Yandex Metrica

Hareket halindeki gemiye otomatik iniyor: Bayraktar DİHA, dikey kalkış yaparak 150 km'den görüntü aktarıyor

Hareket halindeki gemiye otomatik iniyor: Bayraktar DİHA, dikey kalkış yaparak 150 km'den görüntü aktarıyor

Baykar, Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı 'Bayraktar DİHA'yı tanıttı. Test görüntüleri paylaşılan araç, dikine kalkıp motorunu ateşleyerek 12 saat boyunca havada kalabiliyor.

Savunma

07.04.2024, 18:26

İnsansız hava araçları konusunda dünyanın öndegelen firmalarından Baykar, son paylaşımıyla yine heyecan uyandırdı. Şirketin paylaştığı görüntüde uçuş testi yapılan araç bu kez Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA) oldu. Keşif ve istihbarat görevleri için kullanılabilecek taktik İHA, 4 adet pervanesi sayesinde dikey biçimde kalkış yaparak motorunu havada ateşleyip gökyüzünde süzülüyor. 



Şirketin bu yıl içerisinde tamamlayıp seri üretime sokmaya hazırlandığı Bayraktar DİHA, uçak gemisi başta olmak üzere 20x20 metre genişliğindeki her türlü alandan havalanabiliyor. İlk kez geçtiğimiz yılki TEKNOFEST'te tanıtımı yapılan araç 150 kilometreye kadar haberleşme menziline sahip. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

BATARYASINI ŞARJ EDİYOR

Tam otonom iniş, kalkış ve seyir özelliği bulunan Bayraktar DİHA, bir keşif İHA'sı olarak piste ihtiyaç duymuyor. 4 adet elektrik motoruyla havalandıktan sonra arkasındaki içten yanmalı benzinli motorunu ateşleyip seyre çıkan Bayraktar DİHA, yakıt motoru çalışırken bir yandan bataryasını şarj edebildiği için 12 saate kadar havada kalabiliyor. 

Bayraktar DİHA'nın önemli bir özelliği hareketli platformlara iniş-kalkış yapabilmesi. Yani bu DİHA uçak gemisine iniş yaparken geminin sabit kalmasına gerek yok. Sensör füzyonu ve yazılımıyla Bayraktar DİHA görevini tam otomatik biçimde gerçekleştiriyor. 

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

DİHA'NIN AZAMİ HIZI 150 KM/SAAT

Pervanelerle havalandıktan sonra motorunu ateşleyip süzülmeye başlayan DİHA, saatte ortalama 90 kilometre hızla yol alıyor. Aracın azami hızı 150 km/saat. 

Ortalama 2 bin 700 metre irtifada görev yapan DİHA'nın azami irtifası 4 bin 500 metre olarak açıklandı. 5 metre kanat açıklığına, 1,5 metre uzunluğa sahip Bayraktar DİHA, 5 kilogram faydalı yük kapasitesi ve 50 kilogram azami kalkış ağırlığıyla dikkat çekiyor. 

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

KEŞİF İHA'SI PARAŞÜTLE DE İNEBİLİYOR

Tam ya da yarı otonom uçuş modları, hataya dayanıklı sistem mimarisi, üç yedekli uçuş kontrol sistemi, elektro-optik kamera (EO), kızılötesi kamera (IR), lazer mesafe ölçer, lazer işaretleyici ve dijital veribağı gibi özellikleriyle Bayraktar DİHA, etkili bir keşif aracı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hizmet vereceği günü bekliyor. 

Baykar, test çalışmaları süren DİHA'nın 3 farklı iniş modu olduğunu, bunların 'dikey iniş', 'gövde üzerine iniş' ve 'paraşütlü iniş' şeklinde olduğunu belirterek "Hava aracı, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen uçuş kontrol sistemine sahiptir" şeklinde bilgi veriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading