Yandex Metrica

Türkiye Amerika'ya savaş gemisi satabilir: Çin'e karşı tablo çok kritik

Türkiye Amerika'ya savaş gemisi satabilir: Çin'e karşı tablo çok kritik

Dünyanın en büyük deniz gücü haline gelen Çin, birkaç yıl içinde Amerikan ve Japon savaş gemilerinin toplamından daha fazlasına sahip olacak. Alarm durumuna geçen ABD gemi sanayiinin kısa sürede toparlanması zor görünüyor. Pentagon'un yarışta geri kalmamak için Türk tersanelerine başvurması ihtimal dahilinde.

Savunma

24.04.2024, 18:16

Savaş gemisi üretim hızı bakımından Çin'in oldukça gerisinde kalan ABD donanması alarm durumuna geçti. 290'ın üzerinde muharip gemiye sahip ABD Deniz Kuvvetleri, Çin donanması karşısında her geçen gün daha da zayıflıyor.

Şu anda Halk Kurtuluş Ordusu'na ait hizmette olan savaş gemilerinin sayısı 370'i aşıyor ve mevcut inşa hızı göz önüne alındığında birkaç yıl içinde bu sayı 450'ye ulaşacak. Bu rakam, Amerikan ve Japon savaş gemilerinin toplamından daha fazlası demek.

Çin tersanelerinde gemi üretimi

Batılı yorumcular genellikle ABD ve Japonya donanmalarının teknolojik olarak daha gelişmiş, dolayısıyla daha ölümcül olduğunu savunuyor. Onlara göre Çin daha kalabalık gemi varlığına sahip olsa bile ABD, bir savaş durumunda teknolojik üstünlüğünü kullanarak avantaj elde edecek.

Ancak uzun yıllar ABD donanmasında görev yapmış emekli Albay Jerry Hendrix tam aksini söylüyor. Ona göre, Çin'in deniz gücü toplu olarak ele alındığında, buna direnmesi beklenen donanmalar çok hızlı bir şekilde mağlup edilebilir. 

Böyle bir risk, savaş senaryolarında Amerikan gemilerine Çinli muadillerinden daha yüksek puan verilmesi halinde bile kendini gösteriyor. Albay Hendrix, AsiaTimes'ta yayınladığı makalede bu durumu şöyle anlatıyor:

"Çin savaş gemilerine Amerikan muadillerinden daha düşük puan verildiğinde bile Çinliler donanmalarının daha büyük olması, endüstriyel kapasiteleri ve savaş bölgesine yakınlıkları nedeniyle senaryoda galip geldiler."

Burke sınıfı ABD destroyeri

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

ABD ÇİN'İN ÜRETİM HIZINDAN ÇOK UZAKTA

2024 itibariyle 73 adet Burke sınıfı destroyere sahip bulunan ABD donanması, bu filonun 3'te 2'sini Pasifik'te tutuyor. Çin ise en az 50 adet güdümlü füze destroyerine sahip ve sadece Jiangnan ile Dalian tersanelerinde her yıl 6 adet yeni geminin yapımına başlıyor. 

Çin'in mevcut üretim hızıyla önümüzdeki 5 yıl içinde 80 adet modern muhripten oluşan bir kuvvete sahip olacağı ve böylelikle muhrip ile destroyer konusunda da ABD gücünü geride bırakacağı belirtiliyor.

Pekin'e ait tersanelerin devasa üretim gücüne karşılık Amerikan tersaneleri yılda 2 adet yeni savaş gemisi üretebiliyor. Çin'in endüstriyel altyapısı bu ülkeye gemi tamiratı konusunda da avantaj sağlıyor. Bir savaş durumunda hasar görmüş fakat batmamış gemiler bu tersanelerde hızla tamir edilerek savaşa kaldığı yerden devam edebilir. 

Ancak savaşta bir Amerikan gemisi hasar görürse o gemiyi muharebeye geri döndürebilecek bir onarım altyapısı bulunmuyor. Üstelik Çin Denizi çevresinde cereyan edecek bir savaş durumunda gemilerin tamir edilebilmesi için Guam, Pearl Harbor, Hawaii ya da ABD'nin batı kıyılarındaki limanlara çekilmesi gerekecek.

Çin'in coğrafi avantajı burada da ortaya çıkıyor. Tamiri gereken gemiler Çin'in 19 büyük tersanesinden birine kolayca yanaşabilir. 

Çin'e ait bir destroyer

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

TÜRK TERSANELERİNE GELMELERİ SÜRPRİZ OLMAZ

Mevcut tablo Amerikan yönetimini gemi inşası konusunda başka ülkelerle işbirliği yapmaya zorluyor. Güney Kore ve Japonya'daki tersaneler muhtemel bir savaşta Çin ordusunun hedefi olacağı için Avustralya ile işbirliğinin artırılması konusunda sesler yükseliyor. Liman ve gemi tamiri için üsler oluşturma konusunda Mikronezya, Marshall Adaları ve Palau gibi yerler de alternatifler arasında. 

Çin'in üretim gücünü yakalamak için acilen yeni bir 'gemi yasası' çıkarılması çağrısında bulunan Albay Jerry Hendrix, yabancı tersanelerin kapasitesinden yararlanılması ve başka ülkelerin Amerikan tersanelerine doğrudan yatırım fırsatının sağlanması gerektiğini belirtiyor. 

Üretim altyapısıyla yüksek düzeyde gemi inşa kapasitesine sahip Türk tersanelerine yurtdışı ilgisi her geçen yıl daha da artarken, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin olası müşterileri arasına ABD donanmasının da eklenmesi ihtimal dahilinde görülüyor. Zira Amerikalılar artık, tersane yatırımı ve savaş gemisi üretimini 'ulusal öncelik' olarak görüyor. 

 

Habere Tepki Ver

23

6

7

3

1

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading