Yandex Metrica

Türkiye'den dev adım: 280 adet Leopard tankı için karar verildi

Kara Kuvvetleri envanterindeki Leopard tanklarından 280'i 'aktif koruma sistemi'ni de kapsayan geniş bir modernizasyon aşamasından geçirilecek. TİYK Projesi ile hem Leopard hem de M60T'ler bir dizi zırh sistemiyle daha güvenli ve caydırıcı hale gelecek.

Savunma

27.02.2024, 16:58

2016 yılındaki Fırat Kalkanı Harekâtı sırasında gündeme alınan projeyle Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki M60T tank grubundan 170 tanesi modernize edildi. Tanklar artık 'FIRAT-M60T' adıyla anılıyor. Yaklaşan antitank roketlerine karşı lazer ikaz sistemiyle teçhiz edilen ve aktif koruma sistemi PULAT'ın da entegre edildiği M60T'ler şimdi daha güvenli araçlar haline geldi. M60T modernizasyonunun başarısından sonra Savunma Sanayii Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Leopard tankları için de harekete geçti. 

Almanya'dan ithal edilmiş 280 adet Leopard 2A4 tankı milli imkanlarla modernize edilecek. Tanklara İlave Yetenekler Kazandırılması (TİYK) Projesi kapsamında Leopard'ların yanısıra M60 model tankların kalanı da bakıma alınarak detaylı rehabilitasyona tabî tutulacak. 

Savunma Sanayii Başkanlığı'nın TİYK Projesi'nde tanklara zırh entegrasyonu, atış kontrol sistem güncellemesi, elektronik alt sistemler ve aktif koruma bileşenlerinin yerleştirilmesini kapsıyor. 

Modernize edilmiş bir Leopard tankı

SavunmasanayiST'de yer alan bilgilere göre şimdiye dek envanterdeki Leopard tanklarından 40'tan fazlası ek zırhla kaplandı. 2023 yılında Leopard 2A4'lerden 80 adedi modernizasyona alınacak. Daha sonraki süreçte 160 adet tankın daha güçlendirilmiş zırhlarla kaplanacağı belirtiliyor. Önceden zırhlanmış 40 Leopard'ın da yeniden programa alınanarak modernize edileceği ve toplam sayının 280'i bulacağı ifade ediliyor. 

Gelişmenin OYAK'ın Finlandiya'da satın aldığı çelik zırh üreticisi Miilux'un Türkiye'ye ürün göndermesine izin verilmesinin ardından duyurulması dikkat çekti. Firmanın sadece BMC firmasına 2025 yılına dek yapacağı zırh sevkiyatı 12 bin tonu aşıyor. 

ALTAY tankı

2025 yılından itibaren seri üretime geçecek yerli ve milli ana muharebe tankı ALTAY 'full paket' olarak TSK'ya teslim edilecek. Bu esnada envanterdeki Leopard ve M60T'ler ise modernizasyon görerek beka kabiliyetleri artırılacak. 

Tanklara İlave Yetenekler Kazandırılması (TİYK) Projesi'nde 'aktif koruma sistemi'nin buluması da dikkat çekiyor. ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, ALTAY tankı için geliştirilen aktif koruma sistemi AKKOR'un hazır hale geldiğini ve seri üretime geçildiğini duyurmuştu. TİYK kapsamında Leopard tanklarına AKKOR'un da entegre edilmesi sürpriz görülmüyor. 

Öte yandan tankların patlayıcılı reaktif zırhla teçhiz edileceği ve TİYK modernizasyonuna giren her Leopard tankında ASELSAN üretimi PULAT'ın yer alacağı öğrenildi. Modern güdümlü anti-tank roketlerine (ATGM) karşı tanklar, pasif kompozit zırhla birlikte patlayıcı reaktif zırh ve kafes gibi çözümlerle korunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading