Yandex Metrica

Bu silaha kimse karşı koyamaz: Gezinen mühimmat ALPAGUT nefes kesti

Türkiye'nin stratejik silahlarından biri SAHA EXPO'da ortaya çıktı. ROKETSAN ve STM ortaklığıyla tanıtılan Akıllı Dolanan Mühimmat ALPAGUT, karada ve denizde düşmanı çaresiz bırakacak özellikler taşıyor.

Savunma

22.03.2024, 08:34

Türkiye'nin yeni Akıllı Dolanan Mühimmat sistemi, İstanbul'daki SAHA EXPO fuarında tanıldı. Savunma sanayiinin öncü şirketleri STM ve ROKETSAN ortaklığında geliştirilen 'uçan bomba' ALPAGUT, cephede dengeleri alt üst edebilecek özellikler taşıyor. 

Kamikaze ALPAGUT sürü halinde görev yapabiliyor.

KARGU, ALPAGU ve TOGAN isimli 3'lü kamikaze dron ailesiyle dünyanın dikkatini üzerine çeken STM, son yayınladığı kliple ALPAGUT'u tanıttı. Türkiye'nin en yetenekli dolanan mühimmatının sahada neler yapabileceğini net biçimde gösteren klibe göre, düşmana ait kara veya deniz hedefleri, radar-haberleşme sistemleri, zırhlı kara ve deniz araçları, komuta merkezleri yahut içinde terörist taşıyan seyir halindeki herhangi bir otomobil güvenli biçimde yok edilebiliyor. 

Hedefini hissettirmeden tespit ve takip eden ALPAGUT, 60 kilometre menzil boyunca uçabiliyor, 60 dakikadan fazla havada kalabiliyor. Tekli ya da sürü halinde operasyon düzenleyebilen bu stratejik mühimmat, Türk ordusunun vurucu gücüne yeni bir soluk getirecek. ALPAGUT'a farklı tipte harp başlıkları takılabiliyor. 

ALPAGUT'u bu denli önemli kılan unsurlardan biri pratik olması. Dolanan mühimmat hem zırhlı araç üzerine monte edilmiş fırlatma sisteminden hem de hava araçlarından ateşlenebiliyor. Havada bir süre dolanarak hedef tespit ve takibini yapan ALPAGUT, operatörden gönderilen onay komutuyla birlikte düşman unsurunu kurtuluş olmaksızın etkisiz hale getiriyor. 

Havada neredeyse sessiz biçimde uçan bu teknoloji harikası, düşman radar ekranları üzerinde de çok küçük bir iz bırakıyor. Gece-gündüz görev yapabilen milli kamikaze dron, operatör tarafından gönderilen komutları anında uygulayabiliyor. Yer istasyonuyla anlık iletişim, havada görev güncellemesi yahut dalış iptaline imkan sağlıyor. ALPAGUT hedef takibi yaparken aynı zamanda istasyona gerçek zamanlı görüntü de yolluyor. 

Akıllı dolanan mühimmatta, 11 kilogram parçacık etkili, zırh delici ve termobarik seçenekli harp başlığı kullanılıyor. Ağırlığı 45 kilogram olan ALPAGUT, 2,3 metre uzunluğa, 2,5 metre kanat açıklığına sahip bulunuyor.

ALPAGUT dolanan mühimmatı şu hava araçları tarafından kullanılıyor:

HELİKOPTERLER

  • ATAK II
  • GÖKBEY
  • DENİZ KARTALI

TİHA/SİHA

  • AKINCI
  • AKSUNGUR
  • ANKA
  • TB-3

İNSANLI/İNSANSIZ KARA ARAÇLARI

  • Tekerlekli kara araçları
  • Paletli kara araçları
  • Uzaktan kontrol edilebilen İKA'lar

İNSANLI/İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI

  • MİLGEM Korvetleri
  • SİDA'lar (Silahlı insansız deniz araçları)
  • İ Sınıfı Fırkateynler
Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

GÜÇLER BİRLEŞTİ, SAHADA OYUN DEĞİŞİYOR 

(soldan sağa) Murat İkinci, İsmail Demir, Özgür Güleryüz

ALPAGUT Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi'nin tanıtımı SAHA EXPO'da gerçekleştirildi. Törene Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı. 

ROKETSAN ve STM'nin akıllı dolanan mühimmat ALPAGUT için güçlerini birleştirdiklerini ifade eden İsmail Demir, "Bu alandaki milli mühendislik tecrübemizin önemli bir yansıması olan ALPAGUT kara, deniz hedeflerinin yanısıra, radar ve haberleşme sistemlerine, komuta merkezi gibi kritik tesislere ve fırsat hedeflerine karşı etkin bir güç olacak. Hayırlı olsun" dedi. 

ROKETSAN Genel Müdürü İkinci ise harp sahasının değişen koşullarına uygun bir teknolojiyi Türkiye'ye kazandırdıklarına dikkat çekerek, "Başta TSK ve güvenlik güçlerimiz için geliştirdiğimiz ALPAGUT'un önemli bir ihracat potansiyeline de sahip olacağını ve Türkiye'nin savunma sanayiindeki öncü rolünü pekiştireceğini şimdiden görebiliyoruz" açıklaması yaptı. 

"Sahadaki stratejik seviye İHA'larımızın tehlikeli bölgelere girmeden hem o bölgeden bilgi alabilecekleri hem de herhangi bir hedefi vurabilecekleri, kompakt, tekrar kullanılabilir bir kamikaze İHA çözümü ortaya çıkartmaya çalıştık. Bu İHA, üzerindeki patlayıcı miktarıyla ve seyir süresiyle alandaki ihtiyaçları karşılayacak niteliklere sahip" diyen İkinci, savaş alanında fark yaratacak bir ürün ortaya çıkacağını, ALPAGUT'un ilk atış testini 2023 Ocak ayında yapmayı planladıklarını kaydetti. 

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

BU DAHA BAŞLANGIÇ, DEVAMI GELECEK

Akıllı dolanan mühimmat konusundaki STM yetkinliği ve tecrübesini ROKETSAN işbirliğiyle farklı bir seviyeye taşıdıklarını söyleyen STM Genel Müdürü Güleryüz ise, "ALPAGUT güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere dost ve kardeş ülke orduları için sahada oyun değiştirici ve vurucu bir güç olacaktır" açıklaması yaptı. Akıllı dolanan mühimmatı ilk olarak SİHA'larda deneyeceklerini belirten Güleryüz, ALPAGUT'un ROKETSAN'la işbirliği konusunda ilk ürün olduğunu, önümüzdeki dönemde kamikaze dron ailesine yenilerinin ekleneceğini dile getirdi. 

Güleryüz, ALPAGUT'u SİHA'ların ardından kara ve deniz araçlarından da fırlatabilir duruma geleceklerinin altını çizdi. "Bu bir aile, daha başlangıçtayız, çok fazla şey yapacağız" diyen Güleryüz, şunları söyledi:

"STM'nin yapay zeka, akıllı sistemler, görüntü işleme gibi yeteneklerinin üzerine uçuş tarafında da ciddi yetkinlik oluştu. Mühimmat konusunda ROKETSAN'ımızın yaptığı ürünler ortada. Mühimmat, itki sistemleri, hedef takip-bulma sistemleri konusunda kabiliyetlere sahip. STM ve ROKETSAN iş birliğiyle bu anlamda çok ciddi bir potansiyel olduğunu değerlendirdik. ALPAGUT ilk ürün olmayacak, devamı da gelecek."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading