Yandex Metrica

ABD o ülkeye SİHA satışından da rahatsız oldu! Parçalanmasını istiyorlar

ABD o ülkeye SİHA satışından da rahatsız oldu! Parçalanmasını istiyorlar

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Etiyopya'ya Bayraktar TB2 SİHA satmasından dolayı ABD'nin büyük rahatsızlık duyduğunu iddia etti.

Savunma

02.02.2024, 18:22

Ayrılıkçı Tigray terörüyle boğuşan Etiyopya, Türkiye'den aldığı Bayraktar TB2 SİHA'lar sayesinde bu örgütü geriletmeyi başardı. 

Binlerce kişinin ölümü ve 7 bini aşkın okulun yakılmasından sorumlu olan örgüt, başkent Addis Ababa kuzeyinde işgal ettiği bölgeleri terk ederek daha da kuzeye çekilmek zorunda kaldı. 

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) daha bir ay öncesine kadar başkenti tehdit eder hale gelmesi karşısında Etiyopya hükümetine askeri-diplomatik destek vermeyen ABD, Türkiye'nin bu ülkeye yardımından da rahatsız oldu. 

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD'li yetkililerin Etiyopya'ya Türk SİHA'ları gönderilmesinden rahatsızlık duyduğuna ilişkin bir haber yayınladı. Habere göre Etiyopya ordusu, Tigray milislerine karşı havada 20'ye yakın SİHA ile mücadele veriyor ve bu durum, ABD'nin Etiyopya'ya uyguladığı ambargolara ters. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

SİVİL KATLİAMA YOL AÇARMIŞ! İNANMASI GÜÇ AMA BUNU ABD SÖYLÜYOR

Suriye ve Afganistan'da onbinlerce sivili gerek SİHA'lar gerekse de savaş uçaklarıyla katleden ABD şimdi Etiyopya'da Türk SİHA'larının 'sivil katliama yol açabileceği' endişesi taşıyor. 

Reuters'a konuşan ABD Dışişleri diplomatı, sözkonusu rahatsızlığın Ankara'ya iletildiğini belirtiyor. 

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

ANKARA'DAN NET CEVAP: DEVAM EDECEĞİZ

Ajansa konuşan bir Türk kaynak ise ABD'nin ilettiği rahatsızlığı doğruladı ve şunu ekledi: "Türkiye, Afrika ülkelerine yönelik belirlediği politikayı uygulamaya devam edecek."

Yabancı bir askeri yetkili, bir adım daha öteye giderek Türkiye'nin Etiyopya'daki SİHA'ları yönlendirmek için bu ülkede teknik personel bulundurduğunu ileri sürdü. "Bir noktada Türk personelin burada olduğunu biliyorum" diyen yabancı yetkili, bu durumun neden garipsediğine açıklık getirmedi. 

Etiyopya ile Türkiye arasında askeri işbirliği anlaşması bulunuyor ve anlaşma kapsamında bu Afrika ülkesine toplamda 19 adet SİHA gönderilmesi için anlaşma imzalandığı ileri sürülüyor. 

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

TOPLAMDA 19 ADET GÖNDERİLECEK

Etiyopya basınının verdiği bilgiye göre, istenen 19 SİHA'dan 6'sı, 3 adet yer istasyonuyla birlikte bu ülkeye teslim edilmişti.

Bayraktar TB2'lerin göreve başlamasının ardından Tigray milislerinin ilerleyişi durmuş ve ayrılıkçı teröristler yeniden kuzey bölgelere çekilmek zorunda kalmıştı. 

ABD'de konuşlu Ermeni lobisi, Türkiye'nin Etiyopya'da SİHA göndermemesi için gösteriler yapmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading