Yandex Metrica

Sitede Ara

Malezya'nın SİHA kararı ANKA oldu! Çarpıcı gelişmeyi savunma bakanı duyurdu

Malezya'nın SİHA kararı ANKA oldu! Çarpıcı gelişmeyi savunma bakanı duyurdu

TUSAŞ tarafından üretilen milli SİHA ANKA'nın Tunus ve Kazakistan'ın ardından üçüncü müşterisi Malezya oldu.

Savunma

23.01.2024, 19:55

Türk insansız hava araçları dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Milli SİHA ANKA'yı önce Tunus sonrasında Kazakistan'a ihraç eden TUSAŞ yeni bir başarıya daha imza attı. 2019 yılından beri ANKA ile ilgilendiği bilinen Malezya, bu platformu satın almaya karar verdi. 

Çarpıcı gelişmeyi Malezya Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin duyurdu. Malezya Hava Kuvvetleri'ne alınacak deniz karakol uçakları için İtalyan Leonardo'da karar kıldıklarını açıklayan Hüseyin, MALE sınıfı SİHA konusunda ise tercihlerinin TUSAŞ'ın ANKA'sı olduğunu bildirdi. 

Sosyal medya hesabındaki açıklamasında Hüseyin, "3 adet SİHA biriminin tedariki için hükümet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile sözleşme yapılmasına karar verdi" ifadelerini kullandı. 

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

UZUN SÜREDİR ANKA'YI İZLİYORLARDI

Gerek Hüseyin'in mesajı gerekse de Malezya medyasındaki haberler, Türkiye'den alınacak SİHA'nın ismi konusunda net bir ifade kullanmadı ancak Kuala Lumpur yönetiminin 2019 yılından beri ANKA ile ilgilendiği biliniyor. 

2019 Mart'ında Malezya'daki bir fuar için bu ülkeye götürülen ANKA SİHA, TUSAŞ standında sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. Ardından TUSAŞ'ın Malezyalı yetkililerle temasları sıklaştı.

2019 Mayıs'ında gerçekleşen görüşmeleri TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in Malezya ziyaretleri izledi. TUSAŞ bu ülkede bir de ofis açarken 2022 Temmuz'unda Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, Ağustos 2022'de ise Malezya Kralı Sultan Abdullah, TUSAŞ'ı ziyaret etti. 

Malezya, ANKA'nın yanında TUSAŞ'ın 18 Mart 2023'te uçurmaya hazırlandığı HÜRJET uçaklarıyla da ciddi şekilde ilgileniyor. Kuala Lumpur yönetiminin açtığı 18 adet hafif taarruz uçağı alımına ilişkin ihalede HÜRJET'in şansı yüksek görülüyor. 

KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron Bird' sisteminin çarpıcı yetenekleri KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron... Haberi Görüntüle

İLK CİDDİ İŞARETİ YILDIZ VERMİŞTİ

Malezya'nın tercihinin ANKA olacağına ilişkin ciddi işareti geçtiğimiz günlerde TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız vermişti. Tunus'a 3 adet ANKA'yı teslim ettiklerini, bu ülkenin 2 ANKA daha almak istediğini, Kazakistan'a da ANKA'ları göndermek üzere olduklarını ifade eden Yıldız, "Malezya'da ise sözleşmeye davet edeceklerine dair bilgi geldi ama resmi sözleşme davetiyesi gelmedi. Sözleşmeye davet ettikleri zaman 3 araçlık anlaşmayı yürürlüğe koymuş olacağız" demişti. Yıldız, Afrika'dan bir ülkenin daha ANKA ile ilgilendiğini belirtmişti. 

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

30 BİN FEET'TE 30 SAAT

Son gelişmenin ardından milli SİHA dünyada 3 ülkeye satılmış oldu: Tunus, Kazakistan ve Malezya. 

30 bin feet (9,1 km) irtifada 30 saati aşkın görev yapabilen ANKA SİHA, 350 kilogramın üzerinde faydalı yük taşıyabiliyor. ANKA SİHA'lar, MAM-C, MAM-L, BOZOK, KAYI ve KUZGUN füzeleriyle operasyon yapabiliyor. 

Malezya'nın 3 adet ANKA için TUSAŞ'a kaç milyon dolar ödeyeceğine ilişkin bir bilgi henüz açıklanmadı. 

Hedef uçak/dolanan mühimmat ŞİMŞEK, haziran ayında ANKA SİHA'dan başarıyla ateşlenmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading