Yandex Metrica

Türk uçakları Amerikan dergisinde: MMU, KIZILELMA, HÜRJET, GÖKSUNGUR...

Türk uçakları Amerikan dergisinde: MMU, KIZILELMA, HÜRJET, GÖKSUNGUR...

Savunma sanayiindeki iddialı projeler Amerikan basını tarafından yakından takip ediliyor. Forbes dergisi '2023 ürünleri'ni geniş bir analizle masaya yatırdı.

Savunma

27.01.2024, 08:04

Türk savunma sanayii uluslararası basının radarında... Amerikan Forbes dergisi, 2023 yılında görücüye çıkacak bir dizi hava aracını geniş bir analizle masaya yatırdı. 

Paul Iddon imzalı makalede, kuruluşunun yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanan Türkiye'nin Milli Muharip Uçak, Bayraktar KIZILELMA, HÜRJET, GÖKSUNGUR, ŞİMŞEK ve ATAK-2 gibi platformları yapmakta olduğu vurgulanırken bu şu ifadeler kullanıldı:

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye... Haberi Görüntüle

MİLLİ MUHARİP UÇAK: 2025'TE UÇACAK

Kasım ayında yayınlanan görüntüler, MMU/TFX'in ilk prototipinin montaj hattında şekillendiğini gösteriyordu. Türk yetkililerin TFX'in 2023 yılında uçması için büyük umutları vardı ama MMU 100. yıl törenlerinde Türk semalarını şereflendiremeyecek. 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU'nun Avrupa'nın en iyi savaş uçağı olacağını iddia ediyor. Kotil'e göre MMU ilk uçuşunu 2025 yılında yapacak. Gelinen noktada MMU/TFX'in 2025-2026'da uçuş yaptıktan sonra ilk üretim uçağın montaj hattından inmesi 2030'u bulabilir. Bu projeksiyon bile nihayetinde iyimser olabilir. 

Ayrıca Ankara, seri üretime zamanında başlamak için uçağın görünmezlik özelliklerinden ödün vermek zorunda kalacak. Sonuç olarak ilk versiyonlar, Güney Kore'de geliştirilmekte olan KF-21 Boramae avcı uçağına benzeyen oldukça gelişmiş bir 4,5'inci nesil uçak olacak. 

Bunun yanında 2023 yılında ilk kez uçacak başka Türk uçakları da göreceğiz.

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR KIZILELMA: İLK UÇUŞU ÇOK YAKINDA

Bayraktar KIZILELMA'nın jet motorlu prototipi taksi ve kalkış denemelerini Kasım 2022'de tamamladı. İlk uçuşu büyük olasılıkla 2023 başlarında yapılacak. KIZILELMA Türkiye'nin ilk jet motorlu insansız hava aracıdır. Baykar, 'agresif manevra kabiliyeti ve radarlara karşı gizliliği göz önüne alındığında hesaba katılması gereken bir güç olacağını' belirtiyor.

Çin'in J-20 Mighty Dragon hayalet avcı uçağına benzeyen bir uydu-delta konfigürasyonuna sahip olmasının yanısıra KIZILELMA ayrıca dahili bir silah bölmesine de sahip. Hatta havadan havaya füzeler ateşleyebilir, bu da ona potansiyel olarak düşman dronlarına veya helikopterlerine karşı bir miktar koruma sağlar. 

KIZILELMA'nın beklenen maksimum kalkış ağırlığı 6 ton. İstihbarat toplama ve derin harekât görevlerinde kullanılacak. Baykar ayrıca KIZILELMA'nın yerli bir aktif elektronik taramalı AESA radarı ile donatılacağını ve Türkiye'nin yakında hizmete girecek TCG ANADOLU amfibi hücum gemisi gibi kısa pistli uçak gemilerine iniş-kalkış yapabileceğini belirtiyor. 

KIZILELMA, Türkiye'nin 2023 yılında uçurmayı planladığı tek süpersonik uçak değil. TUSAŞ, turboprop HÜRKUŞ'un halefi olan HÜRJET adında bir süpersonik eğitim uçağı geliştiriyor. 

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

HÜRJET: İHRACAT PAZARINDA BAŞARI BEKLENİYOR

Diğer süpersonik eğitim uçaklarında olduğu gibi HÜRJET de hafif savaş uçağı olarak görev yapabilir. 1,2 Mach hızla uçabilir ve 45 bin fit irtifaya ulaşabilir. Bu özellikler onu İtalya'nın M-346 Master'ı ve Güney Kore'nin T-50 Golden Eagle'ı ile aynı kategoriye koyuyor.  

İlk uçuşu 2022 olarak planlanan HÜRJET Mart 2023'te gökyüzüyle buluşacak. Türkiye uçağın seri üretimine Ocak 2022'de onay verdi. 

HÜRJET, Türkiye'nin eski Northdrop T-38 Talon eğitim uçaklarıyla F-5 savaş uçaklarının yerine alacak. 6 Aralık 2022'de F-5'lerden biri bir kuşun çarpması yüzünden motoru durduktan sonra düştü. 

Türkiye HÜRJET'in ihracat pazarında başarılı olmasını umuyor ve muhtemelen Kore'nin T-50 ve onun KA-50 muharebe versiyonunu (Polonya 48 tane sipariş verdi) takip edecek. 

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

TUSAŞ GÖKSUNGUR/ŞİMŞEK: ATEŞ DESTEĞİ SAĞLAYACAK

TUSAŞ/TAI ayrıca GÖKSUNGUR veya ŞİMŞEK olarak adlandırılacak maksimum 0.7 Mach hıza sahip ses altı bir insansız hava aracı geliştiriyor. Bu uçak istihbarat toplamak ve ateş desteği sağlamak için tasarlandı. 

Bir TUSAŞ yetkilisi Defence News'e yaptığı açıklamada, şirketin ayrıca tamamen süpersonik bir versiyon geliştirmekte olduğunu duyurdu. Bu yetkili ayrıca, TUSAŞ'ın küçük insansız hava aracını Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en büyük insansız hava aracı olan AKSUNGUR SİHA ile ortak operasyonlarda kullanmayı denedi. 

TUSAŞ sonunda AKSUNGUR'dan fırlatılabilecek daha küçük bir versiyon geliştirebilir. GÖKSUNGUR'un Şubat 2023'te uçuşa geçmesi bekleniyor. 

Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip edilecek Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip... Haberi Görüntüle

T929 ATAK-2: T129'UN HALEFİ

ATAK-2, Türk yapımı bileşenler ve alt sistemlerle İtalyan AgustaWestland A129 gövdesi üzerinde geliştirilen selefinin iki katı kalkış ağırlığı ile önemli ölçüde daha ağır olacak. 

Ağır taarruz helikopteri güdümsüz roketler, güdümlü uzun menzilli UMTAS tanksavar, CİRİT 70 mm füzeler ve havadan havaya füzeler dahil olmak üzere çeşitli Türk yapımı mühimmatları taşıyabiliyor. 

T929 Türk Kara Kuvvetleri'nin yanısıra Türk Deniz Kuvvetleri'nde de hizmet verecek. Aynı zamanda TCG ANADOLU'da da faaliyet gösterecek. Türkiye'nin ABD yapımı AH-1 Cobra taarruz helikopteri, ATAK-2 2025 civarında hizmete girene kadar amiral gemisinde geçici bir çözüm olarak görev yapacak. 

Haziran 2021'de TUSAŞ'ın Ukraynalı Motor Sich'ten T929 için 14 motor tedarik edeceğinin resmi olarak duyurulmasının ardından TUSAŞ CEO'su Temel Kotil, Türkiye'nin 100. yılında bu tür yeni yerli uçakların havalanmasının sembolik önemine vurgu yapıyor: "TUSAŞ olarak Türkiye'nin 100. yılına iddialı bir giriş yapacağız. Neredeyse tüm projelerimizin uçuşa geçeceği bir yıl olacak."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading