Yandex Metrica

TUSAŞ'tan Ukrayna'ya ATAK-2 teklifi: Güvenli bölgeye gelin, Türkiye'de üretelim

Amerikan Apaçi'ye meydan okuyan ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2 tüm Türkiye'yi gururlandırdı. Milli helikoptere Ukrayna motorları güç veriyor. TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, bombalar altındaki ülkeye ilettikleri teklifi anlattı.

Savunma

23.04.2024, 16:51

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla ürettiği ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2 ilk uçuşunu yaparak milyonlara gurur verdi. TUSAŞ tesislerinde bir süredir motor çalıştıran ancak ayakları zincirlendiği için havalanmayan ATAK-2, 28 Nisan'da ilk kez havalandı ve oldukça başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. 

11,5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip taarruz helikopteri 1,5 ton faydalı yük taşıyabiliyor. Sağda ve soldaki 6 adet silah istasyonunda çok çeşitli silahlar taşıyabilen ATAK-2, özellikleri itibariyle Amerikan Apaçi ile Rus Mi-28'e meydan okuyor.

Seri üretime geçmesinin ardından büyük ihracat başarılarına imza atması beklenen milli helikoptere Ukrayna'da üretilen motorlar güç veriyor. ATAK-2'de Motor Sich üretimi 2 adet TV3-117VMA-SBM1V-01T turboşaft motoru kullanılıyor.

ATAK-2'nin Ukrayna motoruyla havalanması "Ağır taarruz helikopteri için yerli güç grubu yapılacak mı?" sorusunu da gündeme getirdi. Milli GÖKBEY helikopterinde başarıyla kullanılan TS1400 adlı motorun üreticisi TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) iş yoğunluğu nedeniyle ATAK-2 motoru projesini henüz gündeme alamadı. 

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

TEI GENEL MÜDÜRÜ: ÖNCELİK TS1400'ÜN

Gazeteci Tolga Özbek'e >konuşan TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, "TEI ATAK-2 motoru yapacak mı?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Bizim bütün motorları aynı anda geliştirebilme gibi bir lüksümüz yok. Diğer ülkeler bunları (farklı beygir güçlerinde motor ailesini) 100 yıl boyunca yapmışlar. Biz ise 10 yıl içinde hepsini yapmak istiyoruz. Dolayısıyla sıraya sokmak zorundayız. Şu anda ATAK-2'ye henüz başlamadık çünkü TS1400'ü bir kere seri imalat sürecinden geçirip çıkarmamız lazım. Helikopter ekibimiz tam gaz ona çalışıyor. ATAK-2 ithal motorla uçuyor. Yerlisini yapılana kadar bu motorla yapıp satar ve uçurabilirsiniz. Dünyada da böyle..."

Aynı anda pek çok motor projesi üzerinde çalışan Prof. Akşit'in bu cevabı sonrası gözler TUSAŞ'a çevrildi. Helikopter projelerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Mehmet Demiroğlu, ATAK-2'de kullanılan Ukrayna motorunun sorunsuz biçimde çalıştığını, bu ülkeyle işbirliğini devam ettirmek istediklerini belirterek Kiev yönetimine ilettikleri teklifi Tolga Özbek'e şöyle anlattı:

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

ATAK-2 MOTORU TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK Mİ?

"Ukrayna maalesef Rusya ile bir savaşın içerisinde bulunuyor. Bu kolay kolay bitecek gibi de görünmüyor. Bu bizim için bir risk. Allah göstermesin, o fabrikaya bir şey olursa biz sıkıntıya gireriz. Ama şunu söylemeliyim ki, Ukraynalılar çok özverili çalışıyor. Bombardıman altında motor üretip bize gönderdiler, gönderiyorlar. 

Biz bu motorları şu anda onlarla Türkiye'de üretebilmek üzere nasıl yapabiliriz, onu tartışıyoruz. Yani orada değil, artık burada üretelim; buraya fabrika kuralım, beraber üretelim ve satalım... 200 tane, 500 tane ne kadar ihtiyacımız varsa veya başka yerde satacaksanız... Bunu tartışıyoruz. 

Bunu yapabilirsek, ki ben yapabileceğimize inanıyorum, her şeyiyle Türkiye'de üretebileceğimiz, hiçbir ihracat lisansı sıkıntısı çekmeden, ambargoya maruz kalmadan, şu andaki sıkıntıların da bir çoğunu bertaraf etmiş bir şekilde işlerimize devam ediyor olacağız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading