Yandex Metrica

KIZILELMA'nın motoru Yunan spikeri Ukrayna düşmanı yaptı: Her şeyi Türklere veriyorlar

KIZILELMA'nın motoru Yunan spikeri Ukrayna düşmanı yaptı: Her şeyi Türklere veriyorlar

Baykar'ın motor testlerine başladığı KIZILELMA, Yunanlıları her geçen gün daha da telaşlandırıyor. Türkiye kamuoyunun 'Yunan spiker' lakabıyla tanıdığı Ionnis Theodoratos, KIZILELMA'nın motoru için Türkiye ile beraber çalışan Ukrayna'ya bozuk attı.

Savunma

08.04.2024, 09:30

Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi (MİUS) KIZILELMA, Yunan spikere dert oldu. Kamuoyunda 'Yunan spiker' nâmıyla bilinen Ionnis Theodoratos, geçtiğimiz günlerde motor entegrasyon testi gerçekleştirilen KIZILELMA hakkında Yunan kamuoyunu bilgilendirirken Ukrayna'ya bozuk attı. 

KIZILELMA'nın epeyce zor bir proje olmasına rağmen Türk savunma sanayiinin bunu gerçekleştirecek kapasitede olduğunu itiraf eden Theodoratos, insansız jete güç veren motorun Ukrayna menşeili olmasından ötürü öfkesini gizleyemedi. 

Ukraynalı İvçenko ve Motor Sich şirketlerinin KIZILELMA için motor ürettiğini, Baykar'ın bu firmalarla ortaklığa gittiğini ve Türkiye'ye motor üretimi konusunda teknoloji transferi yapıldığını söyleyen Yunan spiker, şöyle konuştu:

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde... Haberi Görüntüle

UKRAYNA'DA FABRİKA KURACAKLAR 

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve KIZILELMA ekibi 

"KIZILELMA'nın bir motoru var. Ukrayna üretimi, yani Türk değil. Biz (Yunanistan) Ukrayna'ya yardım ediyoruz, Ukrayna'yı destekliyoruz ama savunma işbirliğine stratejik derinlik kazandıran bu tür haberlere kayıtsız kalamayız. Türklerin Ukraynalılarla kurduğu Black Shield Company (BSS-Karadeniz Kalkanı) şirketinin yüzde 51'i Baykar'a ait. BSS, KIZILELMA için AI-25TLT motorunu üretecek. Ukrayna'da bir fabrika kurulacak. Sözkonusu motor sesaltı hızda ve gelecekte AI-322F ile değiştirilecektir. Bu, ileride malum şirketin geliştireceği ve daha büyük itici güç verecek bir motora dönüşecek. Çünkü bu hava aracı -TCG ANADOLU da dahil- karadan ve gemiden havalanabilmeli. Çok büyük bir plan..." 

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler Haberi Görüntüle

MOTOR İŞBİRLİĞİ BAŞKA BOYUTA EVRİLDİ

Yunan spikerin son vidyosu Türkçe çevirisiyle Youtube'daki WOS kanalında yayınlandı.

"Bu tür hedefler için yetenekli motorlara ihtiyaç var. Ukrayna'nın ürettiği motor Albatros eğitim jetinde ve L15 Hongdu'da kullanılıyor. Baykar yetkilileri ve Ukraynalılar motorun yanında poz verdiler. Bu işbirliği daha da gelişecektir. Baykar'ın çift motorlu saldırı İHA'sı AKINCI, AI-450 motorlarına sahip ve yakında daha gelişmiş türevi olan MS500'e sahip olacak. 2021-2030 yılları arasında toplam 500 motor satın almayı planlıyorlar. Ortak üretim için toplamda 600 milyon dolar harcanacak. Yunan hükümetinde önemli mevkilerde bu rakamlara şaşırmayan çok sayıda insan olduğunu tahmin ediyorum. Gerçek şu ki, Ukrayna ve Türkiye arasındaki motor işbirliği sadece beni değil, daha ötesini ilgilendirecek boyuta geçti."

CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor Haberi Görüntüle

ENGELLEMEK İÇİN BİR YOL BULMALIYIZ 

"Böyle devam ederse Ukraynalıların her şeyi Türklere verdiği gibi görünen bir durumla karşı karşıya kalacağız. Dünyanın motor konusunda 6 ülkesinden biri sayılan ve baştan sona bir motorun bütün parçalarını üretebilen bir ülke Türk şirketlerine açılacak. Bu teknoloji artık Türklere teslim ediliyor. Belki şimdi nispeten düşük performanslı motorlar üretecekler ama bu bir başlangıç. Ne kadar para harcıyorlar bir düşünün... Yanılmıyorsam bir de motor şirketi TEI'nin yaptığı TF6000 var. Tüm bunlara bakıp kayıtsız kalamayız. Türkiye'ye karşı yaptırımlar sürüyor ve bu yaptırımlar üçüncü ülkeler aracılığıyla atlatılamaz. Bir yol bulmalıyız, çünkü bu sistemler Yunan ulusal çıkarlarına zarar vermek için kullanılacak. Aynı zamanda Avrupa'daki birçok ülkenin ve tabii ABD'nin çıkarlarına da zarar verecek."

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi 3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve... Haberi Görüntüle

FRIEDMAN'IN 2050'DEKİ SAVAŞ ÖNGÖRÜSÜ 

George Friedman

"Daha önce de değindim ama yine hatırlatayım: 2009 yılında (gölge CIA) Stratfor'un kurucusu George Friedman'ın bir kitabı yayınlandı. Stratfor ABD'deki analizlerde bir numaradır. Bu bir bilim kurgusal jeopolitik öngörü ama bahsetmeye değer; 2050 yılında bir yanda Japonya ile Türkiye, diğer yanda ABD ve Polonya ile müttefikleri arasında bir savaş olacak. Saldırı Şükran Günü'nde olacak. Bu savaşın temel araçları, Türklerin süpersonik İHA sürüleri olacak. Bunu biliyorlar ve biz bunu sadece kitaplardan öğrenmemeliyiz."   

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading