Yandex Metrica

F-16 müjdesini Abdullah Ağar duyurdu: Telefonuna gelen gizemli mesajı okudu

F-16 müjdesini Abdullah Ağar duyurdu: Telefonuna gelen gizemli mesajı okudu

ABD'den F-16 alımı konusu çıkmaza girince Türkiye'nin milli modernizasyon atağı olan Özgür Projesi yeniden gündeme geldi. Şimdiye dek sadece Blok 30 model uçakları kapsadığı sanılan projenin envanterdeki bütün F-16'ları ilgilendirdiği ortaya çıktı. TV ekranlarında Abdullah Ağar'a 'bir yetkiliden' gelen mesaj herkesi heyecanlandırdı.

Savunma

23.01.2024, 20:12

Türkiye'nin ABD'den F-16 talebi çıkmaza girdi. Gözler şimdi bir kez daha 'kaportası hariç tüm uçağı millileştiren' Özgür Projesi'ne çevrildi. TUSAŞ ve ASELSAN'ın 2012 yılından beri sürdürdüğü projede F-16'lardaki tüm kritik parçalar yerlileştirildi. Savunma sanayiinin ulaştığı kabiliyetle F-16'lar Lockheed Martin'in son versiyon uçaklarıyla boy ölçüşen, hatta bazı noktalarda ondan daha da üstün bir konuma geldi. 

Özgür Projesi'nin Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki 36 adet Blok 30 tipi F-16'yı kapsadığı sanılıyordu. Durumun öyle olmadığı ortaya çıktı. Elde edilen bilgilere göre Türkiye'nin elindeki bütün uçaklar Blok-72/Viper seviyesine yerli imkanlarla yükseltilebilir.

F-16 Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarındaki uçakların hepsinin de Özgür Projesi kapsamında modernize edilebileceği belirtiliyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir buna ilişkin kararlı mesajlar verirken, Haber Global ekranlarında konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'ın telefonuna gelen mesaj izleyenleri heyecanlandırdı. 

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

BİR YETKİLİDEN GELEN MESAJI OKUDU

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin F-16 talebine asla onay vermeyeceğini duyurmuştu. F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve seri üretim kararı alınan silahlara dair gelişmelerin konuşulduğu sırada telefonuna bir yetkilinin gönderdiği mesajı okuyan Ağar, Saynur Tezel'in sunduğu 'Kayıt Altında' programında şunları söyledi:

"Konuyla ilgili bir yetkilimiz ve büyüğümüz uyarıyor: Saygıdeğer konuklar ve halkımız kaygılanmasın; F-16 Blok 30'lardan sonra Blok-40 ve Blok-50'leri de modernize edeceğiz. AESA radarları entegre edilecek. Viper konfigürasyonlarından, yani Amerika'da üretilen Blok 72 modellerinden daha iyi olacak. Şu an hazır almak istediğimiz Viper'lardan daha iyi olacağı gibi bir diğer tarafıyla da milli mühimmatlar bu uçaklara entegre edilebilecek. Sloganımız 'görülmeden görmek, vurulmadan vurmak'tır."

Abdullah Ağar'ın telefondan okuduğu ifadeler, kendisini bilgilendiren kişinin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir olabileceğine ilişkin tahminlere yol açtı. 'Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak' mottosunu Demir'in sıklıkla kullandığı biliniyor. 

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

F-16'LARIN HEPSİ VIPER'A DÖNÜŞECEK

2021 itibariyle Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 36 adet Block 30, 102 adet Block 40, 71 adet Block 50 ve 29 adet de Block 50+ olmak üzere 238 adet F-16 uçağının bulunduğu sanılıyor.

ASELSAN, Özgür Projesi kapsamında uçağın burnundaki AESA radarını da milli imkanlarla üretmeyi başarmıştı. İlk olarak AKINCI TİHA'nın burnuna yerleştirilecek AESA radarları daha sonra F-16'lara entegre edilecek. 

Özgür Projesi kapsamında tamamen millileştirilen sistemlerin bazısı şöyle: 

  • Milli Görev Bilgisayarı
  • Sistem Arayüz Birimi
  • Renkli Çok Sşlevli Gösterge
  • Yakıt Hidrolik Göstergesi
  • Ataletsel Seyrüsefer Sistemi
  • Motor Gösterge Ekranı
  • Milli Ses Emniyet Cihazı
  • Milli Dost-Düşman Tanımlama (IFF) Sistemi
  • AESA Radarı
  • Dijital Kamuflaj
Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro! Türkiye tetikte bekliyor Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro!... Haberi Görüntüle

ÖZGÜRLEŞEN F-16'LARIMIZ VAR

İsmail Demir

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin F-16 filosunun tamamını milli imkanlarla Block 70/72 seviyesine çıkarmakta hiçbir sıkıntısı olmadığını vurgulamış, ABD'nin modernizasyona 'evet' demesi halinde bile sürecin tamamlanmasının yıllar alabileceğini kaydetmişti. Demir, Özgür Projesi hakkında şunu söylemişti:

"F-16 modernizasyonu konusunda da 'cin şişeden çıkmıştır.' Biz bu konuda bütün uygulamaları yapabilecek durumdayız. Uçaktaki kitlerin üretimi, takılması, elektronik modernizasyonu, AESA radarı vs yapabiliriz. Sistemi denediğimiz uçaklar var, artık 'özgürleşen' F-16'larımız var. Viper konfigürasyonunun bile Allah'ın izniyle üstesinden geliriz." 

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, tamamen hazır duruma gelen AESA radarını 10 Kasım'da Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'e sunmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading