Yandex Metrica

ROKETSAN, ATMACA füzesinin kara versiyonunu geliştiriyor: Hedef 300 km!

ROKETSAN, ATMACA füzesinin kara versiyonunu geliştiriyor: Hedef 300 km!

Su üzerinde 250 kilometre uzaktaki hedefi vurabilen ATMACA füzesinin kara modeli geliştiriliyor. IDEF'te sözleşme imzalayan ROKETSAN, yaklaşık 300 km menzilli bir seyir füzesi geliştirecek.

Savunma

11.03.2024, 21:57

Su üzerindeki herhangi bir hedefi 250 kilometre mesafeden vurabilen ATMACA füzesinin kara versiyonu geliştiriliyor. Tahrip gücü yüksek karadan karaya seyir füzesi Kara ATMACA için imzalar IDEF'21 fuarında atıldı.

Üretici şirket ROKETSAN tarafından yapılan paylaşımda "Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz Karadan Karaya Seyir Füzemiz Kara ATMACA Proje Sözleşmesi imza töreni ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" denildi. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile şirket yetkililerinin imzaladığı sözleşmeye göre ATMACA gemi füzesinin kara versiyonu geliştirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sunulacak. 

Akıllı füzeye ilişkin ROKETSAN'ın paylaştığı bilgiler, Kara ATMACA'nın caydırıcı özelliklerini gün yüzüne seriyor. 

6 metre uzunluğuyla deniz ATMACA'sıyla aynı ölçekte olduğu gözlenen Kara ATMACA füzesi, harp başlığı, ağırlık ve menziliyle daha farklı olacak. 

Deniz versiyonu yaklaşık 250 kilometre mesafedeki hedefi vurabilen ATMACA, kara modelinde bu özelliğini yaklaşık 300 kilometreye çıkarıyor. 

ROKETSAN'ın paylaştığı infografikte menzili 280 km gösterilen füzenin bundan daha öteye gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

890 kg ağırlığıyla deniz ATMACA'sından (750 kg) daha ağır olduğu gözlenen Kara ATMACA, tam 250 kg harp başlığına sahip olacak. Deniz versiyonunda harp başlığı 220 kg olarak gösterilmişti. 

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

ÇOK YETENEKLİ BİR FÜZE

Veri bağı ile hedef güncelleme, görev iptal kabiliyetine sahip ATMACA, atıldıktan sonra hedef değiştirilebiliyor, füze başka bir hedefe yönlendirilebiliyor. Gelişmiş 3 boyutlu rota planlama özelliğine sahip olması dolayısıyla karmaşık, adalardan oluşan bir bölgede adaların üzerinden geçmek, etrafından dolanmak gibi farklı aksiyonlar gerçekleştirilebiliyor.

Farklı platformlardan çoklu hedefte zaman (DToT), aynı platformdan çoklu hedefte zaman (SToT), hedefi ateş altına alma (salvo) yeteneklerine sahip ATMACA, aynı anda birden fazla füzeyi hedefte buluşturabiliyor. Hedefte aynı zamanda buluşmak için ATMACA otonom hız kontrolü gerçekleştirebiliyor. Milli karşı tedbir algoritmalarına sahip olan ATMACA, elektronik harbe karşı dayanıklı olarak görev yapıyor.

ATMACA'nın deniz versiyonu su yüzeyine 3 metre mesafede uçuş gerçekleştirebiliyor. Kara ATMACA'nın da bu şekilde düşük irtifada ilerleyerek düşman radarlarından kaçınması hedefleniyor. Türkiye böylece seyir füzesi SOM ve SOM-J'nin ardından çok yetenekli bir füzeye daha kavuşmuş oldu. 

ATMACA'nın gemisavar modeli haziran ayında Kınalıada korvetinden fırlatılmış ve 70 kilometre uzaktaki hurda gemi 12'den vurulmuştu. Gemi bordasını delen ATMACA içeride infilak etmiş ve deniz aracına büyük hasar vermişti. Kara ATMACA'nın da yaklaşık 300 km mesafede istenen her noktayı vurabileceği belirtiliyor. 

Türk savunma sanayiindeki her gelişmeyi endişe ve merakla takip eden Yunanistan'ın Kara ATMACA konusunda ne gibi tepkiler vereceği merak konusu. 

Kara ATMACA füzesinin geliştirilmesine yönelik sözleşme, IDEF21 fuarında ROKETSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalandı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading