Yandex Metrica

Sitede Ara

Ankara'nın Eurofighter kararı: Amerika'dan F-16 gelse de gelmese de...

Ankara'nın Eurofighter kararı: Amerika'dan F-16 gelse de gelmese de...

Türkiye'nin F-16 talebi konusunda Washington'da olumlu gelişmeler yaşansa da Hava Kuvvetleri'nde çeşitliliği artırma amacındaki Ankara kararını çoktan verdi: İngiltere'den Eurofighter savaş uçakları alınacak.

Savunma

23.01.2024, 20:03

Özbekistan ziyareti sonrası gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ABD'den istediği F-16'lara ilişkin ümitvar mesajlar verdi. Türkiye'nin F-35 programı için ödediği paraya karşılık olarak F-16 talebinde bulunduklarını hatırlatan Erdoğan, teknik çalışmaların planlandığı şekilde devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

CUMHURİYETÇİLER BAŞARILI OLURSA...

"Zaman zaman Amerika tarafı, Savunma Bakanım Hulusi Paşa'ya olumlu, güzel şeyler söylüyor. Tabii şimdi bir seçim yaşadılar. Bu seçimle birlikte şu anda bazı olumlu haberler yine geliyor ve bunları da bizler yakın takipte sürdürüyoruz. Temennim odur ki yani önümüzdeki ay bazı müjdelerle dolu olsun ve F16 konusunu çok daha olumlu istikamette geliştirelim. Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler açık ara işi önde kapattılar ama şimdi tabii senato var. Senatoda iki, üç yer çok büyük önem arz ediyor. Yani bu iki, üç yerde eğer Cumhuriyetçiler başarılı çıkarsa belki iş bizim için çok daha kolay olacaktır. Şimdi süreci takip ediyoruz."

KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron Bird' sisteminin çarpıcı yetenekleri KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron... Haberi Görüntüle

F-16 TESLİMATI UZUN YILLAR ALIR

ABD yönetimi ve Kongre'den bir itiraz gelmediği takdirde Türkiye'nin talep ettiği 40 adet F-16 Viper ve 79 adet modernizasyon kitinin ithali gerçekleşecek. Ancak Washington'un bu satışa yeşil ışık yakması halinde bile Türk Hava Kuvvetleri'nin yeni F-16'lara kavuşması yıllar sürebilir. Üretici şirket Lockheed Martin'in teslimat için en iyimser tahmin olarak 2029'u işaret ettiği öne sürülüyor. 

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Haberi Görüntüle

ANKARA-LONDRA HATTINDA YOĞUN TRAFİK 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 6 Ekim'de Londra'ya gitmişti.

Gelinen noktada Hava Kuvvetleri'nde tedarik zincirini çeşitlendirme amacındaki Milli Savunma Bakanlığı'nın, ABD'den F-16 alımı olsa da olmasa da Eurofighter savaş uçağı alımında karar kıldığı belirtiliyor. Savunma kaynaklarına göre Türkiye, her hâlükârda İngiliz uçaklarını satın alacak. 

Ankara ile Londra arasında sıklaşan temaslar da bu yönde bir karar alındığına işaret ediyor. Geçtiğimiz mayıs ayında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, İngiltere'ye giderek Coningsby Hava Üssü'nde Eurofighter uçaklarını incelemiş, bunu aylar sonra Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in ziyareti izlemişti.

Bu temasların ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiliz mevkidaşı Ben Wallace'ın davetlisi olarak ekim ayında Londra'ya gitti. Akar burada Eurofighter uçaklarının durumuna ilişkin geniş bir brifing aldı. Wallace ise geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO'da boy gösterdi. 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, SAHA Expo için geldiği İstanbul'da Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'le bir araya geldi.

2020 yılında Türkiye'ye gelerek TUSAŞ'ta incelemelerde bulunan İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike Wigston ise geçtiğimiz hafta bir kez daha Ankara'daydı. Edinilen bilgilere göre İngiltere, Türkiye'nin Eurofighter uçakları aviyoniklerine tam hakimiyet talebini kabul etti. Eurofighter uçakları satın alındığı takdirde TUSAŞ'taki modernizasyon ve güncelleme programının ardından yerli füzelerin tamamı bu uçaklarda mühimmat olarak kullanılabilecek. 

Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Haberi Görüntüle

İNGİLİZLER DEV BİR TEKLİFLE GELEBİLİR

İngiliz Hava Kuvvetleri'nin envanterdeki Eurofighter Typhoon uçaklarından 30 tanesini modernize etmekten vazgeçerek satmak istediği biliniyor. 6 bin saat uçuş ömrü bulunan uçaklar henüz 2 bin saat düzeyinde görev icra etti. Ancak Türkiye'nin talebinin 80 uçak olduğu belirtiliyor. 

Amerika'dan F-16 onayı gelse de gelmese de Eurofighter Typhoon'lar Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Türk Hava Kuvvetleri envanterine geçecek. Ankara-Londra ilişkilerinin bu alımla birlikte yeni bir boyuta evrilmesi ve son iki yıldır Türk insansız hava araçlarıyla ilgilenen İngiltere'nin hem Baykar hem de TUSAŞ ürünlerini içeren dev bir sipariş paketiyle Türkiye'nin kapısını çalması bekleniyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading