta yakın kızılötesi görüntüleme, lazer mesafe bulucu ve işaretleme ünitesi ile aynı zamanda lazer aydınlatıcı ünitelerden oluşuyor. 

CATS aynı zamanda çoklu hedef takibi IR, HDTV ve LL-NIR görüntüleri hem kaydedip hem de hareketli hedeflerin takibini, yön ve hız tespitini yapabiliyor. 

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

AFRİKA'DA HANGİ ÜLKELER BAYRAKTAR TB2'YE SAHİP?

Türk SİHA'ları Afrika'yı baştan başa dolaşan bir kullanım ağına ulaştı. Baykar üretimi Bayraktar TB2'lere sahip olan yahut satın almak için talip olan ülkeler şöyle:

  • Mali
  • Burkina Faso
  • Senegal
  • Gambiya
  • Togo
  • Nijer
  • Fas
  • Libya
  • Nijerya
  • Orta Afrika Cumhuriyeti
  • Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  • Ruanda
  • Etiyopya
  • Somali
  • Cibuti

Afrika ülkeleri Cezayir, Tunus, Angola ve Çad ise TUSAŞ ürünleri ANKA ile AKSUNGUR'u tercih etti. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading