Yandex Metrica

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı

İHA/SİHA'lar konusunda dünyanın önde gelen firmalarından Baykar, gezinen/dolanan/aylak mühimmat teknolojisinde çarpıcı bir hamleye imza attı. Baykar, bir SİHA füzesi olan KEMANKEŞ'in kara aracından havalanan versiyonunu geliştirdi. Yerli jet motoruna sahip mini akıllı füze, 200 kilometre uzaktaki hedefi vuruyor. 

Savunma

29.04.2024, 14:07

İnsansız hava araçları konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden Baykar, kendi mühimmatlarını geliştirme konusunda da dev adımlar atıyor.

Kamuoyuna ilk kez 2023 TEKNOFEST etkinliğinde duyurulan mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ yeni modeliyle heyecan yarattı. 

Baykar bir süredir Bayraktar TB2 SİHA'lardan atış testleri yapılan KEMANKEŞ adlı füzenin, arazi aracı yardımıyla havalanabilen versiyonunu geliştirdi. 

KEMANKEŞ-2 adı verilen mini akıllı füze, pistte belli bir hıza ulaşmış aracın üzerinden havalandıktan sonra yerli jet motorunu kullanarak uçuş gerçekleştiriyor. 

Türkiye'nin 'dolanan/gezinen/aylak mühimmat' ailesinin önemli bir üyesi olması beklenen KEMANKEŞ-2, 200 kilometrenin üzerinde menzile sahip. 1 saat boyunca uçuş gerçekleştiren füze, Baykar tarafından öz kaynaklar kullanılarak geliştirildi. 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya hesabındaki paylaşımında mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ-2'nin özelliklerini şöyle anlattı:

Savunma sanayimiz için yeni devrim alanı, yapay zeka destekli maliyet etkin akıllı seyir füzeleri...

KEMANKEŞ-2 Mini Akıllı Seyir Füzesi.

-1 saat havada kalış süresi

-Yerli jet motoru

-200+ kilometre görev menzili

-Yapay zeka destekli optik güdüm sistemi

-Maliyet etkin

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

ÇOK DERİNLERDEN GÖRÜNTÜ AKTARIYOR

KEMANKEŞ-2, kara aracından havalanabilmesi sayesinde bir SİHA ya da uçağa gerek bırakmıyor. KEMANKEŞ'in ilk versiyonundaki özellikler göz önüne alındığında, yer istasyonuyla haberleşme kabiliyetinin füzenin yeni sürümünde de bulunduğu sanılıyor. 

KEMANKEŞ, yüzlerce kilometre uzakta uçarken aynı zamanda havadaki SİHA'lara görüntü aktarabiliyor. Böylece SİHA'lar tehlikeli bölgeye girmeden düşman hattının derinliklerine ilişkin önemli bilgiler elde edebiliyor. 

KEMANKEŞ-2 mini akıllı seyir füzesi

Bir SİHA mühimmatı olan KEMANKEŞ-1 yapay zeka destekli görüntü işleme yeteneğiyle hedefe etkili biçimde taarruz gerçekleştirebiliyor. Baykar bu özelliği KEMANKEŞ-2'de de kullandı. 

Dünyaca ünlü havacılık firması, KEMANKEŞ-2'nin harp başlığı konusunda bir bilgi yayınlamamış olsa da SİHA mühimmatı olan KEMANKEŞ-1'de 6 kilogram harp başlığı kullanıldığı biliniyor. 

35 kilogram toplam ağırlığa sahip KEMANKEŞ-1'in 250 kilometrelik operasyon menziline sahip olduğu açıklanmıştı. 

KEMANKEŞ'in SİHA'dan atılan modeli

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

FÜZENİN İSMİ 'KEMANKEŞ SIRRI'DAN

Osmanlı Devleti askerî teşkilatında önemli bir yer tutan okçu taburları, sıkı bir eğitimden geçirilirdi. Okçuluk eğitimi için birliğe katılan askerler usta bir okçu olana dek idmanlarını gerek yaya gerekse de at üstünde sürdürürdü.

Okçu hocaları, eğitimi tamamlanan askerlerin kulağına onlar göreve başlamadan önce bir sır fısıldardı: Bu ritüelin adı Kemankeş Sırrı idi. Okçuların kulağına fısıldanan Kemankeş Sırrı'nın ilham kaynağı ise Kur'an-ı Kerim'deki Enfal Sûresi'nin 17. ve 18. ayetleriydi. Bu ayetlerin meali şöyle:

"Savaşta onları siz öldürmediniz, onları Allah öldürdü; (oku) attığında da sen atmadın, Allah attı; bunu da müminlere kendinden güzel bir lütufta bulunmuş olmak için yaptı. Allah her şeyi işitmekte, her şeyi bilmektedir. İşte size lütuf! Allah inkâr edenlerin tuzaklarını hep bozmaktadır."

300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek 300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek Haberi Görüntüle

KEMANKEŞ-2'NİN ÖZELLİKLERİ AÇIKLANDI

Baykar'ın 16 Nisan'da duyurduğu Mini Akıllı Seyir Füzesi KEMANKEŞ-2'nin teknik özelliklerini Clash Report hesabı paylaştı. İşte o infografiğe göre Baykar füzesinin başlıca özellikleri:

  • OPERASYON MENZİLİ: 200+ km
  • MAKSİMUM AĞIRLIK: 70 kg
  • FAYDALI YÜK: 20 kg
  • HIZ: 0.6 MACH
  • UZUNLUK: 2,5 metre
  • KANAT AÇIKLIĞI: 1,4 metre
  • YÜKSEKLİK: 50 santimetre
  • GÜÇ: Yerli jet motor
  • SEYİR SÜRESİ: 1 saat
  • GÜDÜM: Yapay zeka destekli optik keşif

KEMANKEŞ-2 teknik özellikleri

Habere Tepki Ver

230

0

8

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading