Yandex Metrica

Trabzon dünyayı silahlandırdı: 60 ülkeye 200 bin adet sattılar

Trabzon dünyayı silahlandırdı: 60 ülkeye 200 bin adet sattılar

Türk hafif silah pazarı istikrarlı biçimde artan ihracat hamleleriyle büyümeye devam ediyor. Karadeniz'de tabanca üretiminin önemli aktörlerinden Trabzon Silah Sanayii 2023 yılında 60 ülkeye 200 bin silah gönderdi. 

Savunma

12.04.2024, 18:01

Türkiye, tabanca imalatında dünyada giderek daha çok söz sahibi oluyor. Karadeniz'de silah üretiminin önemli aktörlerinden Trabzon Silah Sanayii (TİSAŞ) geçtiğimiz yıl 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 

Trabzon'daki Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde 1993'ten bu yana faaliyet gösteren TİSAŞ, ilk başlarda TSK'nın çeşitli birimlerine ve iç pazara silah üretirken, daha sonraki yıllarda yurt dışına açılarak silahların büyük kısmını ihraç etmeye başladı.

Her geçen yıl kapasitesini yükselten firma, ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 60 ülkeye 200 bin silah satarak önemli bir kapasiteye ulaştı. Firma bu rakamı 2024'te daha da yukarıya çekmeyi hedefliyor. 

Trabzon Silah Sanayii TİSAŞ tabancaları

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

ŞİMDİ HEDEF 260 BİN SİLAH 

TİSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Murat Alemdaroğlu, gerek üretim kapasitesi gerekse ihracat değerleri bakımından sektörde söz sahibi olduklarını, tercih edilen bir marka haline geldiklerini söyledi.

Alemdaroğlu, ihracatta özellikle son yıllarda hızlı bir yükselişe sahip olduklarını belirterek, "1998 yılında başlamış olduğumuz ihracat değerleri, bugünkü duruma göre çok küçük değerlerdi. Zamanla ihracattaki niteliklerimizi artırdık. 2023 yılı itibarıyla ihracatımız 200 bin adet seviyesindeydi. Bu sayıyı, 2024 yılı içerisinde yüzde 30 civarında artırmayı planlıyoruz" dedi.

Savunma sanayii alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Alemdaroğlu, AR-GE çalışmalarıyla beraber yenilikçi ve kullanıcıların ihtiyacına yönelik ürünler üretmeye çalıştıklarını aktardı.

Alemdaroğlu, altyapının ve kapasitenin sürekli geliştirildiğini vurgulayarak, "Bunun beraberinde bölgede istihdam sağlayarak farkındalık yaratmaya da uğraşıyoruz. Bünyemizdeki iki üretim tesisinde 425 kişiye istihdam sağlıyoruz. Savunma sanayii anlamında Doğu Karadeniz'in en büyük üretim tesisiyiz" diye konuştu.

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

PX-9 PEK ÇOK ÜLKEDE KULLANILIYOR

Türkiye'de savunma sanayiinde son yıllarda yaşanan hızla gelişmelerin firmalarını da olumlu yönde etkilediğine dikkati çeken Alemdaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Savunma sanayii ülkemizde çok hızlı gelişiyor. Üstün seviyede savunma sanayi ürünlerimiz var. Dolayısıyla birçok ülke de ihtiyaçlarını Türkiye'den gerçekleştiriyor. Tabanca konusunda da lider firmalardan bir tanesiyiz. Birçok ülkenin envanterinde TİSAŞ'ın ürünleri yer alıyor."

Alemdaroğlu, başta PX-9 modeli olmak üzere birçok ürünlerinin farklı ülkelerdeki kolluk güçleri tarafından tedarik edildiğini belirterek, NATO standartlarında zorlaştırılmış testleri başarıyla tamamlayan ürünlerin kullanıma sunulduğunu ifade etti.

Sahip oldukları AR-GE merkezi sayesinde TÜBİTAK destekli projeler ürettiklerinin de altını çizen Alemdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu projelerdeki esas amaç, nitelikli ve yenilikçi ürünler oluşturmak. Bu yenilikçi ürünleri oluştururken de kolluk güçlerinin ihtiyacını karşılamak çünkü başta profesyonellerin ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Burada başlangıç olarak Afrika ve Orta Asya ülkeleriyle beraber başladık. Amerika'da ve Avrupa'da da satışlarımız devam ediyor."

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

TRABZON 98 ÜLKEYE ÜRÜN YOLLUYOR

Bu arada Trabzon kentinden yapılan ihracat rakamlarına ilişkin bilgi veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yılın ilk 2 ayında 98 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Ocak-şubat döneminde toplam ihracatın 211 milyon 846 bin dolara ulaştığını kaydeden Kalyoncu, "Trabzon'dan en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke sırasıyla İtalya, Rusya Federasyonu ve Almanya olurken, yüzde yüz üzerinde ihracat artışı sağlanan ülkeler ise Peru, Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Japonya, Avustralya ve Malezya oldu" dedi.

Kalyoncu, ihracatın, geçen yılın iki ayıyla aynı seviyede olduğunu belirterek, en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörlerin sırasıyla fındık, su ürünleri, yaş meyve sebze, taşıt yedek parçası ve savunma sanayii ürünleri olduğunu ifade etti.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading