Yandex Metrica

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 2027 Haziran'ına kadar 55 adet HÜRKUŞ-B uçağının Hava Kuvvetleri envanterine dahil olacağını söyledi. Görgün, HÜRJET uçağı ve GÖKBEY helikopterin teslimatına ilişkin önemli bilgiler de paylaştı.

Savunma

01.05.2024, 15:44

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından imâl edilen uçak ve helikopterlerin envantere girişi için geri sayım sürüyor. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Nuri Demirağ Salonu'nda düzenlenen 'İnsanlı Hava Platformları İmza Töreni' bir dizi yeni sipariş ve sözleşmenin adresi oldu. 

TUSAŞ'ın yeni tasarım ve donanımıyla üretmeye soyunduğu HÜRKUŞ uçağı için 15 adetlik kesin sipariş güncellenerek uçak sayısı 55'e yükseltildi.

Törende yaptığı konuşmada millî havacılık projelerine dair önemli bilgiler veren Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ siparişine 40 uçak daha ekledikleri bilgisini verdi. 

Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden... Haberi Görüntüle

ALT SİSTEMLER MİLLİLEŞTİRİLDİ

15 Mart 2006'da imzalanan sözleşmeyle yapımına karar verilen ve 29 Ağustos 2013'te ilk uçuşunu gerçekleştiren HÜRKUŞ-A'nın EASA CS-23 standartları edinerek kendini kanıtladığını söyleyen Görgün, şunları söyledi:

Haluk Görgün

"HÜRKUŞ uçağının 15 adet seri üretimine yönelik, HÜRKUŞ-B, Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Projesi Sözleşmesi 26 Aralık 2013'te imzalandı. Söz konusu projeye ilişkin üretim ve montaj faaliyetleri devam ediyor. 

İlk HÜRKUŞ-B uçağının Mayıs 2025'te, 15'nci uçağın ise Eylül 2025'te Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesini planlıyoruz. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın gelişen ihtiyaçları doğrultusunda uçuş eğitim faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütülebilmesi için 40 adet daha HÜRKUŞ-B tedariki için bugün sözleşmemizi imzalıyoruz."

HÜRKUŞ
 

"Böylelikle toplamda 55 adet HÜRKUŞ-B uçağının envantere girecek olmasını imza altına alıyoruz. Bu çerçevede 55. uçağın Haziran 2027'de Hava Kuvvetlerimize teslim edilmesini planlıyoruz. Kendi sınıfında en kabiliyetli uçak konumunda olan HÜRKUŞ-B 1600 beygir gücünde motora sahip olacak.

HÜRKUŞ-B alt sistemlerinin birçoğu millileştirildi. HÜRKUŞ yurt dışına ihraç da edildi. Satışların artırılması için girişimlerimiz devam ediyor."

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

HAVA KUVVETLERİ KAÇ ADET HÜRJET ALACAK?

Milli Muharip Uçak KAAN'a ilişkin TUSAŞ'la Savunma Sanayii arasında imzalanan Dönem-1 sözleşmesinde 'Aşama-2'ye geçtiklerini kaydeden Haluk Görgün, bir diğer milli proje olan HÜRJET'e de değindi.

Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'te Türk Hava Kuvvetleri'nin kesin siparişi 16'ya yükseltildi. 

HÜRJET test uçuşu

Görgün, "Başkanlığımız ve TUSAŞ arasında imzalanmış olan 4 adet Blok-0 uçağa ilave olarak, 12 adet Blok-1 uçağı kapsama dahil ediyoruz. Bu sözleşme değişikliği ile Blok-1 kapsamında 12 adet seri uçak teslimatı kesin siparişe çevrilecek. Uçak teslimat tarihleri iyileştirilecek ve 1 yıl öne çekilecek" bilgisini paylaştı.

TUSAŞ 2025 yılında HÜRJET'in ilk teslimatını gerçekleştirmeyi, sonrasında her ay 2 adet uçak üretmeyi planlıyor. 16 adet HÜRJET ile başlayan satın alım hamlesinin teslimattan itibaren katlanarak artması bekleniyor. 

Bir ve iki derken şimdi üçüncü uçak gemisi! Denizdeki yarış ilk hangi ülkeyi yakacak? Bir ve iki derken şimdi üçüncü uçak gemisi! Denizdeki yarış... Haberi Görüntüle

GÖKBEY HELİKOPTER SERİ ÜRETİMDE 

Haluk Görgün, Türkiye'nin millî helikopteri GÖKBEY'in seri üretim halinde olduğunu hatırlattı.

7 adet Kara Kuvvetleri'ne, 4 adet Hava Kuvvetleri'ne, 3 adet Jandarma Genel Komutanlığı'na, 3 adet Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ve 3 adet Emniyet Genel Müdürlüğü'ne olmak üzere ilk etapta 20 tane GÖKBEY teslimatının gerçekleşeceğini kaydeden Görgün, ilk helikopterin bu yıl içerisinde Jandarma'ya teslim edileceğini dile getirdi. 

GÖKBEY helikopteri

Sonrasında adresin Sağlık Bakanlığı olacağına işaret eden Görgün, şu bilgileri verdi:

"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yürütülen sivil sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakip Sağlık Bakanlığımızın ambulans helikopter ihtiyacını karşılamak üzere 3 adet GÖKBEY teslim edeceğiz. 

Önümüzdeki dönemde 112 adet GÖKBEY'in tedarikine ilişkin çalışmalarımızı ve yurt dışına helikopter satışına yönelik girişimlerimizi var gücümüzle sürdüreceğiz. GÖKBEY 2023 yılında TEI tarafından geliştirilen TS1400 motoru ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 

TS-1400 motorunun seri üretim aşamasına geçmesi ile 2027 yılından itibaren yerli motor ile GÖKBEY seri üretimlerine hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz."

Türk SİHA'larının Asya, Afrika ve Avrupa'daki dağılımı

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE KAÇ ÜLKEYE SİHA SATTI?

Haluk Görgün'ün konuşmasındaki en çarpıcı bilgi ise 'SİHA Süper Gücü' olarak gösterilen Türkiye'nin dünyada toplamda kaç ülkeye bu araçları sattığı bilgisi oldu. Görgün şu ifadeleri kullandı:

"İnsansız hava araçlarında destansı bir başarı yakaladık. Şu anda dünyada 50'nin üzerinde ülkeye 750'den fazla SİHA, İHA, TİHA satışımız gerçekleşiyor. 

Savunma sanayiimiz sahip olduğu yetenek ve birikimle günümüzde muharip ve eğitim uçağı tasarım, üretim, kalifikasyon ve sertifikasyonunu, sistem ve alt sistem tasarımını, geliştirme ve üretim faaliyetlerini, milli mühimmat ve pod geliştirme ve üretimini, yapısal parça tasarım ve üretim faaliyetlerini, farklı sınıflarda helikopter üretim, tasarım ve testlerini, Hava Kuvvetlerimiz envanterinde bulunan tüm hava platformlarımızın aviyonik ve yapısal modernizasyonunu başarıyla yürütmektedir."

Habere Tepki Ver

15

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading