Yandex Metrica

İnsansız deniz aracından KUZGUN füzesi ateşlendi! Dünyadaki nadir görüntüyü İsmail Demir paylaştı

Türk donanması, dünyada nadir görülen bir kabiliyete daha erişti. TÜBİTAK SAGE tasarımı KUZGUN füzesi, geçtiğimiz yıl Portekiz'deki NATO tatbikatında şov yapan insansız deniz aracı MARLIN'e başarıyla entegre edildi. Katı yakıtlı KUZGUN-KY, SİDA'dan ateşlendikten sonra 250 kilometre uzaktaki hedefi vurabiliyor.

Savunma

02.04.2024, 10:50

TÜBİTAK SAGE tasarımı katı yakıtlı KUZGUN füzesi, insansız deniz aracı MARLIN'den ateşlendi! Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in paylaştığı görüntüler Türkiye'nin SİHA teknolojisini denizlere taşıdığını dosta düşmana ilan etti. 

ASELSAN ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle üretilen silahlı insansız deniz aracı (SİDA) MARLIN, geçtiğimiz yıl eylül ayında Portekiz'deki Troia Yarımadası'nda düzenlenen REPMUS 2022 Tatbikatı'nda şov yapmıştı. 

Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı olan MARLIN, Portekiz'deki tatbikatta Amerikan ve İngiliz SİDA'ları okyanus sularında ilerleyemezken görevini başarıyla yapıp limana geri dönen tek deniz aracı olmuştu. 

MARLIN SİDA şimdi silahlandı ve Türk donanmasının caydırıcı kabiliyetini daha da artırdı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MARLIN SİDA'dan KUZGUN füzesinin ateşlendiği görüntüleri paylaştı. 

TÜBİTAK SAGE ile Sefine Tersanesi arasında geçtiğimiz yıl sözleşme imzalanmış ve Sefine üretimi SİDA'lara katı yakıtlı KUZGUN füzelerinin entegresine yönelik proje çalışması başlatılmıştı. Demir'in paylaştığı son görüntüler KUZGUN füzesinin MARLIN SİDA'ya başarıyla entegre edildiğini gözler önüne serdi. 

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi 3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve... Haberi Görüntüle

KUZGUN-KY FÜZESİNİN MENZİLİ KAÇ KİLOMETRE?

Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki KUZGUN-KY'nin menzili tam olarak açıklanmamış olsa da bu mühimmatın 40 kilometre ile 250 kilometre arasında etkin olduğu sanılıyor. 

TÜBİTAK SAGE tasarlanan modüler KUZGUN füze ailesi savaş araçlarının etkin bir vurucu gücü olacak. Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat harp başlıkları taşıyabilen KUZGUN füzeleri Türkiye'nin deniz ve karadaki operasyon kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak. 

KUZGUN füzelerinin 3 modeli bulunuyor: Serbest Süzülüm (KUZGUN-SS), Turbojet Motorlu (KUZGUN-TJ) ve Katı Yakıtlı Roket (KUZGUN-KY).

Havada SİHA'lar tarafından serbest bırakıldıktan sonra hedefine doğru uçuşa geçen KUZGUN-SS, ateşlendiği irtifa ile orantılı olarak 110 kilometre menzile ulaşabiliyor.

60 kilogram harp başlığına sahip KUZGUN SS, özellikle AKSUNGUR SİHA'ların Yunan donanmasına karşı önemli bir vurucu gücü olacak.

KUZGUN SS, AKSUNGUR ve AKINCI gibi SİHA'ların yanında F-16'dan, HÜRKUŞ'tan ve yakın gelecekte KIZILELMA MİUS ile HÜRJET'ten de ateşlenebilecek. 

30 kilogram harp başlığına sahip KUZGUN-TJ ise turbojet motordan güç alıyor ve görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığıyla (IIR) hedefine güdümlenerek 250 kilometre menzile ulaşabiliyor. 

Hava araçlarının yanısıra silahlı insansız deniz araçlarının da vurucu gücü olacak KUZGUN-KY'nin ise (Katı Yakıtlı) 40 kilometre ile 250 kilometre arasındaki menzillerde operasyon kabiliyetine sahip olduğu sanılıyor. 

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

'ELİMİZDE ŞU AN 5 BEŞ ÇEŞİT İDA VAR'

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MARLIN SİDA'dan KUZGUN atışına ilişkin NTV yayınındaki ilk değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Çok sayıda insansız deniz aracımız var. Çalışıyoruz. KUZGUN, mühimmatını attı. Bir güdümlü mühimmatın ilk defa bir insansız deniz aracından atıldığını görmüş olduk. Elektronik harp kabiliyeti olan bir insansız deniz aracımız oldu. NATO tatbikatında da gördük. İnsansız deniz araçlarında projelerimiz devam edecek. Bu İDA'larımıza kazandırdığımız kabiliyetler ve üzerinden atılması muhtemel çeşitli roket ve mühimmat sistemlerinde değişik değişik uygulamaları göreceğiz. İlaveten çeşitli elektronik harp sistemleri de olacak. 5 çeşit İDA'mız elimizde şu an."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading