Yandex Metrica

Sitede Ara

Denizlerde rüya gibi teknoloji! ULAQ takımına insansız denizaltı eklenecek

Denizlerde rüya gibi teknoloji! ULAQ takımına insansız denizaltı eklenecek

Türkiye'nin insansız deniz araçlarıyla su üstünde elde ettiği yetenek, yeni bir aracın tasarımıyla farklı bir boyut kazanıyor: Hem su üstünde hem de suyun altında ilerleyebilen bir insansız denizaltı!

Savunma

06.02.2024, 16:58

Türkiye tüm dünyanın ilgiyle karşıladığı insansız deniz araçlarında (İDA) yeni bir safhaya geçiyor. Ares Tersanesi tarafından inşa edilerek Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilen ve seri üretimine geçilen 'ULAQ' İDA'larının 'denizaltı' modeli üzerinde çalışılıyor. 

Hibrit özellikte tasarlanan İDA hem su üzerinde hem de suyun altında ilerleyebilecek. Düşman gemilerine yönelik sürü operasyonu sırasında İDA'lar arasında mini denizaltı tasarımlı insansız araçların da bulunması bekleniyor. 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde CNNTürk yayınına katılarak bu yöndeki planlara dair ipucu verdi. 

ULAQ İDA'larının su üzerindeki bir hedefi tanksavar füzesiyle noktasal şekilde vurabilen dünyadaki ilk araç olduğunu doğrulayan Demir, şunları söyledi: 

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

SUYUN ALTINDAN ÇIKIP ATEŞ ADECEK

"Bunların birden fazlasının, 5, 6, 7, 8'inin aynı operasyonda yer aldığını, görev dağılımı yaptıklarını, kimisinin vurucu, kimisinin karıştırıcı görevler yaptığını düşünün; bunun bir de denizaltına dalanını düşünün, gerektiğinde deniz üstüne çıkanını düşünün ve üzerindeki silahların çeşitlendirildiğini düşünün, bir güç çarpanı olarak hizmete girecek..."

İnsansız deniz aracı ULAQ, geçtiğimiz mayıs ayındaki Denizkurdu 2021 tatbikatında üzerindeki mühimmatı ateşleyerek 5 kilometre uzaktaki hedefi başarıyla imha etmişti. 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKALI SÜRÜ İDA YETENEĞİ

Aynı ULAQ, milli ATMACA füzesinin harp başlıklı deneme atışında hedef gemi olarak kullanılan platformun yakınlarına giderek hem vuruş sırasında bomba infilakını hem de patlamanın ardından oluşan tahribatı görüntülemişti. 

Yapay zeka entegre edilen sürü İDA takımına önümüzdeki dönemde insansız denizaltı da eklendiğinde Türkiye denizlerde çarpıcı bir teknolojik yeteneğe daha erişmiş olacak. 

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

HANGİ FİRMA YAPACAK?

İsmail Demir'in açıklamalarıyla gözler, insansız denizaltıyı hangi firmanın yapacağına çevrildi. Mersin Teknopark'ta faaliyet gösteren OES Denizcilik şirketinin genel müdürü İlker Tunur, 2018'de medyaya şu açıklamada bulunmuştu: 

"İnsansız deniz araçları tamamen otonom sistemlerdir. Karadan herhangi bir müdahale olmaması gerekiyor. Önüne bir engel çıktığında kendi karar mekanizmasını kullanarak rotasını değiştirip tekrar eski rotasına dönmesi gerekiyor. Karadan irtibatı olmadan, tek başına giden, otonom çalışan sistemler... Biz de onlar üzerine çalışıyoruz. Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan hem deniz üstü hem de deniz altı araçlarının yazılım ve donanımları dahil olmak üzere tüm sistemlerinin üretilmesi hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

SUALTI İNTİKAL ARACI İLGİ ÇEKMİŞTİ

Kuasar Marin firması da geçtiğimiz günlerde SAT-SAS komandoları için bir mini denizaltı inşa etmeyi başarmış ve bunu kamuoyuna duyurmuştu. Şirket, KM-STC10 kodlu mini gemiye Denizaltı Transfer Aracı (Subsea Transfer Craft) adını vermişti. Gizli çıkarma harekâtları sırasında görev alması beklenen araç, 6 kişilik komando timini taşıyabiliyor. Araçta 2 de operatör bulunuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1


Loading