Yandex Metrica

Hava savunmada yüksek irtifaya doğru: Hisar-A ve Hisar-O'nun ardından Siper geliyor

Hava savunmada yüksek irtifaya doğru: Hisar-A ve Hisar-O'nun ardından Siper geliyor

KORKUT, Çekili Top Sistemi, HİSAR-A ve HİSAR-O'nun ardından Türkiye, hava savunma şemsiyesinde yeni bir katmana geçiyor. Uzun menzile doğru ilk adım olan SİPER sistemi, zorlu testleri başarıyla tamamladı.

Savunma

14.02.2024, 00:01

Türkiye çok katmanlı hava savunma şemsiyesini milli imkanlarla oluşturmaya devam ediyor. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle yakın ve orta irtifada kullanılacak sistemlerin TSK envanterine girmesinin ardından şimdi yeni katmanda son aşamaya gelindi. HİSAR-A ve HİSAR-O hava savunma sistemlerinin daha uzun menzilli olanı SİPER, test sınavlarından başarıyla geçiyor. 

Türkiye'yi hava savunmasında şampiyonlar ligine taşıyacak sistemin 2023 yılında envantere alınması bekleniyor. SİPER sistemine bağlı füzenin test görüntülerini paylaşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz SİPER'in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık. 2023 yılında envantere almayı planladığımız SİPER ile Gökvatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz" dedi.

Hava savunma yolculuğunda çeşitli kademelerdeki sistemlerin devreye alındığını, şimdi hedefin daha yüksek irtifalar olduğunu söyleyen Demir, "Şu anda daha ileri kademelere doğru olan yolculuğumuzda SİPER'e doğru hedeflerimize yürüyoruz. SİPER yolculuğumuzun testlerinden birisini daha gerçekleştirdik. Giderek artan menzil ve irtifalarda testlerimiz devam ediyor. Çeşitli mesafelerde ürünler çıkmaya devam edecek. SİPER hedefimize geçtiğimiz günde ülkemizde 5-6 çeşit hava savunma sistemimizin devrede olduğunu göreceğiz" diye konuştu. 

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok... Haberi Görüntüle

İŞTE TÜRKİYE'NİN HAVA SAVUNMASI

Roket, füze, İHA, SİHA, drone, uçak, helikopter gibi her türlü hava hedefinin imhası için yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş bir dizi sistem bulunuyor. Alçak irtifada bu sistemlerin en alt kademesinde KORKUT ve Çekili Top Sistemleri var. 

5 kilometrenin üzerinde atış menziline sahip olan KORKUT, yüksek ve orta irtifadaki güvenlik şemsiyesinden kurtulmayı başaran tehditlere yönelik 'son çare' olarak devreye girmek üzere tasarlandı. ATOM adında parçacık etkili mühimmat kullanan KORKUT, mermilerin havada parçalara ayrılmasıyla oluşan çekirdek bulutuyla hedefini başarıyla imha edebiliyor. Benzer bir çalışma prensibini uygulayan Çekili Top Sistemi de yine KORKUT'ta olduğu gibi iki adet namlusundan hedefe dakikada 1100 atım yapabiliyor. Bu iki aygıt, 1 ila 10 kilometre irtifadaki hedefleri yok etmeye yarayan çok etkili sistemler olarak dikkat çekiyor. 

HİSAR-A+ MENZİLİ 15 KİLOMETRE 

KORKUT ve Çekili Top Sisteminin bir üst katmanında, hedefi füzeyle etkisiz hale getiren HİSAR-A+ hava savunma sistemi var. Alçak irtifa hedeflerine yönelik tasarlanan HİSAR-A+, 15 kilometre önleme menziline sahip. Dikey atım kabiliyeti ve çoklu hedef angajmanı gibi yeteneklere haiz HİSAR-A, radarıyla kilitlendiği hedefe ateşlenen çift kademeli motora sahip roketiyle, sabit ve döner kanatlı hava araçlarını, İHA'ları, seyir füzesi ve balistik füzeleri imha edebiliyor. 

HİSAR-O+ MENZİLİ 25 KİLOMETRE 

HİSAR-A+'nın bir üst katmanında HİSAR-O+ bulunuyor. Orta irtifa hava savunmasında kullanılan sistem, 25 kilometrenin üzerindeki bir menzilde önleme yapabiliyor. Prototipleri üretilen ve testlerden tam puan alan HİSAR O+ sistemi şu an seri üretimde. HİSAR O+ ile birlikte Türkiye, irtifası itibariyle gökyüzündeki her türlü savaş uçağını vurabilme kabiliyetine erişti. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in test görüntüsünü yayınladığı SİPER ise HİSAR A ve O sistemlerinin bir üst katmanını ifade ediyor. SİPER füzelerinin hava savunma şemsiyesinde 25 ila 50 kilometrelik irtifada hizmet vermesi bekleniyor. SİPER'in ardından gelecek yeni sistemlerle birlikte Türkiye, hava tehditlerini 100 km ve üzeri irtifada bertaraf edebilecek yeteneğe kavuşacak. Bu hem gökvatanı hem de uzay ortamını ifade ediyor. 


Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

HİSAR-O TEST GÖRÜNTÜLERİ


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading