Yandex Metrica

TB2 parçalarını amatörce birleştirip fuara getirdiler! Rus ordusunun 'Bayraktar' yalanı

TB2 parçalarını amatörce birleştirip fuara getirdiler! Rus ordusunun 'Bayraktar' yalanı

Moskova'da düzenlenen savunma sanayii fuarı ARMY 2022'de Bayraktar TB2'nin ne aradığı sorusu çözüme kavuştu. Büyük tartışmalara yol açan fotoğraf, Rus propaganda makinesinin bir oyunu çıktı.

Savunma

23.01.2024, 19:41

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in silahlı insansız hava araçları konusunda Türkiye'den taleplerinin olduğu bir dönemde Moskova'daki savunma fuarında Bayraktar TB2'nin sergilenmesi ortalığı bir anda karıştırdı. 

Dünden beri sosyal medyada dolaşan görüntülere göre ARMY 2022 fuarında Baykar yapımı Bayraktar TB2 SİHA da boy gösteriyordu ve bu durum Ankara-Moskova hattında olabilecek gelişmelere ilişkin pek çok soru işaretinin doğmasına yetti. Bu sorular özellikle de TB2'yi 'direniş sembolü' olarak gören Ukraynalıların kafasında oluştu. 

Fuardaki SİHA ayrıca, Rusların "Hava savunma sistemlerimiz dünyanın en üstünü" şeklinde böbürlenmelerine vesile oldu. Bazı Ruslara göre fuarda sergilenen SİHA, cephe hattında tek parça olarak yere indirilmiş ve etkisiz hale getirilmişti. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

FAKAT GERÇEK BAMBAŞKAYDI

Ancak fuardaki SİHA üzerinde yapılan dikkatli incelemeler, bunun Rus propaganda makinesinin ürünü olduğunu kolaylıkla ortaya çıkardı. SavunmaSanayiST adlı internet gazetesinden Oğuzhan Karakuş'un haberine göre Ruslar, cephe hattında düşürülen bazı TB2'lerin parçalarını amatörce birleştirmiş ve SİHA'nın tek parça yere indirildiği propagandasını yapmak için TB2'yi Ukrayna SİHA'sı gibi süslemişti. 

Rus yetkililer ayrıca TB2'nin silah salanına monte ettikleri ve ROKETSAN ürünü MAM-C ile MAM-L olduğunu söyledikleri mühimmatlar konusunda da büyük bir yalana imza attı. Çünkü fuardaki SİHA'ya takılı mini füzeler, gerçeklerinden oldukça farklıydı. Arka kanatçık boyları normalden daha genişti ve mühimmat üzerindeki yazılar olduğundan daha büyüktü.

Bu kopyaların Rus envanterindeki mühimmat modellerinden acemice uyarlandığı sanılıyor. Rusların ayrıca kendileri imâl ettikleri roket maketlerini kanat altındaki füze salanlarına da takamadığı için bunları kabloyla monte ettiği görüldü. 

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

KUYRUK, GÖVDE, BURUN... HER ŞEY FARKLI

TB2'nin üzerine Ruslar, Ukrayna ordusundayken SİHA'ya verilen 403 numarasını yazmayı da ihmal etmedi. Ancak bu işlem de amatör biçimde yapıldı. SİHA'yı Ukrayna TB2'si gibi gösterme uğraşındaki Rus teknisyenler, dış yüzeyinin üzerine Rus platformlarında kullanılan yazı stili ve renkleriyle 403 numarasını yapıştırdı. Oysa Ukrayna ordusunda kullanılan asıl 403'ün fontu ve biçimi oldukça farklıydı. 

Ruslar aynı zamanda 'maket TB2 oluştururken' dış yüzeyde de pek çok hata yaptı. TB2'nin kuyruğu, gövde genişliği ve uç kısmının gerçeğinden açıkça farklı olduğu görüldü.

Foyalarının kısa sürede meydana çıkma ihtimalini göze alan Rusların yine de böyle bir sahteciliğe niçin imza attığı merak ediliyor. Birçok savunma uzmanına göre aslında bunun tek bir cevabı var: Bayraktar TB2 Libya, Suriye, Karabağ ve Ukrayna cephelerinde Rus sistemlerine öylesine büyük zararlar verdi ki, Türk SİHA'sı Ruslar için gerçek bir eziklik unsuru haline gelmiş durumda. Son fuarda sergilenen sahtecilik de ancak bu kompleksle açıklanabiliyor. 

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Haberi Görüntüle

İŞTE O KOMPLEKSİN BİRTAKIM NEDENLERİ

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading