Yandex Metrica

Huawei'den 5G alana F-35 yok! BAE uçaklardan böyle vazgeçmiş...

Huawei'den 5G alana F-35 yok! BAE uçaklardan böyle vazgeçmiş...

ABD, Çinli Huawei şirketinden 5G altyapısı satın alan ülkelere silah kısıtlaması getiriyor. 'Casusluğa' ilişkin çekinceler BAE'nin F-35 siparişini iptal etmesiyle sonuçlandı.

Savunma

23.01.2024, 18:29

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ABD'den 23 milyar dolarlık silah alım sözleşmesini neden iptal ettiği belli oldu. İçerisinde bir grup F-35 savaş uçağı ve MQ-9 Reaper SİHA'ların bulunduğu paketi almaktan vazgeçen BAE, "ABD'nin yüksek teknolojili silahları Çin casusluğundan korumak için koyduğu güvenlik gereksinimleri çok zahmetli. Bu durum BAE için güvenlik tehdidi oluşturuyor" şeklinde mesaj vermişti. 

ABD'nin Çin menşeili sistemler konusunda BAE'ye ilettiği çekincelerin bu ülkeyi çileden çıkarttığı, krizin altında yatan nedenin ise Huawei üretimi 5G sistemleri olduğu ortaya çıktı. 

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

AYNISINI İNGİLTERE'YE YAPTILAR

Çin'le 5G teknolojisi konusunda bir anlaşma imzalayan İngiltere, geçtiğimiz yıl ABD tarafından yoğun baskı görmüş ve anlaşmanın iptal edilmemesi halinde bu ülkeye F-35 uçaklarının teslim edilmeyeceğini bildirmişti. Bunun üzerine İngilizler, dümeni Washington'dan tarafa kırarak Huawei şirketi ürünlerini iletişim altyapısından çıkarma kararı almıştı. 

Benzer bir durumun kısa süre önce ABD ile BAE arasında yaşandığı belirtiliyor. BAE'yi Abu Dabi'de bir limanı Çin'e vermek ve Huawei ürünü 5G sistemleri için Pekin'le anlaşma imzalamakla suçlayan Washington, sözkonusu teknolojik altyapının Körfez'e kurulması halinde F-35 uçaklarının Çin casusluğunun hedefi olacağını iddia ediyor. 

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin... Haberi Görüntüle

S-400'E YENİ BİR BAHANE EKLENDİ

Çin imâli 5G antenlerinin F-35 uçaklarında güvenlik zaafına neden olduğunu ileri süren Amerikalılar, bir yandan da BAE'ye Pekin'le yapılan anlaşmalardan geri çekilmesi çağrısında bulunarak F-35 sevki için şartlı açık kapı da bırakıyor. İki ülke arasında temaslar sürüyor. 

ABD'ye F-35 resti çeken BAE'nin bu konuda geri adım atıp atmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Hem İngiltere hem de BAE örneği şunu gösterdi ki, Türkiye'ye S-400 bahanesiyle F-35 vermeyen ABD'nin artık Rus sistemleri dışında yeni bir bahanesi daha var: Çinli Huawei'nin 5G antenleri!

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading