Yandex Metrica

Sitede Ara

Beklenen füze Ukrayna'ya ulaştı: 80 kilometrelik HIMARS Rus ordusunu geriletir mi?

Beklenen füze Ukrayna'ya ulaştı: 80 kilometrelik HIMARS Rus ordusunu geriletir mi?

ABD Ukrayna'ya 300 km'lik ATACMS yerine 80 km menzilli HIMARS topçu roketi yolladı. Bu sistem, Ukrayna ordusuna Rus topçularının etkili menziline girmeden atış yapma imkanı sunuyor.

Savunma

23.01.2024, 19:27

ABD'nin bir süredir Ukrayna'ya göndermeye hazırlandığı HIMARS tipi topçu roket sistemleri bu ülkeye ulaştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ABD'nin gönderdiği HIMARS sisteminin kendilerine ulaştığını duyurdu. 

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Reznikov, "HIMARS sistemleri Ukrayna'da. Bunun için meslektaş ve dostum olan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e teşekkür ederim. Bu yaz Rus askerleri için sıcak olacak, bazıları için ise son olacak" ifadelerini kullandı.

HIMARS topçu roketi

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Haziran'da Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemlerini de içeren 700 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini onayladığını açıklamıştı. Söz konusu paket, Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri şeklinde tanımlanan HIMARS'ı da içeriyor.

Orta menzilli güdümlü roket sistemi HIMARS’nin, Rus ordusunu savaşta önemli ölçüde yıpratabileceği ve ilerleyişini yavaşlatabileceği ifade ediliyor ancak bunu zaman gösterecek. 

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

UKRAYNA 300 KM'LİK ATACMS İSTİYORDU 

Ukrayna ordusunun ABD'den talebi HIMARS'tan çok, ATACMS ismiyle bilinen 300 km menzilli taktik füzelerdi. Türkiye'de muadili BORA/KHAN füzeleri olan bu sistem düşman kuvvetleri için çok daha yıpratıcı bir silah olacaktı. Ancak Washington, sözkonusu füzenin uzun menzilinden ötürü Rusya topraklarına düşme olasılığı bulunması ihtimali karşısında geri adım attı ve bu sistemi Ukrayna'ya göndermekten vazgeçti. 

ATACMS MGM-140 füze sistemi

300 km menzilli ATACMS yerine 80 km menzilli HIMARS'ı tercih eden Amerikan ordusunun Ukrayna'ya yardımı böylece sınırlı mahiyette kalmış oldu. HIMARS'ın oyun değiştirici etki üretip üretmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Bu topçu füzesinin yanında ABD, 25 ilâ 40 km mesafede etkili olan M777 obüslerini de Ukrayna'ya göndermişti. Ancak HIMARS'ın, Rus topçu sistemlerinin menzili dışında kalarak atış yapmaya imkan vermesinden dolayı obüslerden daha etkili olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

RUSLARIN KAYBI 35 BİNE YAKLAŞTI 

Bu arada Ukrayna Genelkurmayı 24 Şubat'tan beri devam eden Rus işgalinde son bilançoyu açıkladı. Kiev'in yayınladığı bilgiye göre Ukrayna topraklarında yaşamını yitiren Rus askerlerinin sayısı 34 bin 430'a yükselirken Rus ordusuna ait toplam 1504 tank ve 3 bin 632 zırhlı aracın yanı sıra 756 topçu sistemi, 240 çok namlulu roketatar, 99 hava savunma sistemi ve 2 bin 548 özel araç ile tanker imha edildi. Ayrıca, Rusya'ya ait 216 savaş uçağı, 183 helikopter ve 620 insansız hava aracı düşürüldü, 14 gemi ile römorkör de vuruldu.

Açıklamaya göre ayrıca Rus ordusu, Ukrayna'nın Bahmut kenti yönünde kayıplar veriyor ve Severodonetsk bölgesi yönünde ilerliyor. Severodonetsk kentinin tamamını ele geçirmeye çalışan Rus güçleri, söz konusu bölge yönünde Loskutivka ve Rai-Oleksandrivka yerleşim birimleri üzerinde kontrolü sağladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading