Yandex Metrica

Japonya'ya Bayraktar TB3 teklifi: Izumo uçak gemisi için biçilmiş kaftan!

Japonya'ya Bayraktar TB3 teklifi: Izumo uçak gemisi için biçilmiş kaftan!

Türk SİHA'ları Japon Nikkei gazetesinde geniş biçimde masaya yatırıldı. Gazeteye demeç veren Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Japonya'nın Izumo sınıfı gemileri için katlanabilir kanatlı TB3'ün 'biçilmiş kaftan olacağına' dikkat çekti. Bayraktar'a göre Japonya bir an önce TB3 edinmenin yolunu aramalı.

Savunma

25.04.2024, 21:51

Baykar'ın TCG Anadolu gemisi için tasarladığı Bayraktar TB3, yakında Japonya'nın gündemine gelebilir. Yayınladığı geniş bir haberle Türk SİHA'larını masaya yatıran Japon medyası, TB2'lerin Rusya-Ukrayna cephesinde de etkili olduğunu yazdı. Gazeteye demeç veren Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise uçak gemisi için tasarlanmış katlanabilir kanatlı TB3 SİHA'ların, Japonya'nın çok amaçlı muhribi Izumo için uygun olduğuna dikkat çekti. NikkeiAsia'da yayınlanan haberde şu ifadeler kullanıldı:

Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Haberi Görüntüle

TÜRKLER GÖZÜNÜ ASYA'YA ÇEVİRDİ 

Türk SİHA'larının işgalci Rus konvoylarına çektirdiği acı, askeri analistleri şaşırtıyor. Bayraktar TB2, 2020'de Azerbaycan'daki Ermeni tanklarını ortadan kaldırmış olsa da bu SİHA'ların Ukrayna'daki modern Rus ordusu karşısında başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheler vardı. Ancak elde edilen son başarılar TB2 satışlarını daha da artıracak gibi görünüyor.

Bayraktar TB2 2018 yılında Katar'a ihraç edildiğinden bu yana Türkmenistan ve Kırgızistan da dahil olmak üzere 19 ülkeye satıldı. Sadece son 3 ayda 6 yeni anlaşmaya imza atıldı. Türk drone sektörü şimdi gözünü Asya'ya dikti. 

Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip edilecek Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip... Haberi Görüntüle

IZUMO PLATFORMU İÇİN GAYET UYGUN

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, NikkeiAsia'ya verdiği demeçte şunları söylüyor: "Çin, çevresindeki birçok Asya ülkesine insansız hava aracı satmaya istekli olmayacak ve biz bu ülkelere daha iyi bir seçenek sunuyoruz. Bu yüzden Baykar'a çok ilgi gösteriyorlar."

Baykar şu anda uçak gemilerine ve helikopter rıhtım sınıfı gemilere iniş-kalkış yapabilen yeni nesil TB3 SİHA üzerinde çalışıyor. Türkiye'nin ilk LHD sınıfı gemisi olan TCG Anadolu yıl sonuna kadar hizmete girmeden önce ilk TB3 bu yıl içerisinde gemiden havalanacak. Cumartesi günü Türk Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Anadolu gemisinin konfigürasyona bağlı olarak 50 ila 110 adet SİHA taşıyabileceğini söylemişti. 

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, analistlerin 'uçak gemisi' dediği çok amaçlı Japon muhribine atıfta bulunarak "Bayraktar TB3 Japonya'nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak. Japonya mümkün olan en kısa sürede silahlı insansız hava araçları edinmelidir" dedi. Katlanabilen kanatları sayesinde daha az yer kaplayan bu SİHA'lar uçak gemilerinde daha fazla yer bulacak. 

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

DENİZALTI AVI İÇİN AKSUNGUR VAR

Baykar Türkiye'deki tek SİHA üreticisi değil. Bir diğer önemli savunma şirketi TUSAŞ, Kazakistan'a ANKA SİHA satışı için kasım ayında anlaşma imzaladı. TUSAŞ, Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde düzenlenecek 17. Savunma Fuarı'na katılarak SİHA ihalelerinde Çin ve ABD'li şirketlerle rekabet edecek. Şirket Kuala Lumpur'daki Selangor'da bir de ofis açtı. Bu, Asya pazarına doğru hamlelerin bir parçası. TUSAŞ geçtiğimiz ayki Singapur Airshow'da SİHA teknolojilerini sergileyen büyük bir stant açmıştı. 

Türk ordusunun envanterine geçtiğimiz yıl katılan TUSAŞ üretimi yeni nesil SİHA AKSUNGUR, 50 saat uçabiliyor ve bir drone için nadir yetenek olarak görülen 'sonobuoy' seçeneklerine sahip. Gelişmiş dedektörler ve sensörlerle donatılmış bu SİHA, denizaltı takibi için devriyeler gerçekleştirebiliyor. Bu bakımdan Hint-Pasifik ülkeleri için çok uygun görünüyor. 

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

KARGU MALEZYA'DAKİ FUARA GİDİYOR

Bir başka Türk savunma şirketi olan STM'nin CEO'su Özgür Güleryüz, NikkeiAsia'ya verdiği demeçte, şirketin Malezya'daki savunma fuarına kamikaze drone Kargu da dahil olmak üzere bir dizi ürünle katılacağını bildirdi. Güleryüz, "Asya'dan Kargu da dahil olmak üzere gezici mühimmatlarımıza ilgi görüyoruz ve şu anda çeşitli Asya ülkeleriyle temas halindeyiz" diyor. STM geçtiğimiz temmuz ayında adı açıklanmayan bir ülkeye ilk Kargu ihracatını gerçekleştirmişti. Kargu 2018 yılından beri Türk ordusu tarafından kullanılıyor. 

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA TÜRK SİHA'LARINA ÇOK İLGİLİ

Uluslararası savunma-analiz sitesi Oryx hem Malezya hem de Endonezya'nın Türk insansız hava araçlarıyla ilgilendiğini yazmıştı. Sitenin yazarlarından Stijn Mitzer, önümüzdeki on yıl içerisinde iniş platformlu gemi edinmek isteyen Endonezya'nın TB3'lerden edinebileceğini yazmıştı. Oryx analizine göre Baykar'ın AKINCI ve TUSAŞ'ın AKSUNGUR'u ile birlikte düşünüldüğünde Türk SİHA'larına sahip olmak Endonezya'yı 'uzun menzilli saldırı yeteneğine' kavuşturacak. 

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal, geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı: "Türkiye'den drone temin etme olasılığından bahsediyoruz. İşbirliğinin sadece tedarikle sınırlı kalmamasını, aynı zamanda güvenli teknoloji transferini ve gelecekteki drone programlarına dahil edilmesini umuyoruz."

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

UKRAYNA'NIN ELİNDE AKINCI OLSAYDI...

Güvenlik analisti Can Kasapoğlu'na göre Ukrayna'dan gelen görüntüler, Kiev'in Türk SİHA'larını daha çok Rus tedarik-lojistik hatlarını vurmak ve operasyonları bozmak amacıyla kullandığını gösteriyor. Kasapoğlu, Ukrayna'daki Bayraktar TB2 varlığının Rus tugaylarını tek başına durdurmaya yetmeyeceğini söylüyor. Ancak şunu da ekliyor: "Ukrayna daha ağır mühimmatla donatılmış çok sayıda AKINCI'ya sahip olsaydı durum çok daha farklı olabilirdi." 

AKINCI 20 metre kanat açıklığıyla 20 bin feet yükseğe uçabiliyor, TB2'den 10 kat daha fazla kapasitede silah, kamera, sensör dahil toplamda 1,5 tonluk yük taşıyabiliyor. 

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, AKINCI ile birlikte Baykar'ın yeteneklerini Amerikan MQ-9 Reaper sınıfına taşıdığını söylüyor. Bayraktar'a göre yeni AKINCI, üstün yapay zekası sayesinde MQ-9'dan da yetenekli. Baykar geçtiğimiz yıl 664 milyon dolar değerinde insansız hava aracı ihraç etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading