Yandex Metrica

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor

Amerikan ordusunun Skyborg Projesi aşama aşama ilerliyor. 5. nesil savaş uçakları F-35 ve F-22'lere bağlı çalışacak hayalet dronlar farklı tip ve türleriyle geniş bir aile oluşturmaya başladı. KIZILELMA ile SÜPER ŞİMŞEK arasında konumlanan Kratos ve General Atomics araçları artık hava-hava füzeleri taşıyor.

Savunma

27.04.2024, 11:42

Skyborg Projesi kapsamında Amerikan 5. nesil savaş uçaklarına eşlik etmek için tasarlanan hayalet dron XQ-58 programı gelişmeye devam ediyor. Baykar yapımı KIZILELMA'nın küçük bir modelini andıran ve yere paraşütle inen tekerleksiz hava araçları artık kanatlarının altında hava-hava mühimmatı taşıyor. Kratos şirketi düşük maliyetli, harcanabilir hayalet dron modelinin 5'e yükseldiğini duyurdu. 

XQ-58A'nın ilk varyantı, ilk uçuşunu 2019 yılında yaptı. The War Zone sitesine açıklamada bulunan Kratos CEO'su Eric DeMarco, aradan geçen 5 yıl boyunca Increment-1'in dışında Valkyrie-A, B, C ve D modellerini geliştirdiklerini söyledi. 

45 bin feet irtifada yaklaşık 3 bin deniz mili (5 bin 500 km) uçuş kapasitesine sahip olduğu belirtilen XQ-58A, tasarımı itibariyle Baykar yapımı KIZILELMA ile TUSAŞ'ın SÜPER ŞİMŞEK'İ arasında konumlanıyor. 

Kratos yapımı XQ-58

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

XQ-58 HAVA-HAVA FÜZESİ TAŞIYOR

2,7 ton kalkış (fırlatma) ağırlığı bulunan XQ-58A, gövde içi ve kanatlarda 270'er kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. Bir şirket sunumunda Kratos SİHA'sı, kanatlarının altında AIM-120 hava-hava füzeleriyle görülüyor. 

Saatte yaklaşık 850 kilometre hızla uçan bu araçlarla oluşturulan konsept, Amerikan Hava Kuvvetlerinin çok uzak mesafelere mühimmatlı dron yollayarak derin harekât yapma planını ortaya koyuyor. 

XQ-58A hava-hava füzesi taşıyacak.

Yerdeki bir rampadan roket motoru desteğiyle kalkış yaparak sonrasında paraşüt sistemiyle yere inen XQ-58A, sahip olduğu mühimmatlarla birlikte, bağlı bulunduğu 5. nesil savaş uçaklarına ek vuruş kapasitesi sağlıyor. 

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi 3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve... Haberi Görüntüle

O KONSEPTİN YENİ ÜYESİ: XQ-67A 

Bu araçların bir modeli de Off-Board Algılama İstasyonu (OBSS) projesi çerçevesinde hava araçları arasında iletişim ve muhabere görevini yerine getiriyor. OBSS işlevli dronlar aynı zamanda elektronik harp aygıtlarını içeriyor. 

Kratos'un XQ-58 serisinin 5 modeli dışında, hemen hemen aynı ölçekte tasarlanan fakat iniş takımlarına sahip bir başka SİHA'yı ise General Atomics şirketi üretiyor. XQ-67A koduyla bilinen jet motorlu hava aracı, ilk uçuşunu Şubat 2024'te yaptı. 

General Atomics üretimi XQ-67

Aracın faydalı yük kapasitesi ve uçuş menziline ilişkin net bir bilgi yok; ancak hem Kratos hem de General Atomics, ABD Hava Kuvvetleri'nin talebi doğrultusunda düşük maliyetli, harcanabilir, işlevsel ve çok amaçlı İHA'ları seri üretebilmeyi hedefliyor. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

BİRİM MALİYET 5 MİLYON DOLARI AŞTI

'Sadık kanat adamı' (Loyal Wingman) konseptinin ilk oluştuğu 2015 yılında bu hava araçlarının birim maliyetini 2 milyon dolar seviyesinde tutmayı amaçladıklarını dile getiren Kratos yöneticisi Eric DeMarco, aradan geçen süre boyunca hem maliyetin hem de enflasyonun artmasıyla bu hedefin revize edildiğini söylüyor: "Maliyet şu anda 5,5 milyon ABD Doları'na yükseldi."

Bu araçların bilinen kullanıcıları şimdilik ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Donanması. Amerikan İleri Savunma Projeleri Ajansı (DARPA) bu dronların yapay zeka algoritmasıyla çalışacağını belirtiyor. Tüm bu faaliyetler, dronların 5. nesil savaş uçaklarıyla tam entegrasyon halinde ortak operasyonunu sağlamayı amaçlayan Skyborg Projesi çerçevesinde yürütülüyor. 

 

Habere Tepki Ver

4

3

0

3

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading